Nem engedte ki a kezéből, meg is nyerte első száz kilométer feletti versenyét

Tíz kilométerrel a vége előtt érezte, meglehet a győzelem, és meg is szerezte: Fekete Beatrix 13:39:17-es idővel elsőként ért be az Ultrabalaton Trail 115 kilométeres távján.

Nem először vett részt az Ultrabalaton Trailen, ám egyéniben ez volt az első alkalom. Úgy tűnik, remekül sikerült a verseny…

A kezdetektől fogva ott vagyok az Ultrabalaton Trailen – mondta Fekete Beatrix, aki 13:39:17-es idővel győzött a viadal 115 kilométeres távján. – Korábban háromfős csapatban, majd párosban vettem részt rajta, tavaly pedig eldöntöttük a párommal, hogy idén egyéniben is megpróbáljuk. Nagyon meglepett a teljesítményem, sokkal jobban haladtam, mint amire számítottam. A verseny előtt készítettem egy időtervet, ez alapján tizenöt óra körül lőttem be az eredményemet. Ám harmincöt kilométer megtétele után ehhez képest már egy órát javítottam, így abban bíztam, hogy a tizennégy óra is sikerülhet. Aztán megérkezett a délutáni nagy meleg, akkor azt éreztem, borul a terv, ugyanis nem viselem túl jól a hőséget.

Be is lassultam, ám amikor lement a nap, ismét erőre kaptam, éreztem a lendületet magamban. Ez volt az első száz kilométer feletti versenyem, teljesen ismeretlen volt a táv, így csak a teljesítés volt a lényeg. Ám amikor a hajrában éreztem, hogy győzhetek, már nem akartam kiengedni a kezemből az elsőséget.

Milyen volt a futás?

Sokat edzettem az elmúlt időszakban, tisztességesen felkészültem. Az első ötven kilométer sokkal jobban ment a várakozáshoz képest, hatperces átlagban haladtam. Pulzus alapján futok, beállítottam az órámra a riasztást, hogy ha túlságosan felmegy a pulzusom, jelezzen, így amikor riasztott, visszavettem. A délutáni nagy meleg miatt a frissítésem nem alakult a tervek szerint, kevesebbet bírtam enni, és éreztem, hogy fogy az erőm. Nyolcvan kilométer környékén kezdtem jobban lenni, kezdtem visszanyerni az erőmet, de az izmaim már fáradtak, így többször alkudoztam magammal, és bele-bele sétáltam. Ám ahol tudtam, ott az emelkedőket is keményen megfutottam. Tíz kilométerrel a vége előtt éreztem, meglehet a győzelem, így a hajrában elképesztően boldog voltam.

Mi okozta a legnagyobb kihívást?

A délutáni meleg, amikor csaknem harminc Celsius-fok volt. Nem szeretek melegben futni, mert kifejezetten nagy kihívás nekem. Ezen kívül nem kerültem nagyon durva hullámvölgybe, végig koncentrált voltam. Hatvan kilométerig nem is tudtam, hogy vezetek, csak magamra összpontosítottam, igaz, azt láttam, hogy néhány lányt lehagytam.

Milyen céljai vannak?

Ez volt az egyik fő versenyem ebben az évben, ezután néhány rövidebb megméretésen veszek részt, például teljesítménytúrákon, így a decemberi Vulkántúra a következő cél. Ezután jöhet egy kis pihenés, ez a futóidény is hosszú volt. Ami már biztos, hogy jövőre a kollégáimmal kiállítunk egy céges csapatot az Ultrabalatonra, ezen kívül egyelőre nem döntöttem el, hogy 2024-ben milyen versenyeken leszek ott. A következő egy-két hónapban összerakom a versenynaptáram, ezek után kezdődhet a felkészülés. Szeretnék egy újabb száz kilométer körüli versenyen indulni, illetve évente egy alkalommal magashegyre is ki szoktam menni ötven-nyolcvan kilométer közötti távra – jövőre szívesen megnézném az Alpok francia vagy svájci részét.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.