Újabb világcsúcs a lengyel futótól

Korábban kétszer is megdöntötte a 24 órás futás világrekordját Patrycja Bereznowska, aki nemrég futópadon állított fel 48 órás világcsúcsot. A 45 éves futó jelentősebb sportpályafutását bokasérülés akadályozta meg.

„A papírforma szerint nem nekem kellett volna nyerni, hiszen Bereznowska világbajnok, Európa-bajnok, Spartathlon-győztes, Badwater-győztes, és ahol indul, ott nemcsak győz, csúcsokat is fut” – így méltatta riválisát, Patrycja Bereznowskát Maráz Zsuzsanna, miután nemrég az öt évvel ezelőtti pályacsúcsánál is jobb idővel nyerte meg az őszre halasztott Ultrabalatont. A lengyel ultrafutó tényleg félelmetes eredménysorral büszkélkedhet, s hogy a legfrissebbel kezdjük:

alig egy héttel ezelőtt világcsúcsot futott futópadon.

Kochani, zrobiliśmy to 🏆❤

3 rekordy Polski i rekord świata!!!

– rekord Polski na 100 mil – 160.93km – 17h48min28s
-…

Posted by Patrycja Bereznowska on Tuesday, November 10, 2020

A 45 éves sportoló a közösségi oldalán folyamatosan dokumentálta a 48 órás futást. Két nap alatt 325 kilométert tett meg, így átadta a múltnak a svéd Kristina Paltén 2014-es 322.93 km-es teljesítményét, ráadásul 100 mérföldön (17:48:28) és 24 órás futásban (212.25 km) is átírta a lengyel legjobbat.

Patrycja Bereznowska talán legnagyobb sikerét 2017-ben aratta, amikor Belfastban egyéni aranyérmet szerzett a 24 órás világbajnokságon, plusz csapatban második helyen zárt. Az Eb-kről sem távozott üres kézzel, 2016-ben csapatban, 2018-ben egyéniben és csapatban is a dobogó felső fokára állhatott.

Egy évvel ezelőtt a The First News szentelt nagyobb cikket neki, miután megnyerte a világ legnehezebb ultrafutóversenyének tartott Badwatert. 24:13:24-es ideje összesítésben a második helyre sorolta.

„A verseny előtt nem gondoltam volna, hogy ilyen jól lehet érezni magam egy ennyire nehéz viadalon.”

Futókönyv mellé futóöv!
Olvasóink közül már nagyon sokan találkoztak Futóarcok című könyvünkkel. Karácsonyi ajándéknak is jó választás lehet a több mint harminc remek magyar szabadidős futót bemutató kemény fedeles kötet, amelyet most a bolti árhoz képest 30 százalékos kedvezménnyel lehet megrendelni, ráadásul minden könyvhöz egy világító futóövet is ajándékba adunk.

Ahogy a cikk is megemlíti, 2017-ben a vb-n 24 órás világrekordot futott, ahogy abban az esztendőben csúcsidővel nyerte meg a Spartathlont is, a 24:48:18 azóta is toperedmény. Hazai terepen félmaratonitól kezdve minden távon indul, részt vesz katonai versenyeken is, amelyen 52 kg-os testsúlya mellé 10 kg-os felszerelést cipel, sőt néha akadályfutásra is nevez.

„Mindig is az a típus voltam, aki szeret versenyezni és nyerni. Még mindig vonz, hogy teszteljem a határaimat.”

Ő egyébként a 2018 decemberi írországi versenyt élte meg a legnehezebben, amelyet szinte vakon zárt. Csak a sötétet és a világosat tudta megkülönböztetni, kiderült, hogy szaruhártya-ödémája alakult ki.

A sport mindig is közel állt hozzá. Gyerekként hiperaktív volt, ezért a szülei sportiskolába küldték. Szeretett kosarazni, aztán amikor megállt a növésben, az atlétikához pártolt. A terveit egy bokasérülés zúzta össze, ezért lovagolni kezdett, belekóstolt az állóképességi lovaglásba. Ma megélhetésként lovakkal foglalkozik, lovakat képez. Ahogy az állatokkal dolgozott, rájött, hogy nem is annyira rossz a bokája, ezért 2008-ban félmaratonin indult, míg hét hónappal később már maratonit nyert. 2013-ban nevezett először ultramaratoni versenyre, aztán fokozatosan emelte a tétet. A monoton edzések és a rossz időjárás nem ijeszti el.

Lelkileg kínozza, ha elmulaszt egy edzést, sokszor futás közben támadnak a legjobb ötletei.

A kilométereket szomorú történés hatására is falja: édesanyja depressziós volt, és 2001-ben öngyilkos lett. A lelki bajt pajzsmirigybetegség és szabályozatlan hormonális problémák okozták, ám az orvosok nem találták meg a kapcsolatot a fizikai és lelki nehézségek között. A lengyel futó teljesítményével tanítani szeretne, felhívni a figyelmet arra, milyen fontos beszélni a mentális betegségekről.

Bereznowska edző nélkül készül, sőt az utazásoktól kezdve mindent magának szervez. A legkeményebb időszakban akár napi 30 km-t is fut, edzőteremben gyötri magát, úszik és kerékpározik, a szigorú étrend is a felkészülés részét képezi. Ha mindez nem volna elég, a lovak és az edzés mellett tai chira, kertészkedésre és főzésre is jut ideje. A 45 éves futó arról is beszélt, hogy hazája szövetségétől csak a vb-re és Eb-re kap némi támogatást, költségtérítést, holott mindenütt szép eredményeket érnek el. A Badwateren indulást például közösségi finanszírozásból valósította meg.

Nyitókép: Patrycja Bereznowska facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.