Lubics Szilvia tudja, hogy Athén és Spárta között az utolsóból is lehet első

A Csupasporton az elmúlt napokban interjúkkal vezettük fel az Athénból szombat kora reggel rajtoló, 246 kilométeres Spartathlont – a verseny történetének legeredményesebb magyar ultrafutójával, a három aranyérmet szerző Lubics Szilviával beszélgettünk.

Háromszor is megnyerte a Spartathlont, 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben is első lett a nők között. Hogyan emlékszik vissza a sikereire?

Kétezertizenegyben volt húsz éve annak, hogy Bogár János megnyerte a görög versenyt – mondta Lubics Szilvia a Csupasportnak. – Akkor felfoghatatlan volt számomra ez a siker, mégis ott motoszkált a fejemben, mi lenne, ha… A történethez tartozik, hogy 2010-ben utolsó lettem a nők között, és akkor azt mondtam, többet nem indulok a Spartathlonon – aztán mégis ott voltam a következő versenyen, és meg is nyertem. Az első sikerem után már nem volt kérdés, hogy visszatérek, úgy éreztem, tudok még jobb időeredményt is produkálni. A következő évben harmadik lettem, majd 2013-ban ismét sikerült győznöm. Akkor iszonyatosan meleg volt, ami nagy kihívást jelentett.

Legtudatosabb 2014-ben volt a futásom, akkor ugyanis részletes terv szerint haladtam, ráadásul én lettem az első nő, aki huszonhét órán belül teljesítette a távot.

Természetesen mára már többeknek sikerült ebben az idősávban megfutni a verseny, de akkoriban ez nagy eredmény volt.

Lubics Szilvia őrzi a Spartathlonon kapott olajágkoszorúkat is

Rutinos résztvevőként mi a véleménye: miért olyan különleges a Spartathlon?

Érdekes kérdés. Rengeteg hosszabb versenyen indultam már, például a Badwater a körülményeket tekintve keményebb, de a Spartathlonra visszavágynak az emberek. Van olyan ultraverseny, amelynek végén jó esetben kapsz egy érmet a célba érkezéskor, és mehetsz is haza, ezzel szemben a Spartathlonon népünnepély fogad a célban: rengeteg ember köszönti a futókat, azt érzi a sportoló, hogy tényleg emberfeletti tettet hajtott végre. Ráadásul ekkor két hangulatos ceremónia is hátravan még. Ha nem a futás, akkor a körítés visszavonzza az embereket. A Spartathlonon barátságok szövődnek, nem mellesleg ismét át akarod élni az élményt. Ha csak az útvonalat nézzük, nem lehetne ennyire népszerű a Spartathlon, mégis van valami extrém vonzása –Magyarországon is egyre többen vágynak rá, hogy futhassanak a görög versenyen.

Nekem is vannak tanítványaim, rajtuk is ezt látom, és azt tapasztalom, hogy manapság a Spartathlon teljesítése benne van egy ultrafutó úgynevezett alapcsomagjában.

Szóval, legalább egyszer mindenki szeretné átélni ennek a futásnak az élményét, mert mítosza van, és én is azt mondom, aki elhatározza magát, és képes rá, ne hagyja ki.

Lubics Szilvia manapság terepen készül az új kihívásokra

Mi a legnehezebb kihívás a versenyen?

A táv is nehézzé teszi, de a kétszáznegyvenhat kilométer mellett ott van a hőség és a szintemelkedés is. Régen jártam már a verseny helyszínén, de úgy tudom, az időjárást tekintve valamelyest javult a helyzet. A szintemelkedés viszont becsapós.

Úgy érezni, hogy az első nyolcvan kilométer sík, és utána jönnek a nagy hegyek, ám ez így nem igaz: az elejétől vannak emelkedők, szinte nincs is sík szakasz.

Az utolsó harminc kilométeren is nagyon sok a szintemelkedés, amire a többség nem számít, én sem hittem a szememnek első alkalommal. Nem tűnik soknak az a háromezer-háromszáz méter szintemelkedés, ám itt rendesen futni kell a szintidők miatt, ami eléggé megnehezíti a dolgot.

A Spartathlonon nem indul, de mire készül most?

A következő versenyem a Racing The Planet keretein belül novemberben a jordániai kétszázötven kilométeres sivatagi futás lesz. Ennek a sorozatnak már két állomását teljesítettem, ott voltam Namíbiában és az Atacama-sivatagban is. Készülök becsülettel, mostanság éppen tíz kilogrammos mellénnyel edzek keményen.

Szeptember 30-án a magyar futók is nekivágnak a 246 kilométernek

spartathlonJelen állás szerint 23 magyar futó lesz ott idén a Spartathlonon: Evetovics-Balla Hajnalka, Fogarasiné Veres Krisztina, Földi Zsuzsanna, Máté Mónika, Zétényi Szvetlana, Bazsó Tibor, Boros Richard, Cserpák Tamás, Csingár István, Erős Tibor, Gáspár Péter, Horváth Péter, Horváth Tamás, Mihalik Norbert, Nemes László, Prantner Gábor, Rottler Zoltán, Simon György, Simonyi Balázs, Szekeres Tibor, Toldi Péter, Vajda Zoltán és Virág Pál képviseli hazánkat a legendás görög versenyen. A rajt szeptember 30-án, szombaton magyar idő szerint reggel hat órakor lesz Athénban az Akropolisz lábánál, a leggyorsabb futók pedig vasárnap hajnalban érnek Spártába, hogy megérintsék Leonidász király szobrának talapzatát. Sok-sok dobogós helyezés mellett magyar győzelmek is születtek a Spartathlon dicső történetében, a nőknél Lubics Szilvia 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben, Maráz Zsuzsanna 2018-ban és 2019-ben, az amerikai színekben versenyző Nagy Katalin 2015-ben végzett az élen, a férfiaknál Bogár János 1991-ben, Bódis Tamás pedig 2019-ben lett első.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hallucinált és dekoncentrált volt, de teljesítette a rajt előtti célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott
Félre a túracipővel, bakanccsal: túrázás mezítláb
Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.