Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

A legjobb magyar hegymászók többször próbálkoztak a világ legnagyobb hegyének megmászásával, mire első magyar állampolgárként Erőss Zsolt két évtizede, 2002 májusában elérte a Mount Everest 8849 magas csúcsát. Egy korszak ezzel lezárult, és egy új elkezdődött.

A magyar magashegyi hegymászás a nyolcvanas években fordult a Himalája felé, addig ugyanis nem volt rá lehetőség. A kezdeti sikerek után aztán nyilvánvalóvá vált, hogy a vállalkozások hamarosan a Föld legmagasabb pontját, a 8849 méter magas Mount Everestet veszik célba. Azon ugyanis még nem járt magyar ember. Bár a szlovák Demján Sándor 1986-ban egy csehszlovák expedícióval feljutott, neki csak a neve magyar – merthogy később kikérte magának, hogy ő az lenne.

AZ ELSŐ MAGYAR MOUNT EVEREST-EXPEDÍCIÓ (1996) TAGJAI
Vezető: dr. Nagy Sándor. Résztvevők: Bakonyi Péter, Balog Géza, Balog György, Bradács Ágnes, Csíkos József, Dési József, Erőss Zsolt, dr. Gárdos Sándor, Koncz Ákos, Straub József, Szekeres Gerő Ernő, Szendrő Szabolcs, Várkonyi László, Vörös László, Elisabeth Wlasich, Reinhard Wlasich

A hazai alpinizmus 1996-ban került olyan helyzetbe, hogy expedíciót indíthasson a Mount Everestre, s a nehezebbnek tartott tibeti oldalról próbált feljutni. A csúcsot végül nem sikerült elérni, a vállalkozást pedig beárnyékolta egy tragédia: a 8300 méteres csúcstámadótáborban a 45 éves osztrák Reinhard Wlasich agyödémában meghalt. Ezt követően a csapat egyik legaktívabb tagja, a magashegyi táborokat kiépítő Erőss Zsolt is visszatért az alaptáborba. Egyébként abban a szezonban történt az Everest történetének egyik legnagyobb tragédiája is.

Az első expedíció egyik tagja, Várkonyi László annyira beleszeretett a hegybe, hogy szinte rögeszméjévé vált, ezért 1999-ben és 2000-ben is egyedül próbálkozott, mindkétszer sikertelenül.

A második grandiózus magyar vállalkozás, a Mécs László vezette Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció 2001 nyarán indult, és 7800 méterig jutott, ahonnan a vihar miatt vissza kellett fordulnia. Ekkor vesztette életét az expedíció orvosa, dr. Gárdos Sándor, aki a hóviharban visszafordult, de társai többé nem látták, valószínűleg egy széllökés lesodorta. Holttestét 6600 méteren találták meg, és hegymászószokás szerint egy gleccserhasadékban temették el.

A MÁSODIK (PÁRHUZAMOS) MAGYAR MOUNT EVEREST-EXPEDÍCIÓK (2001) TAGJAI
I. EXPEDÍCIÓ. Vezető: Mécs László. Résztvevők: Bradács Ágnes, Erőss Zsolt, dr. Gárdos Sándor, Keresztesi Koppány, Kertész Zoltán, Markos Huba, Nedeczky Júlia, Ugyan Anita, Borszéki Ferenc (operatőr), Földes András (újságíró). II. EXPEDÍCIÓ. Vezető: Klein Dávid. Résztvevők: Ács Zoltán, Ferenci Miklós, Kovács András, Mezey László, Szendrényi Ákos, Várkonyi László, dr. Vida Gábor

A 2001-es év abból a szempontból unikumnak számított, hogy két magyar csapat is célba vette az Everest legmagasabb pontját, bár a Klein Dávid vezette expedíció terve talán túlságosan is ambiciózus volt.

A hegy egyik legnehezebb oldalával, a keleti Kangsung-fal megmászásával próbálkoztak, és az Everesten kívül a Lhocéra is fel akartak jutni. A falon végül 6500 méterig jutottak, de a lavinaveszély miatt kénytelenek voltak visszavonulni.

Az első kudarcok azonban nem „fékezték meg” a további hazai vállalkozásokat, és 2002-ben egy kis létszámú csapat vágott neki az Everestnek Nepál felől. Az események ezúttal sem indultak jól, a brit Peter Legatet, aki csatlakozott a magyar expedícióhoz, a vihar lesodorta a szikláról, ráadásul az első csúcstámadási kísérlet sem járt sikerrel.

Az utolsó csúcstámadásra két hegymászó vállalkozott, Erőss Zsolt és Várkonyi László; utóbbi 8749 méterig, a Déli-csúcsig jutott pótlólagos oxigén használata nélkül, Erőss azonban oxigénpalackot használt az utolsó szakaszon.

Erőss Zsolt nem állt le a nyolcezresekkel, a képen a Manaszlu csúcsán ül 2009-ben

Ennek két oka olt: a korábbi csúcstámadási kísérletben annyira kimerült, hogy nem regenerálódott teljesen, palack nélkül nem ért volna fel, másrészt ezúttal mindenképpen szerették volna sikerrel zárni az expedíciót, a jó időjárási körülmények pedig megadták az esélyt.

Erőss Zsolt 2002. május 25-én, szombat délelőtt fél 11-kor első magyarként ért fel a Mount Everest tetejére, amiért itthon megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

A 2002-es sikeres vállalkozásról és a csúcsmászásról készült videó:

 

A HARMADIK MAGYAR MOUNT EVEREST-EXPEDÍCIÓ (2002) TAGJAI
Vezető: Ács Zoltán. Résztvevők: Erőss Zsolt, Mezey László, Mécs László, Várkonyi László

A Mount Everest első magyar megmászása új korszakot nyitott a magyar hegymászásban, megalakult a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós sorozat, amelynek célja volt, hogy mind a tizennégy nyolcezresre juttasson fel hazai hegymászót. Ma már nem a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt az egyetlen magyar, aki az Everesten járt, időközben Jelinkó Attila (2007. május 23.), Ugyan Anita (2009. május 21. és 2010. május 17.), Neszmélyi Emil (2016. május 20. és 2022. május 13.) és Németh Alexandra (2018. május 18. ) is elérte a csúcsot.

Ugyanakkor a Mount Everest mesterséges oxigén nélküli megmászása sem került le a terítékről; Klein Dávid már 2005-ben visszatért a hegyre, és 2017-ig összesen kilencszer próbálkozott – sikertelenül; 2023-ban pedig a K2-t és a Lhocét is oxigénpalack nélkül megmászó Suhajda Szilárd készül a hegyre. Az oxigén nélküli magyar magassági rekordot tartó Várkonyi László 2007-ben csatlakozott hozzá, de három év múlva, 2010. április 26-án az Északi-nyeregből lefelé – a videón látható jégomlásban – életét vesztette. A felvételen éppen társát, Klein Dávidot mentik.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger és Hemsworth is imádja a könnyen elérhető teljesítményfokozót
Tizenöt éves csúcsot döntött meg a skót a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizén
Újra itt az esély a fogaskerekű legyőzésére a hegyvidéki emelkedőn
Volt, hogy felmentették testnevelésóra alól – ma vallja, a sport kitartásra nevel
Páros edzésgyakorlattal nyűgözte le rajongóit a Beckham-házaspár – videóval!

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.