Közel volt a célhoz a hegymászó-válogatott

A nagy havazás miatt fel kellett adnia célját, a Shkhara megmászását, és haza kellett térnie a magyar hegymászó-válogatottnak a Kaukázusból.

A magyar hegymászó-válogatott célja 2020 márciusában a Kaukázusban található 5193 méter magas Shara első magyar megmászása volt. A csúcsra magyaroknak még a nyári időszakban sem sikerült feljutniuk, a téli kísérlet pedig nemzetközi szinten is ritka és kiemelkedő teljesítménynek számít.

A hattagú csapat – Ágoston Viktor, Szász László, Ruskó András, Kocsis Dávid, valamint a hozzájuk csatlakozó Bácskai Gusztáv és Pap Róbert – rendben meg is érkezett Grúziába, a hegy megmászása azonban a vártnak megfelelően kemény dió volt. A magyar mászók lassabban haladtak a tervezettnél, 4300 méterig jutottak, de a mostoha időjárás miatt kénytelenek voltak visszafordulni.

„Az időjárás-előrejelzés alapján a lejövetel mellett döntöttünk, lassabban haladtunk a tervezettnél az extrém körülmények miatt – írta Szász László a Magyar Hegy- és Sportmászószövetség hivatalos Facebook-oldalára. – A mai napot nagyjából végigereszkedtük havazásban, váltakozó szélben. Mindannyian jól vagyunk, sajnáljuk a visszafordulást.”

„Két nap kellett volna Andrisnak és Dávidnak, hogy felérjen a csúcsra. A lejövetelhez is legalább kettő. Köszönjük a szurkolást mindenkinek!”

A leérkezés utáni tanácskozás során kiderült, a csapat ezúttal nem próbálkozik többet, már csak azért sem, mert az időjárás-előrejelzés egyhetes havazást és viharos szelet jósolt. A válogatott azóta biztonságban visszaért Usguliba és irány Magyarország!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.