A Dachsteinnél gyakorolnak hegymászóink

Expedíciók hiányában a Kalifa Alpin Csapat tagjai, Héjja Bálint, Lengyel Ferenc és Varga Csaba közös, hatnapos stájerországi jégmászással, sítúrával próbálják megtartani erőnlétüket.

Felső-Ausztria és Stájerország határán tölt hat napot három magyar hegymászó, hogy az elmúlt csaknem egy évben elmaradt expedíciók ellenére megőrizzék megfelelő edzettségi állapotukat. Héjja Bálint, Lengyel Ferenc és Varga Csaba egyaránt a Kalifa Alpin Csapat tagja, s hétfőtől szombatig Ramsau am Dachstein környékén gyakorolnak, elsősorban a jégmászást.

Mindhárman extrém sportolók, elvégre Héjja Bálint síalpinista, és 2019 nyarán a Lenin-csúcs megmászásával és megsíelésével próbálkozott; az egykori idegenlégiós, Lengyel Ferenc ugyancsak tavalyelőtt próbált feljutni a 8163 méter magas Manaszlura, a Föld nyolcadik legmagasabb csúcsára, de említhetnénk, hogy a koronavírus-járvány következtében új kihívás után is nézett, s megismerkedett a siklóernyőzéssel is. Varga Csaba nagyváradi építész, aki az elmúlt években négy nyolcezres csúcson is állt már, 2013-ban a Gasherbrum II-n (8035 méter), 2014-ben a Broad Peak-en (8051 méter), 2017-ben a Manaszlun (8163 méter), 2019-ben a Gasherbrum I-en (8068 méter), valamennyi esetben pótlólagos oxigén használata nélkül.

 

Varga Csaba küzdelme a jégfalon

 

Bár 2020-ban egyetlen, a magyarokat érintő expedíciót sem tartottak meg, Lengyel Ferenc és Varga Csaba nem tétlenkedett, s néhány hete közös jég- és sziklamászáson vettek részt a Bihar-hegységben, míg Héjja Bálint a Lomnici-csúcs és a Poprádi-tó környékén túrázott a Magas-Tátrában, közben pedig hegyivezető-vizsgáira készül.

 

Télen Untertauern környékén

 

Ezen a héten azonban Ausztriában gyakorolnak, a hatnapos edzőtábor célja pedig a jégmászás gyakorlása – Dachstein régióban több befagyott vízesés is fellelhető, a 300 méteres legnagyobb Bad Gastein mellett található. Szintén terveik között szerepel a 2862 méter magas Hochgolling megmászása az északi oldalról, továbbá Lengyel Ferenc és Héjja Bálint sílécet is vitt magával, hogy megsíelhessen néhány meredekebb lejtőt.

Fotók: Kalifa

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.