BLOGRA FUTOTTUNK Zene nélkül mit ér a futás?

Vajon ki hogyan szeret futni? Ha dübörög a fülében a muzsika, vagy ha inkább a madarak csiripelése és a futócipő zaja kíséri az edzést? A legjobb, ha a flow uralja a hobbikocogó porcikáit!

Egyik reggel, amikor elindultam futni, úgy döntöttem, nem viszek fülest magammal, mert éppen csendre vágytam. Pontosabban, hallani akartam a madarak csipogását, a cipőm talajérintésének halk zaját, a környezetem hangjait. Ilyen érzés viszonylag ritkán száll meg, ugyanis nagyon szeretek zenét hallgatni futás közben (elég sok mappa van a telefonomon, amelyekből tudok kedvencet választani, és az is előfordul, hogy rádióadás szól). Amikor csendre vágyom, már tudom, a fülest otthon kell hagyni, mert ilyenkor éppen az ellenkező hatást váltja ki, ha dübörög valami a fülemben: kifejezetten idegesít. Szóval, szép csendben trappoltam, az emelkedőknél néha – halkan – káromkodtam egy cifrát, és egyszer csak észrevettem, hogy épp nem gondolok semmire. Kicsit mosolyogtam ezen, aztán el is kezdtem agyalni valamin (ha jól emlékszem, levelet fogalmaztam az önkormányzatnak, hogy mikor lesz már nálunk is futópálya…), de néhány perc múlva megint rájöttem, ismét nem gondolok semmire, s csak futok gondtalanul.

Ez volt az igazi öröm, mert éreztem, most épp tökéletesen kikapcsolódom!

Teszem egyik lábam a másik után, haladok előre, és nem foglalkozom semmivel. Ez olyan ritka pillanat, amit nagyon meg kell becsülni! Amikor zenét hallgatok, természetesen akkor is kikapcsolódom, de az teljesen más, mint a csend hangjait érzékelni kívül-belül. Amikor hazaértem, láttam az órámon, hogy nem volt valami nagy teljesítmény ez a futásom – persze éreztem én is, hogy egyáltalán nem hajtottam magam, de mint tudjuk, ez is beépül. Viszont ez az agyi semmittevés, ahogy mondani szokták, megfizethetetlen!

RUNBABYRUN.BLOG.HU

Vincze Zsófi felkészülése remekül halad, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a Mátrabérc Trail-en második helyezést ért el! Ötvenhét kilométer volt a megtett táv, s a bejegyzés alapján is érzékelhető, nagyon jól érezte magát, annak ellenére, hogy a verseny előtt voltak kétségei, hogy egyáltalán induljon-e.

MINTHAELNEL.WORDPRESS.COM

A szerző nem volt egészen biztos benne, hogy jól időzítette a Gömbvillám kör 31 kilométerének lefutását, azonban több jel is arra utalt, hogy most kell megtennie. A táv végül picit több lett, fotók is készültek közben. A start és a cél is a 42k üzlete volt Pécelen!

SZUFLAVEDER.HU

A szerzőnek elég mozgalmasan telt az év első három hónapja, jó sok kilométert tett a futócipőjébe. Tekintettel arra, hogy a kiegészítő edzések is mennek folyamatosan, az újabb tíz kilométeres felmérőt már nagyon várta. Szeretett volna negyven perc körül teljesíteni, de aztán elfutotta az elejét, így nyolc kilométernél elengedte ezt a futást.

Viszont a megtett nyolc kilométer ideje 31:50 perc lett, ami meglehetősen erős tempóra vall.

FUTÓLÉPÉS (youtube)

Őry István futóedző egyik korábbi videóját ajánlom megnézésre, mert nagyon fontos a futóknak: a boka, a térd és a csípő stabilitásának növeléséhez, erősítéséhez kapunk tippeket. Három gyakorlatot mutat be nekünk István – kipróbáltam, van mit gyakorolni 🙂

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka ultrafutó, futóedző bejegyzésében visszatekintett az elmúlt egy évére, számba vette a stációkat, amelyeket érintett, és eljutott végre megint oda, ahol lenni szeretett volna.

Élvezi az anyaságot, a futás újra örömet ad, tud fejlődni, és rendkívül boldog időszakát éli!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND

Terepfutás után figyeljünk a potyautasokra is!

KREMLICZA LEVENTE

A tavasz nemcsak a napsütést és meleget hozta magával, hanem a vérszívók visszatérését is. A kullancsok ebben az időszakban a legaktívabbak, és itthon is megjelent olyan alfaj, amelyik a krími-kongói vérzéses lázat terjeszti. Ez már leírva sem túl kellemes, elkapni pedig sokkal rosszabb. Ezért is fontos, hogy védekezzünk a kullancsok ellen, és terepfutás után alaposan ellenőrizzük, nem vittünk-e haza potyautast. A védekezésnek több módja van, a különböző spray-k a legelterjedtebbek, amelyeknek az illóanyagát nem kedvelik a kis vérszívók, de a sapka vagy a kalap, illetve a magas szárú zokni, a hosszú nadrág is sokat tud segíteni. Ha mégis találunk magunkban élősködőt, az ajánlásoknak megfelelően el kell távolítani, és néhány napig figyelni a helyét, nem tűnik-e fel a kokárdaszerű folt vagy másféle elváltozás. Ha ilyenkor bármilyen tünet, így például láz jelentkezik, mindenképp forduljunk orvoshoz. A Lyme-kór időben felismerve jól kezelhető, a vírusos agyhártyagyulladásra pedig van védőoltás.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!
A mesterséges intelligencia is fontos szerepet kap az idei Vivicittán
Újabb ismeretlen távra készül, kíváncsi, hogy milyen teljesítményt nyújt
Super Mariót és gondolát is rajzolt már a profi japán GPS-futó

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.