Magyar expedíció a Dolomitokhoz

Eötvös Loránd fizikus két lánya 1901-ben megmászta a Tofana di Rozes 3225 méter magas csúcsának déli falát, szeptemberben pedig egy mászócsapat korhű felszereléssel megismételné a teljesítményt.

Az idén már 120 éve, hogy Eötvös Loránd fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár és hegymászó két lánya, Eötvös Ilona és Rolanda 1901. augusztus 8-án elsőként mászta meg a Tofana di Rozes 3225 méter magas csúcsának déli falát a Dolomitokban. A jeles évforduló alkalmából szeptemberben magyar expedíció indul, hogy a korabeli útvonalon, korabeli felszereléseket használva tisztelegjenek a sikeres mászás előtt.

„Korábban is szerettük volna megvalósítani tervünket, és Eötvös Lorándról forgattunk volna játékfilmet, amelynek egyik részében a lányok mászását játszottuk volna el – kezdte Grábler Zsuzsanna főszervező. – A költségek és egyéb nehézségek miatt ez a terv nem valósult meg, az álmomról azonban nem tettem le, s mivel a százhúsz év ideális időpont az expedícióhoz, felvetettem az ötletet néhány ismerősömnek.”

 

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Eötvös Loránd Emlékgyűjteményének engedélyével

 

Az ötlet gyorsan a megvalósítás fázisába lépett, s a tervek szerint a szeptember 11. és 19. közötti napokra időzítenék a mászást.

„Tapasztalatunk szerint ekkor a legnyugodtabb az idő a hegyekben. Már nem a filmezés, hanem a mászás a legfontosabb, de természetesen szeretnénk megörökíteni az eseményt, ezért egy filmes stáb is velünk utazik, hogy elkészíthesse a dokumentumfilmet. Két operatőr is utazik, de szeretnénk drónfelvételeket is készíteni, illetve velünk tart Szilágyi Lenke szociofotós, filmfotós, aki sziklamászó is.”

Grábler Zsuzsanna mellett a másik női mászó Nedeczky Júlia, aki 2003-ban első magyar nőként feljutott a 8035 méter magas Gasherbrum II csúcsára, továbbá a korabeli csúcsmászáshoz hasonlóan ezúttal is három férfi túravezető segíti a hölgyeket. Az expedíció különlegessége továbbá, hogy a mászást korhű ruhákban valósítanák meg.

Fotó: Kátai Bence

„Eötvös Lóránd rengeteget fotózott, előszeretettel üvegre, amelyen jó minőségben maradtak meg a képek – folytatta Grábler Zsuzsanna, aki operatőr is, de szeptemberben a csúcsmászásban vesz részt, elvégre 14 esztendős kora óta sziklamászó is. – Zsigmondy Emil író könyve, illetve a földtani intézettől kapott képek alapján próbáljuk összeállítani a százhúsz évvel ezelőtti ruhatárat. A lányok hosszú szoknyát viseltek, igaz, a hétszáz méter magas sziklafal aljában átvették a buggyos nadrágjukat. Tisztában vagyunk vele, hogy a Tofana di Rozes csúcsára nem nehéz az útvonal, inkább a korhű ruhák és felszerelések nyújtják a különlegességet.”

A vállalkozást néhány cég támogatja ugyan, de a költségekhez további anyagi forrás szükséges.

„Éppen ezért augusztus közepére tervezünk egy túrát a környékre, és a bevétel teljes összegét az expedícióra költenénk. Nyilván a filmezés és a filmes felszerelés emészti fel a legnagyobb összeget, de biztató, hogy több cég is a támogatásáról biztosított, miként a világhírű amerikai sziklamászó, Lynn Hill is.”

 

A Tofana di Rozes. Fotó: shutterstock

 

A Tofanák egy hegycsoport az észak-olaszországi Dolomitok középső részén, az Ampezzói-Dolomitokban. A csoport három markáns hegycsúcsból áll: a Tofana di Rozes (3225 méter) a csoport legdélebbi tagja, míg legészakabbra a Tofana di Dentro (3238 méter) magasodik. A kettő között helyezkedik el a Tofana di Mezzo (3244 méter), amely a Dolomitok negyedik legmagasabb csúcsa.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.