Országos bajnokság most nincs, a remek hangulat viszont borítékolható

A klasszikus táv ezúttal sem lesz országos bajnokság a Spar Budapest Maraton Fesztiválon, sok kiválóság hiányzik is, de az időjárásra feltehetően nem panaszkodhatnak majd az indulók.

2020-ban történt legutóbb, hogy a hagyományos Spar Budapest Maraton Fesztivál egyben a maratoni országos bajnokságot is jelentette – akkor a férfiaknál Csere Gáspár nyert Jenkei Péter előtt, most azonban egyikük sem vesz részt a fővárosi rendezvényen. Jenkei éppen az országos bajnokság miatt hagyja ki a versenyt, az ob furcsa módon Frankfurtban lesz október 30-án, vagyis három hét múlva, teljesen érthető, hogy ilyen rövid idő alatt nem akarja kétszer is teljesíteni a klasszikus távot.

Idén (ahogy tavaly is) tehát külön kell választani a budapesti maratonit és az országos bajnokságot, 2021-ben ennek az volt az oka, hogy a tokiói olimpia előtt meg kellett tartani az ob-t, hogy lehessen rajta pontokat szerezni – a Debrecenben rendezett versenyt Jenkei Péter nyerte meg Bódis Tamás előtt, Csere Gáspár betegség miatt nem állt rajthoz. Abban azért reménykedhetünk, hogy hamarosan visszatalál egymáshoz a magyar bajnokság és a budapesti futófesztivál.

Csere Gáspár a jövő héten Amszterdamban versenyez majd, ahol tavaly egyéni csúcsot ért el 2:14:34-es idővel. Hazánk legjobb maratonistái közül a rendkívül tehetséges Szemerei Levente kizárólag edzés céljából fut vasárnap, és csak váltóban indul, félmaratoni távot vállal. A 22 éves sportoló a Wizz Air Budapest Félmaratont múlt hónapban pályacsúccsal, 1:04:57-es idővel nyerte meg úgy, hogy alig szállt le a repülőről kenyai edzőtáborát követően. A szép reményű sportoló a sikere után elmondta a Csupasportnak, a közeljövőben, két-három éven belül megdöntené a maratoni táv magyar csúcsát, ennek megalapozásaként december negyedikén Valenciában versenyez majd, amely híresen gyors pálya.

Egyértelmű tehát, hogy a Spar maratoni tömegsport jellege domborodik ki majd a vasárnapi 42.195 kilométer során, az igazán nagy nevek nemcsak a férfiaknál, a nőknél is távol maradnak, ezért az esélylatolgatás felesleges, kimagasló időeredményekre nem számíthatunk.

Ehhez kapcsolódik, hogy Szabó Nóra, a tavalyi berlini maratoni 11. helyezettje szombaton 33:22-vel, abszolút negyedikként nyerte meg a 10 kilométeres viadalt. A férfimezőnyben egy finn, Aki Nummela bizonyult a legjobbnak 31:50-nel.

Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója tájékoztatása szerint többen már a rövidebb távokon családostól melegítettek a vasárnapi nagy kihívásra, emellett az esélyegyenlőségi futamot is megrendezték. A Diplomata-kupán, amely a budapesti nagykövetségek, konzulátusok munkatársainak küzdelme négyszer két kilométeren, idén 16 ország nagykövetsége és az ENSZ szervezetei összesen 34 váltóval vettek részt.

A megméretésen rajthoz állt Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, a 2023-as budapesti atlétikai vb nagykövete is. Az idő szombaton is kegyes volt a futókhoz, előreláthatólag ez vasárnap sem lesz másként, ami az elmúlt két hét tükrében igen pozitív fejlemény.

Fotó: a Budapest Maraton Facebook-oldala

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.