BLOGRA FUTOTTUNK Most még lehet fokozni a tempót!

Egyre sűrűsödnek a versenyek, érkeznek a beszámolók, persze van, aki most tesz rá egy lapáttal, hogy minél jobban sikerüljenek az álmodott teljesítések.

Mivel közeleg néhány verseny, amelyeken jelen állás szerint részt veszek majd, és a Covid utáni pulzusprobléma is úgy tűnik, lassan megoldódik, igyekszem ennek megfelelően edzeni. A heti három TRX-edzést nem tudom elengedni, mellé kell bepréselni a futásokat is. Sok variáció nincsen, az eddigi heti két alkalmat megemelem háromra, és próbálok minőségi futásokat végezni. Értem ezalatt azt, hogy itt az idő újra beiktatni résztávos edzéseket is, sajnos nagyon régen volt, hogy így próbáljak a tempómon javítani. Előkerestem az anno Csontos Imre által összeállított edzéstervemet, és az elejéről kiválasztottam egy programot. Pár sprint után megállapítottam, hogy „öreg vagyok én már ehhez”, de természetesen végignyomtam az edzést. Mivel azonban elszámoltam magam a távolságokkal, a házunktól körülbelül négyszáz méterre ért véget a levezető két kilométer, s azzal a mozdulattal le is állítottam az órámat, jó lesz innen sétálva is hazáig. Korábban nagyon szerettem résztávozni, de most kicsit ledöbbentett, mennyire nem vagyok formában.

Na mindegy, innen szép feljönni, csinálom, amit tudok, meglátjuk, mire lesz elég.

A távolságokat is elkezdtem szépen fokozatosan emelni, de ez nem könnyű nálunk, mert dimbes-dombos a terep mindenhol. Legutóbb egy játszótér mellett köröztem inkább, itt viszonylag sík volt, viszont annál unalmasabb. Persze ez is jó valamire, mert mentálisan is edzem magam, s bármilyen unalmas, hervasztó, meg kell csinálni. Múltkor egy bácsi megkérdezte, hányadik körnél tartok, mondtam neki, hogy fogalmam sincs, az órám méri, én pedig már rég elvesztettem a fonalat. Mosolyogva legyintett, aztán elsétált, én pedig róttam a köröket tovább.

BELUS TAMÁS TEREPULTRAFUTÓ (Facebook)
Belus Tamás a hét végi IV. Fedrid Császta Trailről írt nem is beszámolót, hanem inkább kedvcsinálót. A bejegyzésből kiderül, hogy a futáson kívül még mennyi élményben lehet része annak, aki a terepversenyre benevez.

FUTNIMENTEM.HU
Evetovics-Balla Hajnalka ultrafutó, futóedző női témával kapcsolatban osztott meg bejegyzést: a havi ciklus teljesítményre gyakorolt hatásáról olvashatunk. Bizony, a nőknél erre is figyelni kell, mert fiatal és idősebb korban is kihat az edzésekre.

GYEREFUTNI.COM
Krátky Egon atlétikai és futóedző a táplálkozási alapelvekről osztott meg anyagot honlapján. Sokaknak kérdés, hogy bizonyos intenzitású edzéseknél milyen minőségű és mennyiségű frissítésre, illetve pótlásra van szükség. Ehhez ad segítséget a frissítés ökölszabálya, továbbá azok is hasznos tanácsokat kapnak, akik a futással fogyni szeretnének.

RUNSMILEEAT.WORDPRESS.COM
Losoncz Timi is részt vett a Császta Trailen, és ő is remekül érezte magát, nem csupán a versenyen, hanem már előtte és utána is a jó társaságban. Másnap pedig még ráhúztak egy kis eseményzáró futással – (futó)kaland lehetett ez a javából!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

A strandforma tavasszal készül

KREMLICZA LEVENTE

Bár a futásnál alapvetően nem a külsőségek a lényegesek, de a futók közt is sokan szeretnének a nyárra formás testet varázsolni maguknak. A hosszútávfutás nem kifejezetten izomnövelő mozgásforma, de lehet olyan edzést végezni, illetve ki lehet úgy egészíteni, hogy az alakformálás is hatékonyan menjen.
Az emelkedőn futás, lépcsőzés, dombos edzések a futóteljesítmény fejlesztésére is jók, és a láb és a fenék izmait is erősítik. Keresztedzésnek a kettlebell- és TRX-edzés, klasszikus súlyzós gyakorlatok, vagy funkcionális tréningek tökéletesek, és kiválóan formálnak is, ha megfelelően végezzük. A szintes útvonalon bringázás is ilyen, fejleszti az állóképességet és segít építeni az alsótest izmait. Szóval egyáltalán nem lehetetlen futás mellett formálni az alakunkat a nyári strandszezonra.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.