Különleges rekordra készül a volt katona

Nima Purja arra készül, hogy októberig, hét hónap alatt megmássza mind a tizennégy nyolcezrest. Hatot már meghódított, ám még a rutinos alpinisták is kételkednek abban, hogy sikerrel járhat-e.

Nem akármilyen rekord megdöntésére készül a nepáli Nima Purja. A harmincöt éves alpinista célja, hogy hét hónap alatt megmássza mind a tizennégy nyolcezres csúcsot. Csakhogy átérezzük ennek súlyát, gyorsan jegyezzük is meg, hogy eddig ehhez a leggyorsabb mászónak, a tavaly egy viharban elhunyt dél-korai Kim Csang-hónak hét évre, tíz hónapra és hat napra volt szüksége.

Mégsem lehetetlen a csúcsdöntés, tekintve, hogy az Annapurnát, a Dhaulagirit, a Kancsendzöngát, az Everestet a Lhocét és a Makalut már megmászta, ráadásul harmincegy nap leforgása alatt, ami egyébként már önmagában rekord. Az Everestet, a Lhocét és a Makalut ráadásul mindössze öt nap alatt hódította meg. Az Everestre egyébként már háromszor is feljutott, és sokakhoz hasonlóan ő is azt vallja, hogy mindig hallgatni kell a testünk jelzéseire.

Mindazonáltal az erőnlétével bizonyára nincs gond, 2003-tól 2019 márciusáig a brit speciális alakulatnál szolgált, ám a hegymászás miatt otthagyta az egyébként jól fizető állását, sőt, a házát is eladta, hogy a szenvedélyének hódolhasson, Mint mondja, a legfontosabb, amit megtanult, az alakulatnál, az a döntéshozatal folyamata és az, hogy sohasem szabad feladni.

„Nem a rekorddöntés hajt, magammal akarok versenyezni, és meg akarom mutatni, mire képes az emberi szervezet. Egy kis faluban, Myagdiban születtem, és szeretném bebizonyítani, hogy bárhonnan is származol, a megfelelő hozzáállással elérhetsz olyan dolgokat is, amik elsőre lehetetlennek tűnnek. Emellett szeretném felhívni a veszélyt a klímaváltozásra, és segíteni a turizmust Nepálban. Az életem során megtanultam, hogy ha valaki elég türelmes, és elhivatott, akkor bármit elérhet. Még a tapasztalt hegymászók is azt mondták, hogy lehetetlen hét hónap alatt megmászni mind a tizennégy nyolcezrest, de ez sem tántorít el” – mondta.

Nima Purja büszkén mosolyog, és őszintén hisz benne, hogy alig fél év leforgása alatt mind a tizennégy nyolcezrest megmássza

 

Nima Purja az Everesten készített egy fényképet a csúcsra törő, óriási tömegről, ami később bejárta a világsajtót, igaz, ő nehezményezte, hogy a legtöbben az engedélye nélkül tették közzé a fotót.

„A kavarodás azért keletkezett, mert mindenki egy időben akart feljutni a csúcsra. A tömeget sokkal jobban kellene kezelni, az embereknek pedig sokkal jobban fel kellene készülniük. Sokan azt hiszik, hogy kifizetnek egy csomó pénzt, és ezzel minden el is van intézve, biztosan feljutnak a csúcsra. A természet mindenkié, a hegymászás nem lehet a gazdagok kiváltsága.„

Nima Purja minden mászása során készít képeket, azt a fotót azért csinálta, hogy ezzel mutassa meg, miért tartott olyan sokáig a leereszkedése. Négy órát csúszott, és szerette volna bizonyítani, miért volt annyira lassú.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétségbeesés helyett kigyúrta magát a Bayern München sztárja
Nincs megállás: még ebben az évben le akarja futni a száz kilométert
Már nemcsak futni, túrázni is lehet a Telekom Vivicittán
Csodákat művel a testtel az alvás előtti nyújtás
Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.