A Laila Peak első magyar megmászása a cél

A Kalifa Alpin Csapat három tagja már a Karakorumban tartózkodik, s a következő hetekben megpróbálnak feljutni a 6096 méter magas csúcsra, ahol korábban egyetlen honfitársunk sem állt még.

Háromtagú magyar expedíció indult a 6096 méter magas Laila Peakre. A Karakorum hegyvonulat nyolcezreseinek „közelében” található hegy csúcsán még nem járt magyar mászó, s ezen szeretne változtatni Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin Csapat tagja, akihez csatlakozott Weiler Virág és Győrffy Ákos is.

A expedíció tagjai már megérkeztek Iszlámábádba, Pakisztán fővárosába, sőt már tovább is repültek Szkarduba, ahonnan . a Huse nevű falu a cél, onnan pedig gyalog közelítik meg a 3800 méteren lévő Laila Peak alaptáborát. Az idei nyári szezonban senki más nem próbálkozik a hegy megmászásával, mert nemzetközi szinten nem tartozik a főbb mászócélpontok közé. Így viszont kemény expedíció vár a három hegymászóra, mert a hó vastagsága mellett minden felszerelést maguknak kell biztosítaniuk.

Fotó: Kalifa

„Sok expedíció ki sem jutott Pakisztánba, úgyhogy szerencsések vagyunk, hogy megoldottuk a kiutazást – kezdte Lengyel Ferenc korábbi idegenlégiós, aki 2019-ben a 8163 méter magas Manaszlu megmászásával próbálkozott, majd a koronavírus-járvány következtében szünetelő expedíciók pótlásaként siklóernyőzésre váltott. – A hegyről kevés információhoz lehet jutni, mivel kevesen mászták meg eddig, de természetesen ebben áll a nehézsége is. Nem lesznek előre rögzített kötelek, nem lesz nyom, mindent nekünk kell megoldanunk, két vagy három ember között oszlik meg minden feladat. A terv szerint ötezer vagy ötezer-kétszáz méteren építünk ki egy magaslati tábort, ahol eltöltünk egy-két akklimatizációs éjszakát is. A mászás nehézségét a hegy vadsága, illetve negyvenöt-ötvenöt fokos meredeksége jelenti. A csúcstámadást az egyes táborból indítjuk, és mindenképpen fel kell érnünk reggel hat óráig, hogy még a felmelegedés előtt biztonságosan visszaereszkedhessünk az alaptáborig.”

 

 

Lengyel Ferenc korábban az Alpok nyolcvankét négyezrese közül valamennyit megmászta, s elmondása szerint a Laila Peak havas-jeges falához leginkább a Francia Alpokban található Aiguille Verte hasonlít, amelyet egyébiránt télen mászott meg, sílécekkel a hátán.

Fotó és címlapfotó: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.