BLOGRA FUTOTTUNK Nem a futó, a vírus győzött!

A vírus mindenütt megjelenik, és azon futóknak, akik szeretnek versenyre járni, nehezen leküzdhető akadályt jelent a betegség – azonban most mindennél türelmesebbnek kell lenni!

A napokban sikerült nekem is benyelni a vírust. Mondjuk, miután a gyerkőcöt emiatt ápoltam, sejtettem, hogy én sem úszom meg. Nem panaszkodom a tünetek miatt, néhány nap után talán elmúlnak, most pedig ez van, el kell viselni. Ami kicsit jobban zavar, hogy múlt héten már kihagytam a TRX-edzéseket, nehogy a gyerek fertőzését odavigyem. A hétvégi futások is elmaradtak, mert akkor már tudtam, hogy gáz van, így aztán úgy tűnik, jó néhány hétre kiesem a tréningekből. Félreértés ne essék, ez legyen a legnagyobb problémám, de amíg másnak kell tanácsokat adni, hogy meddig érdemes kihagyni a sportolást, nyilván rohadt okos tudok lenni, ám amikor én szembesülök vele, az már teljesen más. Vasárnap mellbe is vágott az első következménye a fertőzésnek… Szerettem volna futni az egyik, január végén szokásos és egyre több településen megrendezett Yours Truly futóeseményen, amelyet nagyon vártam, mert például a „Bitlisz bá’ Ringen” lehetett több, hosszabb-rövidebb szakaszon is indulni. Néhány évvel ezelőtt drukkerként magával ragadott a rendezvény hangulata, ezért is örültem (volna) a kihívásnak, csakhogy aznap reggel végeztem el a vírustesztet, ami megerősített benne: ezt a kihívást most ki kell hagynom, sajnos. Na mindegy, ez van, nem panaszkodom, legalább alaposan kipihenem magam!

A betegség miatt ezen a héten elég sokat olvasgattam orvosi bejegyzéseket, természetesen ajánlok is anyagokat, amelyek talán másoknak is érdekesek lehetnek!

SPORTORVOS.HU
A portálról két érdekes anyagot is választottam: az egyik a laboreredményekben szereplő paramétereket ismerteti meg jobban. Ezekből általában nem értek semmit, de itt elég jól le vannak írva a tudnivalók. A másik cikk a sport immun- és endokrin rendszerre kifejtett hatásáról szól.

IRUNMOM (Facebook)
Túróczi Réka hosszútávfutó, futóedző is átesett a Covid-fertőzésen – bejegyzésében hasznos tanácsokat és tudnivalókat olvashatunk az újrakezdésről!

KIAZMUS.HU
Ez kivételesen túrabeszámoló, amely rögtön az elején érdekessé és szimpatikussá vált – a hajtóanyagot illetően 🙂

A „Bükki kihívás 30” elnevezésű teljesítménytúra éjszakai teljesítés volt, fantasztikus lehetett sötétben, hóesésben barangolni a természetben!

És még a Felsőtárkány focicsapatáról is megtudhatunk minden fontosat.

RUNSMILEEAT.WORDPRESS.COM
Losoncz Timi hogyan máshogy ünnepelte volna születésnapját, mint lefutva a VérCse 100-at, és még a leggyorsabb női indulónak járó díjat is átvehette! A hajtóvadászat miatt azért volt egy kis para, de szerencsére ép bőrrel megúszta a kalandot!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Kifelé a komfortzónából – de csak higgadtan!

KREMLICZA LEVENTE

Ahogy a legtöbb sportban, a futásban is a fokozatosság, az észszerű terhelés az egyik legfontosabb alapszabály, de néha rövid, kontrollált időszakra el lehet ettől térni – például egy-egy edzőtábor idejére, amikor is néhány nap alatt az átlagosnál jóval nagyobb terhelést adunk magunknak, vagy csak szimplán egy-egy erősebb héten, amikor a szokott mennyiségnél többet, intenzívebben edzünk. Ezek olyan extra ingert tudnak adni, hogy a holtpontról képesek elmozdítani a fejlődést, vagy extra löketet adnak, hogy aztán még jobb minőségben tudjuk végezni az edzéseinket. Természetesen nem szabad túl gyakran pörgetni magunkat, hiszen az túlterheléshez, sérüléshez vezethet, de évente két-három alkalommal érdemes beiktatni ehhez hasonló keményebb napokat, vagy egy hetet, akár magashegyi vagy mediterrán környezetben is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.