Elmodernizálódtak az orsók is

A mai modern horgászat jószerével elképzelhetetlen nélküle. Elválaszthatatlan a bottól, mint Stan és Pan vagy Tom és Jerry: megfelelő orsó nélkül ma már – a legtöbb módszerrel – képtelenség halat fogni.

Tekerjük, de a damil csak gubancolódik. Vontatnánk befelé a halat, ám az orsó recsegő hangot ad.

Ismerős gondok?

Nos, a megfelelő orsó kiválasztása ma már legalább olyan fontos, mint a horgászhely, a csali kiválasztása. Nélküle esélyünk sincs nagy méretű, kapitális halakat a partra vonszolni. Érdekesség, a mai végtelenül változatos és szinte már a horgászat minden igényét kielégítő horgászorsók őse a forgódobú tárolóorsó volt. A negyven év felettiek emlékezhetnek még ilyen darabokra, nemhogy csapágy nem volt benne, jószerével semmi… Manapság viszont már többféle orsó közül választhatunk, áruk három-négyezer forintnál kezdődik, és határ a csillagos ég. Nézzük, az orsókat típus szerint.

Legyezőorsók

Nem csalás, nem ámítás, a legyezőorsók a tárolóorsók műszaki elvén alapulnak. Hogy miért? Mert a legyezőhorgászatnál ugyanaz a cél: a zsinór tárolása. Ilyen egyszerű, fékkel sem rendelkező orsókat a mai napig gyártanak a műlegyezőhorgászok számára, a drágább modellekre jellemző legmodernebb könnyűfém ötvözetekből, egyedi, magas technológiai színvonalú megmunkálással. A horgászok között ez kevésbé elterjed orsótípus, hiszen meglehetősen kevesen legyeznek, főleg Magyarországon.

Multiplikátoros orsók

A forgódobú tárolóorsó valódi továbbfejlesztése a csaknem 200 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban szabadalmaztatott multiplikátoros orsó volt. Az új műszaki vívmány gyorsítóáttételt tartalmazott, lehetővé tette a gyorsabb zsinórbehúzást és a dobást. A multiorsó használatát meg kell tanulni, mert a dobás technikája és dinamikája nagyban különbözik a peremfutó orsókkal megtanult metódusoktól. És hogy mi a nagy előnye? A multik zsinórkezelése lineáris, nem törik meg kilencven fokban, mint a peremfutó orsóknál. Ez a tény számos előnyös tulajdonsággal ruházza fel az orsót. Már rögtön a zsinór felcsévélésénél egyszerűsödik a helyzetünk.

Peremfutó orsók

A sporthorgászatban a múltszázad húszas-harmincas éveiben megalkotott peremfutó orsó lett világviszonylatban a legelterjedtebb, amit sok millió legyártott és eladott darab fémjelez. A műszaki elv teljesen más, mint a tároló és multiorsóké. A peremfutó lényegében álló dobú orsó, amely a horgászboton a tároló orsókhoz képest kilencven fokkal elfordított szögben áll, így dobtengelye a horgászbottal párhuzamos. A napjainkban használatos középkategóriás peremfutók orsók alapszolgáltatásává vált az azonnal blokkoló visszafutásgátló, melyek minőségében és tartósságában igen nagy szórás mutatkozik. A nagynevű gyártók (Daiwa, Shimano) csúcsorsói közül is jó néhány példány károsodott a fonott zsinór és sokszor a nem megfelelő rutinnal rendelkező horgász miatt. Orsónkra, botunkra lökésszerű, hirtelen fellépő erők hatnak akasztáskor vagy fárasztás közben, de akár a kapás pillanatában is vagy éppen leakadáskor. Ezek az erőhatások az orsó szerkezeti elemeire jelentős igénybevételt gyakorolnak. Az erőhatásoknak leginkább kitett alkatrész az orsó visszaforgásgátlója, de a forgó-mozgó alkatrészeket és az orsóházat, rotort, felkapókart egyaránt megviseli és szélsőséges esetben tönkreteheti az extrém túlterhelés.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a mai modern orsók már egyáltalán nem olcsóak, aminek az az oka, hogy ugyancsak elmodernizálódtak, mint életünk összes többi használati tárgya. Míg régen megoldották egy sima tárolóorsóval, ma már akár nyolc-tíz csapággyal ellátott utódok közül válogathatunk. Ez van… A halakat ez biztosan nem érdekli.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.