Száz mérföldes futóverseny Hawaiin

Csúszós sziklákon és patakokon, vaddisznók járta ösvényen vezet a HURT100 ultrafutóverseny útvonala. A kemény megpróbáltatások ellenére van, aki már tizenháromszor teljesítette a távot.

Sok ember nagy álma eljutni Hawaiira, a Csendes-óceánon található különleges szigetcsoportra, és a világról megfeledkezve időzni a földi paradicsomban.

Másoknak is álma eljutni ide: az utóbbi években 136 kiválasztott vehetett részt a fővárost, Honolulut körülvevő hegyekben rendezett ultrafutóversenyen. Csupán 36 órájuk áll rendelkezésre, hogy megtegyék a száz mérföldes, azaz a nagyjából 160 kilométeres távot, és garantált, hogy verseny közben a túlélésen kívül semmi máson nem járnak gondolataik.

 

Fotó: shutterstock

 

A hawaii ultrafutóverseny neve HURT100, amely egyrészt emlékeztethet a kihívás teljesítése közben jelentkező fájdalomra, ám elsősorban a szervezőkre utal, a Hawaiian Ultra Running Teamre. A verseny története 2001-ben húsz indulóval kezdődött, az utóbbi években viszont már több száz jelentkezés fut be. Muszáj szelektálni, a viadal honlapja szerint évről évre csupán 136 versenyzőt választanak ki, egyébként 125 fős indulói létszámmal terveznek.

Az utóbbi években a nagy érdeklődés miatt sorsoltak, és nagyban növeli az esélyeket, ha az érdeklődő korábban már legalább háromszor teljesítette a hawaii viadalt.

A táv csupán egy százaléka vezet aszfalton, döntő többsége egyenetlen, szinte járatlan őserdei utakon visz, az ösvényeket leginkább vaddisznók használják. A jövő évi versenyen például 24 500 láb (nagyjából 8170 méter) lett volna a szintemelkedés, ám előfordult, hogy kilenc kilométernyi emelkedőt mértek ki.

A szervezők azzal „biztatják” az indulókat, hogy az útvonalon gyakran vaddisznók csörtetnek, s napkeltekor és napnyugtakor a legaktívabbak. Érdemes kerülni a hirtelen mozdulatokat, mert veszélyesek is lehetnek…

A szúnyogok mindenhol megjelennek, különösen a patakátkelőknél csoportosulnak, márpedig átkelőből húsz is van. Plusz a patakvízből se akarjon senki kortyolni, mert baktériumok vannak benne.

A száz mérföldes táv öt körből áll, három állomáson pihenhetnek meg a teljesítők. Számuk a verseny végére jelentősen megcsappan, a 2008-as esemény száz indulójából csak 23 ért célba.

 

Fotó: shutterstock

 

Akármilyen kemény is a táv, sokakat nem rettent el, hogy újra és újra nekivágjanak. A rekorder Alex Papadopulosz, aki 13-szor (!) teljesítette, míg Luis Escobar és Monica Scholz is 11-szer ért célba. A teljesítők egyébként különleges övcsatot kapnak emlékként, a nemenkénti első három helyezettet trófea illeti. Idén a férfiak versenyét Trevor Fuchs (22:04), a nőkét Anna Albrecht (28:55) nyerte meg. A pályacsúcsot Gary Robbins tartja 2013-ból 19:35-tel, a nőknél Tracy Garneau a rekorder (2010, 24:06).

A HURT 100-at a tervek szerint 2021. január 16-17-én rendezték volna meg 21. alkalommal, ám ahogyan megannyi versenyt, ezt is elsöpörte a koronavírus-járvány, így már júniusban bejelentették, hogy elmarad.

Címlapfotó: Getty Images

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.