Pokoli utakon, 46 nap alatt futott át Ausztrálián – a végén cipőből pezsgőzött

Lábujjféreg is hátráltatta, kétszer 14 órát autózott egy MR-vizsgálat miatt, s több mint kétmillió dollárnyi adományt gyűjtött.

Ha beírjuk valamelyik útvonaltervezőbe, hogy milyen módon juthatunk el a Perthben található, meseszép Cottesloe Beachtől a Sydneyben lévő, szintén gyönyörű, elsősorban a szörfösökről ismert Bondi Beachig, változatos válaszokat kapunk a hozzávetőleg 4000 kilométeres távra.

Még repülővel is csaknem ötórás az út, tömegközlekedve nem is érdemes nekivágni, és autóval is 42 órányi vezetést ír elő. Futva 744 óra, de hát ki futna ennyit, ilyen terepen? A Canadian Running Magazine beszámolója szerint a csupán 23 éves ausztrál Nedd Brockmann.

A fiatal honfitársai millióinak szívét dobogtatta meg, hiszen 46 nap és 12 óra alatt átszelte Ausztrália déli részét, és különleges útjával sokak pénztárcáját is megnyitotta, hiszen csaknem 2.2 millió dollárt (majdnem 60 millió forint) gyűjtött hajléktalanok javára.

Brockmann a koronavírus-járvány előtt még azért kezdett futni, hogy ledobjon magáról néhány kilót, ehhez képest a mostani, támogatott útjának már azzal a céllal indult neki, hogy megdöntse a német Achim Heukemes 2005-ből származó 43 napos csúcsát. Ehhez kapcsolódott a kilométerenként kitűzött 250 dolláros jótékonysági cél, amelyet bőven túlszárnyalt.

Egyébként már 2020-ban karitatív feladatot adott magának: 50 nap alatt 50 maratonit futva 100 ezer dollár gyűjtött a Vöröskeresztnek.

Ami a mostani, szeptember elsején induló kalandot illeti, ahogyan a 46 napos időeredményből látható, a csúcs csúcs maradt, ám Brockmann-nak sincs oka szomorkodnia, hiszen ő lett a valaha volt leggyorsabb ausztrál futó ezen a megdöbbentő útvonalon.

Ehhez szükség volt arra, hogy csaknem minden áldott nap 100 km-t tegyen meg…

Az elképesztő teljesítményhez elképesztő fogadtatás jár, a videók tanúsága szerint ezrek várták Sydneyben, míg ő a Formula–1-es pilótákat idéző pezsgőzéssel ünnepelt – jó ausztrál módra még a cipőjéből is ivott.

Mint később a CNN-nek elmondta, azt sem tudta, hol kezdje a megpróbáltatások, egészségügyi problémák felsorolását. Számtalan kisebb-nagyobb sérülés gyötörte, az ízületei is jelezték, hogy az emberi testet valószínűleg nem ilyen futásra teremtették; folyamatosan megszenvedte az alváshiányt, hólyagokkal küszködött, és a lábujjában növekvő férgektől szenvedett.

Az első igazán nagy kihívás a 12. napon érte utol, amikor annyira begyulladt egy ín a sípcsontjában, hogy futni sem tudott. 14 órát utazott az MR-vizsgálatra, majd három injekciót kapott, és utána ugyanannyit vezetett visszafelé, hogy onnan folytassa, ahol abbahagyta. Később végig térd- és csípőfájdalom kísérte.

Azzal is megküzdött, hogy bevigyen napi 8-10 ezer kalóriát, hiszen naponta 10-12-t égetett el, miközben kezdetben csak két órát tudott aludni éjszaka.

Általában 3.30-kor kelt, hogy elkerülje a hőségben futást, a nappali kihívások sorában pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy autóutakon haladt, így olykor 30 tonnás kamionok húztak el mellette.

De próbált alkalmazkodni, hiszen, mint mondja, „kényelmesnek lenni kényelmetlen lett volna.” A fizioterapeutája szerint újraértelmezte az ember által elviselhető fájdalom és a szenvedés mértékét, és Brockmann sem szépített: mint mondta, nagyjából 70-80 százalékban olyan volt az út, mintha a pokolban lenne, a maradék 20 viszont „egész jó volt”.

„Tízszer is megjártam a poklot, hogy elérjek ide, minden sérülésen, úthibákon, erős napsütésen, nagy esőn meg ellenszélen át – fogalmazott az eredeti szakmáját tekintve villanyszerelő férfi. – Túljutni mindezen, majd ennyi embert látni a végénél nem is evilági élmény. El sem tudom hinni.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Azt hitte, nem bírja végig, de számára is hihetetlen módon folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.