A hegymászó, aki 175 kilométert futott

Varga Csaba tagja a Kalifa Alpin Csapatnak, de magashegyi expedíciók hiányában a Kárpátok ormait ostromolja, s közben elindult egy három megyét érintő terepfutóversenyen Erdélyben.

A hétvégén Varga Csaba részt vett az Apuseni Ultra Race elnevezésű terepfutóversenyen Romániában. A nagyváradi születésű építész tagja a Kalifa Alpin Csapatnak, de magashegyi expedíciók hiányában is fontosnak tartja, hogy megőrizze kondícióját, s kisebb csúcsok megmászása mellett a három megyét érintő 175 kilométeres versenyen is elindult.

„Húsz éve járom a hegyeket, s tíz éve terepfutóversenyeken is részt veszek, szóval semmi különös nincs a hétvégi futásban – kezdte a tőle megszokott szerénységgel a hegymászó. – Az edzettségem az expedíciók nélkül sem enyhült, de azért napi harminc-negyven kilométer futással készültem, mégiscsak két napfelkeltét kellett megnéznem. Ezt a versenyt harmadszor rendezték meg, de a százhetvenöt kilométeres távon eddig egyetlen versenyzőnek sem sikerült ugyanazon a napon célba érnie. Péntek reggel hatkor startoltam, s úgy harminc órával később értem célba. A győztesnek is szüksége volt huszonöt-huszonhat órára a táv teljesítéséhez.”

 

Az Apuseni Ultra Race résztvevői választhatnak a 40, a 100 vagy a 175 kilométeres táv közül, utóbbira Varga Csaba mintegy ötven futótársával vállalkozott.

Az Aranyosláposról startoló verseny útvonala Fehér, Bihar és Kolozs megyén keresztül az Erdélyi-középhegységben, másik nevén az Erdélyi-szigethegységben vezet,

s a három legmagasabb csúcsot, a Nagy-Bihart (1849 méter), az Öreghavast (1825 méter) és a Vigyázót (1836 méter) is érinti.

 

Varga Csaba a Nagy-Bihar 1849 méter magas csúcsán

 

„A járványhelyzet leginkább a magashegyi expedíciókat érintette érzékenyen, Pakisztánba vagy Kínába ugyanis nem lehet utazni. Ellenben az Alpokban vagy a Kárpátokban is lehet hegyet mászni. Utóbbiban könnyebb, s nyilván nem nyolcezres, de a technikai képzettséget lehet fejleszteni. A terepfutást is kedvelem, a hétvégi verseny különösen szép környezetben zajlott. Tolvajkő, Szamosbazár, a Rozsda-szakadék vagy a Fehér Kövek mind csodálatos hely, még gyönyörködni is lehet a tájban, mert egyes részeken nem lehet futni. Legalábbis nekem nem ment, a profiknak igen. A szintidő negyvennyolc óra volt, szóval nem lehetek elégedetlen.”

 

Fotó: Szabó Alex

 

Varga Csaba korábban négy hegycsúcsot is megmászott a tizennégy nyolcezresből. A Gasherbrum II-n (8035 méter) 2013-ban, a Broad Peaken (8051 méter) egy évvel később, a Manaszlun (8163 méter) 2017-ben, míg a Gasherbrum I-en (Hidden Peak, 8068 méter) 2019-ben járt.

Címlapfotó: Iulia Zaharie

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.