Rekorddöntés tacóval és sörrel

Camille Herron decemberben 262.1 km-t teljesítve megdöntötte a 24 órás futás női világcsúcsát, s összetettben első lett az ultrafutóknak rendezett Desert Solstice meghívásos versenyen.

A harminchat éves amerikai hölgynek sohasem volt átlagos az élete, sőt már a születése sem volt hétköznapi, merthogy karácsonykor, december 25-én jött világra. Ám ez még csak a kaland kezdete volt. Háromévesen kis híján vízbe fulladt, ám az úszást magas szinten űző édesanyja végül megmentette, és már gyerekkorában is előszeretettel feszegette határait. Édesapja visszaemlékezése szerint hétéves korában hat órán keresztül étel és ital nélkül ájulásig kosárlabdázott, nem csoda tehát, hogy a huszonnégy órás phoenixi versenyt is mosolyogva futotta végig. Pedig 1999-ben az oklahomai tornádóban odaveszett a család otthona, neki pedig sérülései miatt főiskolás korában ideiglenesen abba kellett hagynia a versenyszerű futást. Vagyis minden elmondható, csak az nem, hogy zökkenőmentes volt az élete.

A különböző versenyek között kevés a pihenőidő, de fontos a kikapcsolódás.

 

Az egyetemen sporttudományt tanult, tagja volt egy laktátkísérleteket végző kutatócsoportnak, mesterszakos diplomáját a csontok gyógyításának speciális módszeréről írta, jelenleg is kutatóként dolgozik, és tudása hasznosítható az ultrafutásoknál is. A Dallas White Rock maratoni volt az első maratonija, amelyet megnyert, utána további húsz alkalommal ért elsőként célba, mellesleg a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült, miután 2012-ben pókemberjelmezben 2:48:51-es időeredménnyel teljesítette az oklahomai maratonit.

A leggyorsabb nő lett, aki szuperhősnek öltözve végigfutotta a 42 kilométeres távot.

Három évvel később, 2015-ben úgy döntött, kipróbálja magát ultrafutóként. Mint mondja, olyan volt, mint amikor Billy Elliot először balettozott.

„Fantasztikus érzés volt, tudtam, hogy mindenképpen szeretném folytatni” – mondta.

Évente négy-hat ultrafutóversenyen indul, és érdekesség, hogy általában maratoni távokat futva készül. Bár eleinte próbált hosszabb távokon edzeni, de nem vált be, túl fáradt volt, és igazán akkor jöttek a sikerek, amikor maratoni távokon készült.

És ha már fáradtság… A rekorddöntés során három pár cipőt használt el, tízezer kalóriát égetett el, és nem tagadja, a huszonnégy órás futás alatt időnként zombinak érezte magát. Bár a végén kerekesszékkel vitték le, még akkor is végig mosolygott.

„Boldog ember vagyok, és minden képről sugárzik, mennyire szeretek futni. Meglepő, de egyáltalán nem volt annyira monoton a verseny, mint gondoltam. Természetesen volt olyan pont, amikor zombinak éreztem magam, teljes transzban voltam, de előre megbeszéltük a segítőimmel, hogy ebben az időszakban igyekszem még több tápanyagot bevinni. El is ugrottak nekem tacóért és sörért.”

 

Camille Herron boldogan, mosolyogva futja az ultratávokat is.

 

Emellett sok kólát ivott, végül a férfi versenyzőket is megelőzve elsőként ért célba. Ám nem elégszik meg ennyivel, szeretné elérni, hogy az ultrafutás olimpiai sportág legyen.

„Ez lenne a következő lépcsőfok, hogy a sportág még népszerűbb és ismertebb legyen. A kétezerhuszonnyolcas játékokat Los Angelesben rendezik, örülnék, ha felvennék a sportágat a programba, hogy az emberek jobban megismerjék.”

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétségbeesés helyett kigyúrta magát a Bayern München sztárja
Nincs megállás: még ebben az évben le akarja futni a száz kilométert
Már nemcsak futni, túrázni is lehet a Telekom Vivicittán
Csodákat művel a testtel az alvás előtti nyújtás
Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.