Ponty – akár a nagymama térde…

Van belőle nyurga-, tükör-, bajuszát nem divatból növesztette; hazánk legismertebb és legnépszerűbb hala, a magyar horgászok kedvence. Ezúttal a frontokra különösen érzékeny pontyot mutatjuk be.

A magyar horgászok fantáziája kiapadhatatlan. Aranyhasú, babajkó, dunaponty, feketeponty, karcsúponty, nádiponty, pathal, potyka (pontyka), pozsár, sodrófaponty – ezekkel a nevekkel illetik a magyar tavakban, folyókban úszkáló pontyokat.

Tudományos neve: Cyprinus carpio

Ismertetőjelei
Legismertebb és legnépszerűbb halunk. Előfordulása különböző testformákkal és színekkel az élőhely és életviszonyok szerint. Szereti a náddal szegélyezett, jól felmelegedő, iszapos aljzatú sekélyebb tavakat és lassan folyó vizeket. Szája körül két pár bajuszszálat visel, az egyiket a felső ajkon, a másikat a szájszegletben. A bajusz által könnyen megkülönböztethető a kárásztól. Három sorban elhelyezett öt garatfog, a hát és alsó úszóban lévő erős bognártüske jellemzi.

Életmódja: Akárcsak a mai modern társadalomban élő fiatalok, a ponty is mindig úton van. Az állandóan vándorló, folyamatos táplálékkereső életmód a legjellemzőbb rá. Előfordul enyhén sós vizekben is (brack), de alapvetően édesvízi hal. Eredetileg Ázsiából származik, de ezt többen cáfolják. Alakváltozatai közé tartozik a pikkely nélküli bőrponty és a csak néhány pikkelyt viselő tükörponty. Ritkább változata a hazánkban veszélyeztetett állatfajták közé tartozó nyurgaponty.

Táplálkozása: Hogy mit szeret a potyka? Vízinövények fiatal hajtása, vízi rovarok, rovarlárvák, csigák, pióca, vándorkagyló, alga és más növényi táplálékok. Különösen kedveli az iszapos részeken meghúzódó árvaszúnyoglárvát. A táplálkozást befejezi +8 C° vízhőmérséklet alatt, de előfordul, hogy jég alól is sikeresen fogható. Erre azért ne alapozzunk, ritka, mint a fehér holló, amikor a lék mellett üldögélő kitartó horgászok bajuszos pontyot rántanak a jégre.

Testhossz és tömege: Ne abból induljunk ki, mit mesélt a szomszéd horgász… A halra vadászók ugyebár rendre hajlamosak túlozni: akkora volt, mint egy étkezőasztal, olyan hasa volt, mint a szomszéd Mari terhes bocijának… Maradjunk annyiban, háromnyaras korára kedvező feltételek mellett elérheti a 40 centiméteres hosszúságot és az 1-2 kilogrammos súlyt. Maximális mérete hazánkban 25-30 kilogramm, de fogtak már negyvenhez közeli példányt is.

Szaporodása: Ívás ideje május és július között. Egy nagyobb méretű nőstény háromszázezer-másfél millió ikrát rak. Életkora elérheti a 40 évet is.

Hol keressük? Jelenlétére nádasoknál a nádszálak lökésszerű mozgásaiból, nyílt vizeken a vízfelszínen megjelenő buborékokból (túrás) következtethetünk leginkább. Nyári melegben gyakran feljön a vízfelszínre levegőt szippantani (pipál) a víz alacsonyabb oxigéntartalma miatt, ilyenkor a legnehezebb megfogni. Nagyobb pontyok a nádasokban járatokat vágnak. Egyébként pedig olyanok, mint a nagymama fájós térde, érzékenyek az időjárásra, frontokra. Nyáron fülledt melegben az étvágya csökken, de vihar előtt eredményesen horgászható.

Horgászati szabályozás: Horgászati tilalmi ideje: május 2 és június 15 között van, naponta legfeljebb három darabot lehet fogni. Legkisebb kifogható méret harminc centiméter.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Akadályfutás – télen akár mínusz tíz fokban is
Peák Barnabás: Rossz volt az idei év, jövőre remélem szerencsésebb leszek
Világbajnoki címek, rekordok, kerékpáros-baleset – ilyen volt Brown Viktória éve
Még mindig nem hordanak elegen bukósisakot
Garantált a minőségi edzés az első személyzet nélküli, automata teremben

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.