Frontokra felkészülni – irány a part!

Frontok jönnek-mennek, az elmúlt napokban hol sütött a nap, hol szállingózott a hó, hol pedig csöpögött, szakadt az eső. De vajon hogyan hat ez a halakra? Meghozza az étvágyukat, vagy kikészülnek, és elbújnak az iszapban?

A többség ki nem állhatja a változó időjárást!

Az idősebbeket alaposan megviseli, a fiatalabbak pedig nem tudják mit vegyenek fel, elég lesz a laza pulóver, kell-e kabát, esetleg sál, sapka. A horgászok azonban ilyenkor élnek igazán… Ha valaki odafigyel a frontokra, bizony a közelgő karácsony előtt telepakolhatja a mélyhűtőt friss halakkal. Lássuk, miként hatnak a frontok a halakra. Szögezzük le, a fogásokat tekintve inkább előnnyel szolgál a frontváltozás. A megelőző napokban a halak étvágya általában alacsony, a frontok ideje alatt jobban jönnek, utána pedig kimondottan harapósak.

Melegfront? Pipálásra felkészülni!
A horgászok között van, aki alaposan beleássa magát e „tudományba”. A melegfront légnyomáscsökkenést okoz, de a hőmérséklet emelkedik és ez meghozhatja a horgász szerencséjét. Hidegfrontbetörés előtt néhány nappal déli-délnyugatira fordul a szél, a levegő páratartalma ilyenkor jelentős mértékben megemelkedik. A légnyomás csökken, emiatt gázok szabadulhatnak fel az iszapból, így csökken a víz oldott oxigéntartalma. A pontyok ilyenkor gyakran csoportosulnak a felső vízrétegekbe, és úgynevezett pipálással próbálnak több oxigénhez jutni. Ezt a tevékenységet a partról jól megfigyelhetjük. Ezekben a napokban a halak táplálkozás szempontjából inaktívvá válnak, így a csalikra se nagyon harapnak.

Hidegfront? Irány a vízpart!
A hidegfronttal megérkezik a hűvösebb levegő, a szél általában északi, északkeleti irányú lesz. Az átvonulás ideje alatt és közvetlenül utána azonban ismét intenzíven táplálkoznak a halak. Tudományos alapokon nyugszik: a hidegfrontnak általában kedvező a hatással vannak a kapásra.

Esik az eső? Elő a kabáttal!
A felkészült horgász szekrényében legalább annyi horgászruha van, mint hétköznapi. A horgász öltözékre lehet százezreket is költeni, más a kínai boltokban kapható ruházattal oldja meg. Egy biztos, megéri megfelelő öltözékben akár záporban, zivatarban is nekiindulni. Az eső is hatással van az eredményre, oxigéndúsabb lesz a víz. A tapasztalat azt mutatja, hogy nyáron, kánikulai időben a délutáni 30 fokban többnyire hiába próbálkozunk. Egy-másfél méter mélységű tavaknál nincs sok értelme a kapásra várni, érdemes inkább hajnalban felkeresni a vízpartot.

Fúj a szél? Több az oxigén!
A horgászok alapjában utálják a szelet. Megnehezíti a halak partra csalogatását. A szél erőssége és iránya meghatározó a horgász számára. A gyenge, vizet fodrozó szellő azonban kedvezően hathat. Régi igazság: állóvizeken mindig széllel szembe érdemes bedobni a csalit. Persze, minden tónál, folyónál beszélnek arról, hogy melyik szél a jó, de az is igaz, hogy a nyári hónapokban a ponty legvalószínűbben a fújás irányában lévő parthoz lesz közel, függetlenül attól, hogy a szél meleg vagy hideg. Ezt úgy is mondják, „a szél a horgászra viszi a halat”. Ennek a magyarázata lehet, hogy nyáron a víz oxigéntartalma alacsony, ezért a halak azt a helyet keresik, ahol több az oxigén.

Csali kell, de milyen?
A csali kérdésében nagyon eltérőek a vélemények. Mindenki másra esküszik, mikor éppen mivel sikerült egy-egy pontyot horogra keríteni, legendák keringenek a különböző extrém csalikról, hetekig sörben áztatott kukoricáról, büdös gilisztáról, ánizzsal beáztatott kagylóbélről… Tapasztalatok szerint a hideg vízben édes, gyümölcsös csalival, melegben a büdösekkel lehetünk eredményesek, de mindig jó választás lehet a fűszeres is, amelyre azt szoktuk mondani: három évszakos.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.