Újabb csúcs, amely talán nem lesz rekord

A norvég Karoline Grovdal parádés gyorsasággal teljesítette az öt kilométert, a 14:39-es idő jobb a hivatalos világcsúcsnál, de valószínűleg ezt az eredményt sem fogják hitelesíteni.

Mielőtt felvezetnénk a hétvége nagy eredményét, érdemes áttekinteni, milyen érdekesen alakult az öt kilométeres táv története az elmúlt néhány hónapban.

A kenyai Beatrice Chepkoech egy meghívásos monacói versenyen 14:43-mal világcsúcsot állított fel a távon. Aztán április elején jött a brit Beth Potter, aki az utóbbi években triatlonosként jeleskedett, ám ezúttal öt kilométeren robbantott, és 14:41-gyel győzött a Barrowfordban rendezett viadalon. Csakhogy az esemény több szempontból sem felel meg a csúcshitelesítés kritériumainak, így a Guardian már akkor arról írt, ez nem lesz rekord.

 

Fotó: Robin van Lonkhuijsen/AFP

Ahogyan most az Athletics Weekly is kétségekkel számol be a norvég Karoline Grovdal teljesítményéről. A norvég versenyző 14:39-et repesztett egy Maarud Gardban rendezett versenyen, de hitelesítés feltételei itt is hiányoztak. A norvég szövetség igyekezett csillapítani a lelkesedést.

„Mindent megteszünk, hogy hitelesítsék az időeredményt, ám akárhogyan is alakul, Karoline a legjobb a világon, és példakép, akinek sokat köszönhetünk.”

Az elsősorban 3000 méteres akadályfutásra specializálódott 30 éves atléta a 2012-es londoni és a 2016-os riói játékokon is szerepelt, ebben a versenyszámban szerzett Európa-bajnoki bronzérmet (2018), sőt korábban (2016) 10 000 méteren is begyűjtött egyet. Eddig 14:51.66 volt a legjobbja 5000 méteren, illetve 15:04 az 5 kilométeres utcai versenyben.

Mindenkinél gyorsabban (14:32) egyébként a kenyai Joyciline Jepkosgei tette meg a távot, mégpedig 2017 szeptemberében a prágai tíz kilométeres versenyen, ám csak 2018 januárja óta tartanak számon hivatalos világrekordot a távon, ezért Chepkoech a csúcstartó.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.