Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített

A Mount Everestre induló expedíciók hajnalán, a két világháború közötti időszakban hihetetlen tragédia rázta meg a hegymászóvilágot. Maurice Wilsont senki sem tudta lebeszélni lehetetlennek tűnő vállalkozásáról...

A brit katona, a 36 éves Maurice Wilson nemhogy nem tartozott a szigetország hegymászóelitjéhez a két világháború között, de még a hegymászó-társadalomhoz sem nagyon. A harmincas évek elején azonban, miközben éppen Németországban, a Fekete-erdő közepén kúrálta magát, egyszer csak kitalálta, hogy egyedül megmássza a Mount Everestet, ami addig még társsal sem sikerült a legjobbaknak sem.

Úgy tervezte, elrepül valahogy Indiába, onnan Tibetbe, és valahol az Everest havas lejtőin kényszerleszállást hajt végre, ahonnan gyalog meg sem áll a csúcsig. A terv több mint merész volt, inkább őrült, ugyanis mindkét része (repülés a fél világon át egy egyszemélyes géppel, majd hegymászás az ismeretlenbe) lehetetlennek tűnt akkoriban.

„Ezt a feladatot én kaptam” – mondogatta Wilson.

A „zseniális” tervhez három alapvető feltétel hiányzott: nem volt repülője, és ha lett volna, sem tudta volna vezetni, illetve nem volt hegymászó-tapasztalata sem, de talán éppen a tudatlansága miatt tervezett ilyen bátran. Azt gondolta, a hit ereje elég lesz ahhoz, hogy szólóban feljusson a világ legmagasabb hegycsúcsára, és ezt be is fogja bizonyítani a világnak.

Előbb vett egy a hároméves repülőt, majd két hónap alatt megtanulta a vezetés alapjait, légijogosítványt szerzett, de még az oktatói is azt mondták, nem fogja elérni Indiát. Ez azonban csak tovább ösztönözte, és megfogadta, vagy eléri a célját, vagy meghal. Még ennél is elképesztőbb volt, ahogyan hegyet mászni tanult, ami kimerült annyiban, hogy öt hétig bóklászott Anglia szelíd hegyein, amelyek az Everesthez képest még dombok sem igen voltak.

Ráadásul nem vesződött a technikai eszközök használatának elsajátításával, így fogalma sem volt a jégcsákány és a hágóvas használatáról, csak képeket nézegetett az Everestről, mégis úgy érezte, készen áll. Ez a naivitás részben a korabeli expedíciós beszámolók könnyed, olvasmányos stílusából is fakadt, amelyek alapján úgy tűnhetett Wilson számára, ezt ő is meg tudja csinálni.

1933 májusában aztán elindult, de már az is hihetetlen volt, hogy két hét viszontagságos repülés után, miközben állandóan hadakoznia kellett a hatóságokkal, akik tisztában voltak terve őrültségével, elérte az indiai Dardzsilinget, majd egy ott töltött tél után, 1934 áprilisában továbbment Nepálba, a Rongbuk-gleccser tövéhez, a Mount Everest mai északi alaptáborának környékére.

Itt ő is megtapasztalta, milyen nehéz feladatra vállalkozott, de hogy elméjében nem változott semmi, azt jól mutatja, hogy amikor egy régi, elhagyatott expedíciós táborban talált egy pár hágóvasat, ami óriási segítséget nyújtott volna neki a jeges hóban, egyszerűen eldobta. Az időjárás egyre rosszabb lett, és elégtelen felszerelésében amúgy is egyre lassabban haladt, majd visszatért a Rongbuk-kolostorba kifordult bokával, miközben hóvakságot is kapott.

Tizennyolc nap pihenő után azonban újra nekivágott, újabb ékes bizonyítékát adva tapasztalatlanságának, naplófeljegyzései szerint ugyanis azt gondolta, a korábbi évek brit expedícióinak még fent lehetnek a jégbe vágott lépcsői és kifeszített kötelei, majd azok segítségével halad, és őszinte csalódottságát fejezte ki, amikor nem találta meg őket.

Utolsó, május 31-i naplóbejegyzése így szól: „Újra egy gyönyörű nap!”

Egyre gyengébb lett, mégis eljutott a 7000 méter magasan lévő Északi-nyereg alá, és mivel többé nem tért vissza, a vele tartó két serpa egy alsóbb táborból visszafordult és lejött a hegyről. Wilson megfagyott testét egy év múlva találták meg, hátizsákjában pedig a kis zöld naplóját. Hegymászó módon testét egy gleccserhasadékba temették, elképesztő története azonban mindmáig fennmaradt.

Tanulsága pedig az, hogy ha egyedül akarunk erőnkön felüli kalandba vágni, nem árt, ha alaposan felkészülünk, mert mindenre a hit ereje sem elég.

Az Everest első sikeres szólómászása

Maurice Wilson tragikus kísérlete után 46 évvel, 1980-ban sikerült először egyedül feljutnia embernek a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. A tiroli Reinhold Messner kora legjobb hegymászója volt, aki pótlólagos oxigén használata nélkül mászott az északkeleti gerincen át, alpesi stílusban, azaz gyorsan, könnyű felszereléssel és nem állított fel magashegyi táborokat sem. Kísérlete előtt egyébként a hegymászóvilág róla sem hitte el, hogy sikeres lehet, pedig nem volt nála jobb a világon.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.