Példaképe miatt az ultrafutást választotta, amely kiszakítja a rohanó világból

Boros Péter még fiatal a futás világában, ám nagy tervei vannak a sportban, legnagyobb célja a Spartathlon-részvétel, ám tudja, ez még odébb van.

Boros Péter a Gyulasport Nonprofit Kft. igazolt futója, emellett negyedéves joghallgató a Szegedi Tudományegyetemen. A fiatal sportoló tíz éve fut, kétszer vett részt a Korinthosz 80-on, ám nagy célja, hogy egyszer a Spartathlonon is megméresse magát.

„Kétezertizenegyben, gimnazistakoromban kezdtem el futni egy fizikai alkalmassági felmérő miatt, mert a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán szerettem volna továbbtanulni – mondta a 28 éves Boros Péter. – Akkoriban nem sportoltam, rendesen volt rajtam súlyfelesleg. Elkezdtem futni, először csak egy, majd kettő, aztán öt kilométert teljesítettem. Túl gyorsan haladtam, össze is szedtem egy csonthártyagyulladást, de a felépülés után folytattam a sportot.”

2012 elején sikerült neki a felmérő, ráadásul sokat is fogyott, májusban pedig részt vett első versenyén. Két barátjával futották le a gyulai Várfürdő Félmaratonit, hét kilométer volt az ő része. Az egyetem alatt sokat mozgott, tovább fogyott és egyre gyorsabb lett. 2014-ben lefutotta első félmaratoniját, majd a rá következő évben az első maratoniját is.

Ez mérföldkő volt, annak ellenére, hogy a következő másfél évben nem futott semennyit. Ez a szünet meghozta a negatív hozadékát, ismét felszaladtak a kilók, ám ezután komolyan vette a futást. 2017 tavaszán kezdte újra, akkor érezte úgy, muszáj volt változtatnia.

„Ebben az évben négy félmaratonit teljesítettem, majd a nagy változást a 2018-as év hozta. Akkor kezdtem el érdeklődni az ultrafutás iránt, majd áprilisban elmentem az egyik példaképemmel, Zahorán Jánossal futni. Ő háromszoros Spartathlon-teljesítő, sokat mesélt az ultrafutásról, és közben arra gondoltam, hogy ez kell nekem!

Májusban már ott voltam életem első hatórás versenyén, amelyen 47.8 kilométert futottam, de sajnos nem voltam eléggé felkészülve. Edzettem tovább, majd másfél év múlva már közel hetven kilométert futottam hat óra alatt, és egy versenyen dobogóra állhattam Simon György és Bogár János mellett. Az első futásom után nem gondoltam, hogy nekem találták ki az ultrafutást, de a kemény munka meghozta a kedvem. Azóta is folyamatosan futok, próbálok mindennap tanulni.”

Boros Péter úgy érzi, van még ideje a szép eredmények eléréséhez. Gyulán olyan közösségbe került, amelyben úgy érzi, minden adva van a fejlődéséhez, nagy motivációt merít a többiekből. Fiatalnak számít az ultrások között, így van még ideje, neki a futás kikapcsolódás, átgondolja közben a dolgait, kiszakad a mindennapok mókuskerekéből. A sportoló idén nyáron teljesítette az UTT hatvanöt, és a Korinthosz nyolcan kilométeres távját.

„2019-ben teljesítettem az első Korinthosz 80-as távot nyolc óra hat perces idővel – mondta. – Nagy szó volt ez nekem, élveztem a futást, igazi kaland volt. Erre az évre még rányomta bélyegét a koronavírus-járvány, a főversenyem a Balaton Szupermaraton egyéni teljesítése lett volna, de sajnos elmaradt. Júliusban az UTT 65 kilométeres távján szerepeltem, majd jött a Korinthosz 80. Ezután egy tizenkét órás verseny következett volna, ami a járványhelyzet miatt ugyancsak elmaradt.”

A gyulai futó elmondta, neki az ultrafutás csapatsport. Szeret visszagondolni az első páros Balaton-kerülésére és a tavalyi Kékes Csúcsfutásra. Alföldi futóként nincs lehetősége szintes edzéseket végezni, mégis egy óra alatt ért fel a csúcsra, aminek nagyon örült, de minden eredményt, ami a neve mellett szerepel, közös eredménynek tekint.

„A kísérőcsapatom nélkül semmire sem mennék. Az is fontos számomra, hogy minden versenyen Gyula városát képviselhetem – tette hozzá. – Jövőre ott szeretnék lenni a hat-, és a tizenkét órás országos bajnokságon, illetve a Korinthosz 160-on is szép eredményt akarok elérni. Akár olyat, ami a Spartathlon-kvalifikációhoz is elég. Nem szeretnék még nevezni a legendás versenyre, csak akkor, ha úgy érzem, képes vagyok megfelelő időt futni. Természetesen a távlati célok között szerepel a Spartathlon, de az még odébb van.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.