Elképesztő korrekord: túl négy szívműtéten, 80 évesen állt az Everest csúcsán

A japán Miura Juicsiro a legöregebb, aki valaha feljutott a Mount Everest csúcsára: túl négy szívműtéten, egy medencecsonttörésen és egy újraélesztésen is mindennap edzett, hogy elérje a célját.

Az ezredforduló után ütötte fel a fejét az a jelenség, hogy idősebb emberek is elkezdték megmászni a föld legmagasabb hegyét, a 8849 méter magas Mount Everestet. Főleg Japán egyre gyorsabban elöregedő társadalmában vált szimbolikussá, hogy bizonyítsák, az idős emberek mi mindenre képesek.

Történetünk 2003-ben kezdődik, amikor Miura Juicsiro megdöntötte az olasz Mario Curnis rekordját, miután hetvenévesen jutott fel a hegy legmagasabb pontjára. Egy évtized múlva, 2013. május 23-án ezt megismételte, és a ma napig ő a csúcstartó.

Az 1932-ben született Miura Juicsiro az édesapjától, Miura Keizótól örökölte a hegyek szeretetét, aki híres síelő és hegymászó volt. Juicsiro 1966-ban lesíelt a 3776 méteres Fudzsiról, a követező évben pedig Ausztráliába és Észak-Amerikába utazott, ahol elsőként lesiklott az 5426 méter magas Popocatépetl vulkánról Mexikóban.

Egyre magasabbra merészkedett a síléceivel, és 1970-ben ő lett az első ember, aki lesíelt a Mount Everestről – bár nem a csúcsról, hanem a nyolcezer méter magasan fekvő déli nyeregből indult, és mintegy 1300 méterrel lejjebb állt meg, amiről Oscar-díjas dokumentumfilm is készült.

A legidősebb nő a Csomolungmán

 

Ha a kort nézzük, a Mount Everestet megmászó hölgyek listáján toronymagasan vezet a japán Vatanabe Tamae, aki 2012. május 19-én 73 éves korában érte el a csúcsot, amivel a mai napig tartja a korrekordot. Érdekes módon a saját csúcsát döntötte meg, ugyanis 2002-ben egyszer már járt fent, akkor 63 éves volt – azzal is abszolút rekorder volt, hiszen a korábbi csúcsot az ötvenéves lengyel Anna Czerwinska tartotta 2000-es mászásával.

„Úgy tűnik, az érzés, amikor megfeledkezel magadról és eggyé válsz a heggyel, sokkal nagyobb öröm, mint amit az nyújt, hogy megnyerted a versenyt” – mondta akkor Miura, aki 33 évig nem is tért vissza a nagy hegyek közé, síoktatóként dolgozott hazájában.

A hatvanas éveiben azonban óriási fordulatot vett az élete, amikor metabolikus szindrómát (egymással összefüggő anyagcserezavarok együttesét) diagnosztizáltak nála, ami növeli a stroke és a szívbetegségek kockázatát, és sürgős életmód-változtatást igényel. Miura addig rengeteget evett és ivott, súlyproblémái mellett a szívével és a veséjével is gondok voltak.

„Mindenkit meg akartam lepni” – mondta az életmódváltásával kapcsolatban.

Éveken át keményen készült, mígnem 2003. május 22-én 70 évesen, 7 hónaposan és 10 naposan megmászta az Everestet.

Öt év múlva ezt megismételte, de akkor nem döntött rekordot, mert a 76 éves nepáli Min Bahadur Sherchan egy nappal megelőzte.

A MOUNT EVEREST LEGIDŐSEBB FÉRFI MEGMÁSZÓI

Miura Juicsiro (japán), 80 éves (2013)
Min Bahadur Sherchan (nepáli), 76 éves (2008)
Arthur Bennet Muir (amerikai), 75 éves (2021)
Janagiszava Kacuszuke (japán), 71 éves (2007)
Arajama Takao (japán), 70 éves (2006)
Mario Fernando Villagran (ecuadori), 66 éves (2022)
Mario Curnis (olasz), 66 éves (2002)
Isikava Tomijaszu (japán), 65 éves (2002)
Sherman Bull (amerikai), 64 éves (2001)
Jamamoto Tosio (japán), 63 éves (2000)

Ezután nehéz időszak következett Miura életében, szívritmuszavarral kezelték, kétszer is megműtötték, egy évig abba kellett hagynia mindent, hogy felépüljön. És amikor visszatért, 2009-ben egy síbalesetben eltörte a medencecsontját, megrepedt a bal combcsontja is, ezért az orvosok azt mondták, nem fog tudni többé rendesen járni.

Őt ez különösebben nem zavarta, és néhány évvel később újra a Himalájában mászott, de haza kellett repülnie újabb szívritmuszavara és influenzája miatt – a kórházban megállt a szíve, újra kellett éleszteni. A negyedik szívműtétet 2013 januárjában végezték el rajta, de május 23-án, 80 évesen és 224 naposan újra fent állt a Mount Everest csúcsán, ezúttal már a fiával, Gotával.

Előtte diétázott, rendszeresen főtt rizst, tojást, halat, fermentált szójababot és tradicionális japán miszolevest fogyasztott, és persze lankadatlanul edzett: a lábain öt-öt kilós, a hátán pedig harminckilós súllyal gyalogolt öt és fél kilométert mindennap az irodájától a tokiói pályaudvarig. A hegyen pedig taktikát váltott, lassabban mozgott a szíve miatt, teljesítményén pedig még a vele tartó csapat is elámult.

Miura Juicsiro 2013-ban nyolcvanévesen mászta meg a Mount Everestet (Fotó: AFP)

„Amikor felértem, alig akartam elhinni. Vagy egy óráig álltam ott – mondta utána. – Az volt az álmom, hogy ebben a korban feljutok az Everestre. Ha van egy álmod, soha ne add fel. Az álmok valóra válnak.”

Érdekesség, hogy mivel az Everest csúcsán harmadannyi oxigén van, mint a tengerszinten, az orvosok szerint a mászók szervezete úgy viselkedik, mintha hetven évvel idősebbek lennének a valódi koruknál. Ez alapján Miura Juicsiro százötven évesen érte el a föld legmagasabb pontját.

Persze olyan is akadt, aki megkérdőjelezte a teljesítményét, ugyanis Miura „csak” a 6500 méteren álló előretolt alaptáborig jött le a saját lábán, onnan helikopterrel kellett leszállítani az 5364 méteres alaptáborba. Nogucsi Ken, az ismert japán hegymászó szerint egy hegy megmászása akkor minősül teljesítettnek, ha valaki a saját lábán jut fel és ereszkedik is vissza.

Ez nem vette el Miura Juicsiro kedvét, mert tervei még mindig voltak: sokáig nem tett le róla, hogy lesíeljen a 8201 méter magas Cso Ojuról, és idén kilencvenévesen is még egyszer neki akart rugaszkodni a Mount Everestnek.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Magyar éremre számít az 1991-es győztes
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a paradicsomról
Lassíts le, és elkezdesz látni!
A szélerősség fokozatai – mikor ne induljunk túrázni?
Kígyójával a nyakán szörfözött – pénzbüntetést kapott

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.