A magyar mászót visszahívja a hegy, amelyet gyerekként egy poszteren látott

Szlankó Zoltán többször próbálkozott a nepáli Ama Dablam megmászásával, ami továbbra sem ereszti, és szeretne télen feljutni a csúcsára.

Több mint egy éve, 2021 januárjában zuhant le, és veszítette életét Pakisztánban a 8051 méter magas Broad Peak téli megmászása előtti akklimatizációs túra közben, a 6209 méter magas Pastore Peaken az amerikai-orosz Alex Goldfarb, aki Szlankó Zoltán hegymászó társa volt.

A két mászó 2014 óta ismerte egymást, 2020 januárjában pedig már együtt próbálkoztak a 6812 méteres Ama Dablam téli megmászásával, Goldfarb február 2-án fel is jutott a csúcsra. Tavaly januárban, a Pastore Peak csúcstámadása előtt Szlankó a visszafordulás mellett döntött, és többször is figyelmeztette társát az objektív veszélyekre – hiába, a tragédia megtörtént, Goldfarb nem tért vissza a Broad Peak alaptáborába.

Mivel a holttestet nem találták meg, Szlankó Zoltán visszatért Magyarországra, júniusban keresőexpedíciót indítottak a helyszínre, de egy hónap alatt sem sikerült rábukkanni.

„Biztos vagyok benne, hogy jó helyen kerestük, mert a bakancsát meg is találtuk, és hacsak közben el nem vitte egy hócsuszamlás, a holttestnek is tíz méter sugarú körben kellett lennie – mondta Szlankó Zoltán a Csupasportnak. – Ugyanakkor kétméteres hó borított mindent, nehéz volt keresni, majd be is ütött egy rossz idős periódus, így nem volt értelme folytatni a keresést.”

Amellett, hogy sajnálja az esetet, Szlankó elmondta, a düh is dolgozik benne, és elsősorban magára mérges, mert nem tudta lebeszélni barátját, hogy egyedül vágjon neki a csúcsnak.

„Szeretek mindennek alaposan utánajárni és megkapni a választ a miértekre, de mivel nem lett meg a holttest, ez már lezáratlan ügy marad. Talán sosem tudjuk meg, pontosan mi történt Alexszel” – fogalmazott Szlankó, aki jelenleg síelést, hegymászást és sziklamászást oktat.

Az Ama Dablam

Nemcsak barátját, hanem a társát veszítette el Alex Goldfarb személyében – ő is egyetért vele, nem könnyű megtalálni azt a társat, akiben bízik annyira az ember, hogy akár az életét is rábízza a hegyek között. Apaként Szlankó bizonyos értelemben magát is félti, hiszen a családjára is gondolnia kell, főleg, ha látja a veszélyeket – ezért fordult vissza onnan, ahol társa továbbment. Tervei azért még bőven vannak a hegyek között.

„Visszahív a 2020-as befejezetlen Ama Dablam, oda mindenképpen vissza akarok menni télen – folytatta, hozzátéve, hogy nemcsak ez a hegy, de a téli mászás is a rögeszméjévé vált. – Gyerekkoromban valahonnan kaptam egy posztert egy hegyről, így nálam nem popénekesek kerültek a falra, hanem ez. Nem volt ráírva, melyik csúcsot ábrázolja, de mint később kiderítettem, az Ama Dablam volt. Amikor megtudtam, azonnal bele is szerettem.”

Szlankó Zoltán 2004-ben utazott először Nepálba, így saját szemével is láthatta a hegyet, amely még jobban megfogta, szinte beleégett a tudatába. Nyolc évvel ezelőtt, 2013-ban már megvolt a mászási engedélye, de október 14-én 5200 méteren egy lavina sodorta el az expedíció tagjait; szerencsére túlélték, de azonnal hazautaztak. Aztán 2020-ban már mintegy 6300 méterig jutott, a csábítás pedig megmaradt, főleg úgy, hogy lesz egy-két régi-új társa is a hegyen, ha visszatér.

„Két éve az Ama Dablamon hárman voltunk fent: Alex, egy Pemba nevű serpa és én. Pembával jó barátok lettünk, és már meg is beszéltük, hogy együtt mászunk, ha újra kimegyek. Rajta kívül van egy katalán srác is, akit ugyancsak ott ismertünk meg, a kettes táborig jutott, miután a társa elhagyta a sátrukat, és vissza kellett fordulniuk. Már ezen a télen szerettem volna visszamenni, de nem sikerült, jövő télen viszont már szeretném megvalósítani a tervem.”

Távlati céljai között szerepel lesíelni egy nyolcezresről, amit már ez év őszén is végrehajtana, valamint visszamenne valamikor a Broad Peakre is télen, ami erősen szponzorfüggő. Nem akar mindenáron társat találni a hegyi terveihez, de azt elismeri, hogy egyedül nagyon kockázatos lenne ezekre a helyekre elmenni.

Alex Goldfarb és Szlankó Zoltán a Lobuche East 6119 méter magas csúcsán

 

„Figyelem a német Jost Kobusch próbálkozásait, és látom, időnként iszonyúan magányos. A hegymászást társas sportnak tartom, és úgy gondolom, míg az Ama Dablam megmászását ketten-hárman is meg lehet oldani, egy nyolcezresre már négy-hat tagú csapat kell.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.