Parádés világcsúcs női félmaratonin

Ruth Chepngetich huszonkilenc másodperccel döntötte meg a korábbi rekordot az isztambuli félmaratonin, Beth Potter pedig 14:41-gyel futott célba öt kilométeren Nagy-Britanniában.

Míg világszerte húsvét vasárnapját ünnepelték, a topfutók rajthoz álltak az isztambuli félmaratonin. A táv világbajnoka, a kenyai

Ruth Chepngetich – ha már ott volt – emlékezetessé tette szereplését, hiszen 1:04:02-es eredménnyel győzött, és 29 másodpercet (!) javított a korábbi világcsúcson.

A korábbi rekordot jó egy évvel ezelőtt, 2020. február 21-én futotta az etióp Ababel Yeshaneh (1:04:31).

Az újdonsült kenyai rekordernek a sorminta alapján a páratlan években nagyon kijön a lépés Isztambulban, hiszen 2017-ben és 2019-ben is nyert, most pedig az utolsó kilométereken húzott el az etióp Yalemzerf Yehualawtól, akit végül 38 másodperccel előzött meg. Érdekesség, hogy az 5000 m-en kétszeres világbajnok Hellen Obiri úgy ért be harmadikként, hogy minden idők leggyorsabb bemutatkozó félmaratoniját futotta (1:04:51). Olyan sem történt még, hogy egyszerre három női versenyző is 65 percen belül érjen célba.

„Elképesztően boldog vagyok – idézte a 26 éves Chepngetichet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA). – Már egy ideje álmodom a világcsúcsról, örülök, hogy Isztambul utcáin sikerült.”

A férfiaknál a világcsúcstartó kenyai Kibiwott Kandie nyert (59:35), ám ezúttal nem szárnyalta túl a rekordot. A második honfitársa, Benard Ngeno (59:42), a harmadik a szintén kenyai Roncer Kipkorir (59:46) lett. Egyébként nem a félmaratoni világrekord volt a hétvége egyetlen szenzációja, még ha Chepngetich űrideje vitte is a prímet.

A 2016-os riói játékokon is szereplő, az utóbbi években triatlonosként eredményes skót Beth Potter 14:41-es idővel zárta a Barrowfordban rendezett 5 km-es futóversenyt,

43 mp-t javított saját legjobbján, sőt a legendás Paula Radcliffe brit csúcsát (14:51) is átadta a múltnak. Az sem mellékes, hogy ideje jobb, mint a kenyai Beatrice Chepkoech által tartott 14:43-as világcsúcs!

„Nagyon jó volt versenyezni a szezon korai szakaszában, ám minden várakozásomat felülmúlta a szereplésem – kezdte a 29 esztendős Potter. – Az egész akkor kezdett tudatosulni bennem, amikor nagyjából egy kilométer volt hátra, az óra tizenegy perc valahány másodpercet mutatott, és megpróbáltam megoldani a matekot. Őszintén szólva meg voltam győződve róla, hogy rossz időt mutat az óra…”

A BBC a valaha volt második legjobb utcai 5 km-es eredményként számolt be a teljesítményről, hozzátéve, hogy világrekordként is hitelesíthetik.

Potternél gyorsabban (14:32) csak a kenyai Joyciline Jepkosgei tette meg az 5 km-t, mégpedig 2017 szeptemberében a prágai 10 km-es versenyen (csak 2018 januárja óta tartanak számon hivatalos világrekordot a távon, ezért Chepkoech a csúcstartó). A skót futó öröme azonban mégsem lehet teljes. A The Guardian azzal árnyalta a történetet, hogy nem voltak jelen doppingellenőrök az eseményen, ezért teljesítménye nem számít majd rekordnak, és az Athletics Weekly is arról számolt be, hogy a verseny több szempontból sem felel meg a csúcshitelesítés kritériumainak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.