Szakadó esőben és hidegben versenyzett idén először Lubics Szilvia

A kiváló magyar ultrafutó Olaszországban mérette meg magát, és nagy erőkkel készül a rá váró kihívásokra.

Nem várt sokat, január elején máris versenyzett: az olasz S1 Trail – La Corsa della Bora ötvennyolc kilométeres távját teljesítette.

Mivel közel van hozzánk a verseny, jó alkalom volt egy hosszú edzésre – mondta Lubics Szilvia a Csupasportnak. – Ráadásul már többször részt vettem rajta, így nem volt ismeretlen – igaz, idén kicsit durvábbak voltak a körülmények, ömlött az eső, és nagyon hideg volt. Az utolsó két órában már nagyon fáztam, próbáltam a maximumon haladni, hogy ne fagyjak szét, és minél előbb beérjek a célba.

A hegyről hömpölygött lefelé az esővíz, egy ösvényen állt a hideg víz, patakban kellett futni – tiszta víz volt mindenem, ami rendesen lelassított, tényleg nagyon hideg volt. Azonban ki lehet bírni néhány órán át, semmi extra nem volt. Korábban jóval enyhébb időjárási körülmények között szerepeltem ezen a versenyen, most ezt az oldalát is megtapasztaltam.

Futott már extrém körülmények között, az ember azt gondolná, egy kis eső meg sem kottyan…

Nem volt hosszú a táv, ilyen rövid időn keresztül nem nyafog az ember, nem kell olyan sokat kint tölteni. Jók az ilyen versenyek, mert ha akarja az ember, ha nem, intenzívebben, gyorsabban fut, mintha otthon menne ki edzeni. Más a táj, új ingerek érik, nem a megszokott köröket kell ilyenkor taposni. A célját teljes mértékben elérte, remek volt.

Nem sokkal az olasz verseny után már arról posztolt a közösségi oldalán, hogy futótársaival a Börzsönyben tett meg ötvenhárom kilométert. Szeret csoportban futni?

Többnyire egyedül edzek, pontosabban a kutyáimmal, ám előfordul, hogy többen vagyunk. Jó, ha olyan társak vannak mellettem, akik hasonló tempóra képesek, ilyenkor elrepül az idő. Szeretek társaságban is futni, de az sem probléma, ha egyedül vagyok. Kifejezetten szeretem, ha tudunk egymásnak új útvonalakat mutatni.

Megütötte a fülemet, hogy a kutyáival edz.

Három kutyánk van, egy hat- és egy kilencéves vizsla, valamint egy tizenhárom éves terrier. Ők kölyökkoruk óta így szocializálódtak, rendszeresen jönnek velem és a férjemmel futni. A legidősebb már csak legfeljebb két órára jön, a vizslák pedig a hosszabbakra. Igénylik a futást, a férjemmel sakkoznunk kell, hogy mikor melyikőnk viszi ki magával őket. Egy-egy napot ki tudnak hagyni, de többet nem. Ha meglátják, hogy felvesszük a futócipőt, egyből eksztázisba kerülnek, alig várják, hogy jöhessenek.

Térjünk rá az idei céljaira: mit tűzött ki maga elé?

A főversenyem az amerikai Tahoe 200. Három nagy amerikai kétszáz mérföldes esemény van, közülük a The Bigfoot Trail és a Moab 240 már megvan, így már csak a Tahoe 200 van hátra. A cél, hogy júniusra a lehető legjobb formába hozzam magam, úgy is raktam össze a versenynaptáram. Addig két nagyobb megméretés van előttem, március elején a Kör, áprilisban pedig a szlovén Ultra Trail Vipava Valley százhatvan kilométeres távja. Előbbi már régi vágyam, a felkészülésbe pont bele is illik, míg a szlovén verseny eléggé szintes, jó lehetőség a hegyi futásra. Ott van még az Ultra Trail Hungary is, igaz, ez közel van a Tahoe 200-hoz – még ha részt veszek is rajta, biztosan nem a leghosszabb távon, attól függ, milyen formában leszek. A legfontosabb a Tahoe 200, mindent ennek rendelek alá, a cél, hogy megfelelően teljesítsem az amerikai versenyt.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hallucinált és dekoncentrált volt, de teljesítette a rajt előtti célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott
Félre a túracipővel, bakanccsal: túrázás mezítláb
Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.