Újabb instant terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben

A „Fuss az erdész szemével” kihívássorozat őszi állomása a Budakeszi, Telki és Nagykovácsi között elterülő rengetegben mutatja be a titokzatos őszi erdő rejtett összefüggéseit.

Az elmúlt években kiugróan megnőtt az erdei sportok népszerűsége, így a terepfutásé is. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával ezért meghirdette a „Sportolj tudatosan az erdőben!” programját. Ennek kedvelt eleme a „Fuss az erdész szemével!” sorozat, amelynek aktuális, hatodik kihívása a Pilisi Parkerdőbe invitálja a futókat: a Budai-hegység, a Budakeszi és Telki között elterülő erdő a cél, szó szerinti csúcspontként a terület legmagasabb pontjával, a Nagy-Kopasszal. A 12.2 kilométer hosszú, 370 méter szintemelkedést tartalmazó körút a Pilisi Parkerdő egy nemrég felújított négy évszakos pihenőhelyétől, a Budakeszi–Telki-műút mellett fekvő Hideg-völgyi pihenőtől indul.

Az útvonal nem csupán kellemes, kikapcsolódásra alkalmat adó erdei futást kínál, hanem érinti a Pilisi Parkerdő számos emblematikus helyét is.

A már említett rajthely a Hideg-völgyi erdészház mellett található, nagyon közel a budakeszi erdészethez. Innen a zöld háromszög jelzés vezet fel a tájegység látványos dolomitletöréséhez, a híres Tarnai-pihenőhöz, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk Biatorbágy és a Zsámbéki-medence felé. Az összetéveszthetetlen, kopár, egészen magashegyi hatást keltő dolomitgyep jellegzetes eleme a Budai-hegység változatos növénytársulásainak.

Ide már egészen közel esik a Budai-hegység legmagasabb pontja, az 559 méteres Nagy-Kopasz. Az erdő borította csúcsról eredetileg nem lehetett látni a panorámát, de a Parkerdő 2006-ban látványos kilátót emelt ide. A fiatalon elhunyt kitűnő építész, Basa Péter egyik legfontosabb munkája, a Csergezán Pál-kilátó jellegzetes, vitorlaszerű íve magasan a fák fölé emelkedik, mégis harmonikusan illeszkedik a természeti környezetbe. A kilátó érdekessége – a lenyűgöző panorámán túl –, hogy délkeleti irányba nézve láthatjuk Basa Péter másik fontos épületét, a budakeszi református templomot.

A kilátó névadója, Csergezán Pál élete szorosan összefonódott a Budai-hegységgel és a Pilisi Parkerdővel is. A kitűnő festő-grafikus-illusztrátor sokáig a környéken élt, az Anna-laknál lévő sírja mellett el is halad útvonalunk. Csergezán az egyik leghíresebb vadász-festő volt, emellett elsőrangú könyvillusztrátor. Ő rajzolta meg Fekete István halhatatlan mesehősét, Vukot is, és az ő illusztrációiból rengeteget merített később rajzfilmjéhez Dargay Attila.

A kilátótól lefelé folytatjuk utunkat a zöld háromszögön, egészen az egyesült piros és zöld sávig, amelyen élesen balra fordulva kényelmesen futható erdészeti úton jutunk el az Anna-lakig. Ezt az egykori erdészházat a Parkerdő tavalyelőtt újította fel és alakította át minden igényt kielégítő erdei szálláshellyé. Itt találhatjuk Csergezán Pál már említett sírját, egy rusztikus kőtömböt is. Innen a zöld kereszt, majd sárga kereszt jelzéseken jutunk vissza kiindulópontunkhoz, a Hideg-völgyi pihenőhöz.

A kihívás az őszi időszakban, 2022. december 15. éjfélig él,

egyrészt a táv teljesítésével, másrészt az útvonalhoz tartozó feladat megoldásával. A feladat: a kör teljesítése közben fényképet kell készíteni a Csergezán Pál-kilátóból. Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek (erdeisportok@oee.hu) elküldve a megfejtők nyereményjátékon vehetnek részt, a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szemerei Levente megnyerte a varsói maratonit!
Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.