Spartathlon: Maráz Zsuzsa második lett!

Péntek reggeltől szombat délelőttig futottak a Spartathlon indulói: a nők között Maráz Zsuzsanna a második helyen végzett, a sokáig szintén másodikként futó Bódis Tamás feladni kényszerült a versenyt.

Frissítés: Az osztrák színekben induló lett Diana Dzaviza volt az éjszakai menő: a táv utolsó negyedében nagyot futott, és megelőzte Maráz Zsuzsát, végül 35 perces előnnyel ért a magyar futó előtt a célba 25:23:59-es eredménnyel. Maráz több mint egy órával futott jobbat 2019-es győztes idejénél, ez most a második helyhez volt elég. Összesítésben kilencedik.

A férfiak között a görög Fotisz Ziszimopulosz simán győzött, az ideje 21:57:20. Sajnos Bódis Tamás ötven kilométerrel a cél előtt a második helyről feladta a versenyt.

Frissítés: Az éjfél utáni állapot szerint Maráz Zsuzsanna átvette a vezetést, mintegy negyedóra volt az előnye orosz riválisával szemben. Bódis Tamás biztosan tartotta a második helyét, de a görög sportoló elképesztően ment, több mint nyolcvan perccel korábban ért a 60-as ellenőrzőponthoz (75 van összesen.)

Korábban írtuk: Fantasztikus volt a 2019-es Spartathlon, hiszen a legendás görög ultraversenyen két évvel ezelőtt Bódis Tamás és Maráz Zsuzsanna győzött. Tavaly a járvány miatt elmaradt az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres futás, ebben az évben azonban semmi sem gátolhatta meg a népes magyar csapat tagjait, hogy újra rajthoz álljanak.

Péntek délután a görög Fotisz Ziszimopulosz vezetett: a 38 éves sportember az élmezőnyben kezdett, mintegy 35 kilométer után állt az élre. Remekül futott mögötte a címvédő Bódis Tamás, sokáig öt-hat perces hátrányban volt, ami egy ilyen versenyen nem ledolgozhatatlan, a 35-ös ellenőrzőpontnál, a verseny feléhez közeledve azonban már több mint húsz perccel vezetett a görög sportoló Bódis előtt, aki után mintegy kilométeres hátránnyal a lett Ainars Kumpins érkezett a csekkponthoz.

Természetesen Maráz Zsuzsa is esélyeshez méltón futott, a 35-ös pontnál az amerikai Marisa Lizak vezetett mintegy hatperces előnnyel az esztergomi futó előtt, aki az orosz Irina Maszanovát igyekezett maga mögött tartani, és mintegy negyedórás különbséggel ez sikerült is.

A legjobbak szombat hajnalban érnek majd Spártába: 2019-ben Bódis győztes ideje 23:28:37 volt, míg Maráz 27:15:12-es eredménnyel nyerte a női versenyt. Rengeteg friss poszttal, videókkal, életképekkel jelentkezik a görögországi versenyről a Spartathlon magyar csapat közösségi oldala.

Az első magyar férfi érmes a Spartathlonon Kis-Király Ernő volt, aki 1986-ban második lett a görögök legendája, Janisz Kurosz mögött. Négy évvel később, 1990-ben Bogár János állhatott a dobogó harmadik fokára, a következő esztendőben pedig csodálatos győzelmet aratott (amelyről nemrég hosszasan mesélt honlapunknak). A férfiaknál egészen 2019-ig kellett várnunk az újabb magyar sikerre, de megérte a böjt, ugyanis kettős magyar siker született: Bódis Tamás az első, Csécsei Zoltán a második helyen ért célba.

A hölgyeknél is remekül állunk, hiszen Lubics Szilvia 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben első, 2012-ben és 2015-ben harmadik lett, míg Maráz Zsuzsanna 2018-ban és 2019-ben bizonyult a legjobbnak, 2016-ban a harmadik, 2017-ben pedig a második helyen ért célba. Szólnunk kell az amerikai színekben induló Nagy Katalinról is, aki 2015-ben és 2016-ban diadalmaskodott.

A Spartathlon 1983 óta íródó történetében összesen 98 magyar női, illetve férfi futó teljesítette a távot (beleértve a határon túliakat is). Ki kell emelnünk Lőw András nevét, ő eddig 21 alkalommal vett részt a versenyen.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.