Suhajda Szilárd eltűnése: a serpák láttak egy alakot a 4-es tábor felett

A magyar hegymászót sokan keresik az Everesten, akik megjárták a csúcsot, nem találták, mások új nyomra lelhettek.

Az éjszaka folyamán újabb bejegyzés került Suhajda Szilárd közösségi oldalára. Ebből kiderül, hogy továbbra sincs hír a magyar hegymászóról, de ez nem feltétlenül jelent nagyon rosszat, hiszen ilyesmi már korábban is előfordult vele.

„Amit lehet tudni: Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

Ez önmagában nem feltétlenül kuriózum.

A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján.

Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk. Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér.”

Az explorersweb.com magyar idő szerint csütörtök délelőtti cikkében arról írt, hogy az Imagine Nepal két kliensből és hat serpából álló csapata csütörtökön megjárta a csúcsot. Úgy indultak útnak, hogy tudtak Suhajdáról, figyelték is, hogy látják-e valahol.

„Már lefelé jönnek, sajnos nem látták a magyar hegymászót” – mondta a szaklapnak az Imagine Nepal vezetője, Mingma G.

Az M4 Sport megszólaltatta Suhajda Szilárd feleségét, Legindi Tímeát.

„Egy másik ügynökség, akik klienseket visznek fel – 4 kliens, 8 serpa mozog – szintén figyelik a környezetet. Vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett, ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy bebizonyosodjanak, valóban ő az. Azért bizakodnak, mert Szilárdon kívül nincs senki aki egyedül indult útnak” – idézte az M4 Sport Legindi Tímeát.

„Később azt gondoltuk, hogy megállt a GPS-jeladója, de nem, még magasabban volt 53 vertikális méterre a csúcstól. Akkor végeztünk egy számítást Klein Dáviddal és abból az jött ki, este 9-re ér a csúcsra. De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk elérte e a csúcsot vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta.”

A hegymászó tervei szerint a 4-es tábortól a csúcsig és vissza az egy 24 óra út is lehet, de ő már 36 órája úton van és nagyon-nagyon régóta nagy magasságban van.

„Nem egy szerencsés helyzet, hogy egy mászóra rásötétedik, de az irreleváns, ami sokkal fontosabb, hogy nagyon régóta mozgásban van. Most a kinti ügynökség visszajelzésére várunk, hogy erősítsék meg, hogy az alak valóban ő és szépen lesétált 8848 méter magasból.”

Korábban írtuk:

Pedig milyen jól indult a nap… Délelőtt jelent meg Suhajda Szilárd Facebook-oldalán, hogy – miként tervezte – a négyes táborból elindult a Mount Everest csúcsa felé, sőt egy műholdas telefon segítségével már 8700 méterről jelentkezett be.

Még mintegy 150 méter várt rá felfelé, és természetesen jóval több lefelé, lehetőleg sötétedés előtt.

Ám az órák csak múltak, egyre múltak. Magyar idő szerint késő délután már megérkezhetett volna a jó hír, hogy első magyarként palack nélkül feljutott a világ tetejére, ám semmilyen hír nem jött. A GPS-jeladóját 8795 méteren bemérték, addig minden a tervek szerint alakult, ám hogy utána mi történt, arról mindenki csak találgatni tudott. Egy másik hegymászó hóviharról jelentett, de az még jóval a csúcs alatt volt, így remélhetőleg elkerülte Suhajda Szilárdot.

Sötétedés előtt az ügynökség két serpát indított el a négyes tábor felé, 7900 méterre, hátha segítségre szorul a magyar hegymászó.

Feljebb nem mentek volna, azaz Suhajdának egyedül kellett megtennie lefelé az utat az éjszakában, ami nagy aggodalomra adhatott okot. A közösségi médiában kommentelők közül – egy korábbi telefonos bejelentkezést hallva – néhányan megjegyezték, hogy Suhajda a mászás délelőttjén nem érezte jól magát, de mindenki abban bízott, hogy csak a műholdas telefon merült le, ezért nem tud magáról hírt adni, egyébként már rég úton van lefelé, és a négyes táborban találkozik a serpákkal.

Éppen tíz éve, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter örökre ott maradtak a Kancsendzöngán, és két hónapja sincs, hogy a világ harmadik legmagasabb hegyére készülő Győrffy Ákos egy olaszországi edzésen eltűnt. Szerda késő este csak reménykedhettünk, hogy Suhajda Szilárd épségben, életben van valahol a Mount Everesten.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.