Robinson-életmód a családdal Costa Ricán

A világbajnok terepfutó Ragna Debats családjával tavaly világ körüli futótúrára indult, de a pandémia miatt csaknem két hónapig a tengerparton élt – élményeiről a Csupasportnak mesélt.

Ha van kalandos, izgalmas, változatos életút, akkor a hollandiai Ooij városában született, március 22-én a 42. születésnapját ünneplő Ragna Debatsé az. A Spanyolországban élő nő gyerekként is imádta a természetet, rengeteg időt töltött a szabad levegőn, alig lehetett beparancsolni a házba. Évekig lovagolt, és arról álmodott, hogy olimpián szerepelhet. A középiskola befejezése után Németországba költözött, hogy még többet tegyen nagy vágya megvalósulásáért, és profi oktató is lett.

„Ahogyan egyre magasabbra jutottam, éreztem, hogy a gazdag emberek uralják a profi sportot, nehéz áttörni a plafont” – mondta honlapunk megkeresésére, miért is hagyott fel a lovaglással. Később tanult, élt Nagy-Britanniában, és Erasmus-ösztöndíjjal jutott el Spanyolországba is. Ezzel párhuzamosan sportolt, mert érezte, hogy a lovaglás után is aktív akar maradni. A futás némileg váratlanul jött az életébe, nagyjából 28 éves korában, az első versenyén nem is ő akart indulni, hanem meghívták. Aztán az első pillanatban érezte, ez az ő világa, ezt akarja csinálni.

 

 

„A futás igazán fair és tiszta sportág, csak tőled és a futócipődtől függ, meddig jutsz.”

Cikkünk szólhatna az eredményeiről is, végtére is tíz év alatt világbajnoki címet szerzett terepfutásban (2018) és hótalpas futásban (2017), Európa-bajnok lett sky runningban (2017), extrém versenyek sorát nyerte meg, például 2019-ben győzött a legendás Marathon des Sables sivatagi versenyen és az Ultra-Trail du Mont-Blanc-on. Csakhogy az elmúlt másfél évben – ahogyan a koronavírus-járvány engedte – saját kihívásának megvalósításán dolgozott. A Rolling Mountainsnak nevezett kaland keretében párjával, Pere Aurell-lel, ötéves kislányával, Onnával és kutyájukkal, Bruval hét kontinens kilenc versenyén akartak részt venni egy év alatt.

„Nagyon sok viadalon indultam, és úgy éreztem, a versenysportban elértem a csúcsot, új kihívásra vágytam – folytatta az öt nyelven, hollandul, spanyolul, katalánul, angolul és németül is beszélő futó. – Valami egészen egyedit akartam véghezvinni a családommal együtt, amihez persze szükség volt a szponzorok támogatására, de például a tervezést és a szervezést mi intéztük. Képzelheti, mennyire stresszes és frusztráló volt néha összehozni és kivitelezni az utazás minden részletét, de a még nagyobb kihívás tette izgalmasabbá.”

A nagy kaland 2020 januárjában, a Hong Kong Vibram 100 versennyel indult, aztán Dél-Amerika, Argentína felé vették az irányt, részt vettek a 4Refugios nevű versenyen. Ezután következett volna a Volcano Ultramarathon Costa Ricában, csakhogy útjuk közben kitört a koronavírus-járvány, amelynek talán életük kalandját köszönhették a közép-amerikai országban.

 

 

„A járvány nélkül nem tapasztaltuk volna meg a Robinson-életmódot, szóval tényleg örülök neki” – utalt arra Ragna Debats, hogy a karibi országban három hét karantén várt rájuk, amit önként választott hajótörött-életmóddal akartak teljesíteni. Kerestek egy elhagyott partszakaszt, feltankoltak néhány szükséges élelmiszerrel, majd a tengerpartra költöztek, maguk építette kunyhóban laktak, halásztak az élelem biztosításához, tüzet csiholtak a főzéshez. A tervezett három hétből végül csaknem hatvan nap lett, ám a kis család egyáltalán nem bánta a változást.

„Azt gondoltam, már korábban is szoros volt a kapcsolatom a természettel, ami valóban így volt, ám Costa Ricában teljesen más szintre léptem. A lehető legközelebb éltünk a természethez, minden luxus nélkül, sokkal érzékenyebbek lettünk a legapróbb élőlényekre és összességében az élet körforgására – spirituális élményben volt részünk.”

Ezt követően Észak-Amerikába akartak utazni, ám ezt meghiúsította a járvány, így visszatértek Európába. Ha már így alakult, bejárták a kontinenst, Svájcban versenyeztek, majd az élet újabb lehetőséget kínált: Afrikába vitte őket az útjuk.

„Nem éreztem úgy, hogy a járvány bármiben akadályozott volna, mert eleve nem túl szigorú tervet követtünk, mindig nyitottak maradtunk, készek voltunk a változtatásra.”

Meghódították Tanzániában a Kilimandzsárót, szerepeltek a SkyRun 100-on is.

Valamivel karácsony előtt visszatértek Spanyolországba, a kislányuk most iskolába jár, ám nem hagytak fel azzal, hogy befejezzék a Rolling Mountains sorozatot. A nyáron Észak-Amerikába akarnak eljutni, majd jöhet az Antarktisz és Ausztrália, ám a világjárvány miatt érthetően nehéz tervezni.

 

 

A Rolling Mountainsról remek videosorozat is készült, és Debats Instagram-oldalán is rengeteg izgalmas bejegyzést, fotót találni.

Fotók: Rolling Mountains/Sandro Szukat

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Továbbra is terepultrafutó, de az aszfaltos maratonik sokat segítenek céljai elérésében
Motiválta a hazai pálya, 2 másodperces előnnyel lett 2.
Vállalta egyéniben, és magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.