Bevált Csere Gáspár formaidőzítése

A BEAC hosszútávfutója nyerte meg a szeptember 12-én rendezett félmaratoni országos bajnokságot, amit elsősorban annak köszönhet, hogy előtte három hetet töltött magaslati edzőtáborban.

Hisz a számmisztikában?

Egyáltalán nem.

Tudja, miért kérdezem?

Nem, de majd elmondja.

Az augusztus elsején rendezett Generali Night Run Félmaratont 1:06.58-as időeredménnyel nyerte meg, és a félmaratoni országos bajnokságon is pontosan ugyanennyi idő alatt teljesítette a távot.

Nem mondanám, hogy gyakran előfordul, de volt már ilyenre példa: kétezertizennyolcban és -tizenkilencben is 1:07.14-gyel lettem országos bajnok ezen a távon.

A mostani győzelmet kárpótlásnak is felfoghatjuk?

Mindenképpen. Nem szerettem volna megszakítani a sorozatot, hogy több egymást követő évben is én nyerem az országos bajnokságot. Edzőmmel igyekszünk nyomot hagyni a magyar atlétika történetében, és ezzel az újabb győzelemmel nagy lépést tettünk. Persze a maratoni az igazi táv, sajnálom, hogy a betegségem miatt ki kellett hagynom a márciusi ob-t. A két maratoni magyar bajnoki címem mellé jó lenne többet is begyűjteni.

 

 

Úgy tűnik, önt igazolja, hogy kihagyta a két héttel ezelőtti Wizz Air Budapest Félmaratont.

Így van. Valószínűleg belefért volna, hogy azon is részt vegyek, de nem akartam megszakítani a már korábban eltervezett ausztriai magaslati edzőtáborozásomat. Az edzőmmel fontosabbnak tartottuk, hogy ne bontsuk meg a folytonosságot a felkészülésben. Így is alighogy véget ért az edzőtábor, már kezdődött az országos bajnokság. Persze sajnáltam, hogy nem lehettem ott, mert a Wizz Air az egyik kedvenc versenyem. Kétezerhét óta szinte minden évben részt vettem rajta, és többször meg is nyertem. Ezt az áldozatot azonban most meg kellett hoznom.

Miben volt jobb vetélytársainál?

Érdekes kérdés.

Sokat számít, hogy a félmaratoni távon többéves tapasztalatom van, amelyet az országos bajnokságon is kamatoztattam. Az edzőtábor is sokat segített, de hozzá kell tennem, hogy nem volt teljes a mezőny. Hiányzott Jenkei Péter, aki megnyerte a Wizz Air Félmaratont. Ha eljött volna az ob-ra, biztos nagyon megküzdöttünk volna egymással. Évről évre gyengül a félmaratoni színvonala, egyre szűkebb az élmezőny. A második helyen célba érő Farkas Dárius Ádám inkább öt- és tízezer méteren jó, bár a félmaratoni távon is ügyesen teljesített.

Meg kell említenem Koszár Zsoltot, aki tavaly harmadik lett az ob-n, az idén azonban nem indult, Józsa Gábor és Kovács Tamás pedig egyaránt harmincnyolc éves, egyre ritkábban kerülnek dobogóközelbe. Beszélnünk kell ugyanakkor az utánpótlásról is, a húszéves pécsi futótehetség, Lomb Ádám harmadik lett az ob-n. Jó lenne, ha több hozzá hasonló tehetségünk lenne.

Vajon hogyan érezheti magát Farkas Dárius Ádám, aki a két héttel ezelőtti Wizz Air Budapest Félmaratonon és a júniusi ötezer méteres országos bajnokságon is második lett?

Ezt inkább tőle kellene megkérdeznie. Biztos, hogy van benne némi hiányérzet, de azért nem kell elkeserednie, mert tavaly több versenyen is a negyedik helyen végzett. Valószínűleg fáj a foga az aranyéremre, amelyet jövő héten meg is szerezhet a tízezer méteres országos bajnokságon. Nem valószínű, hogy elindulok ezen a megméretésen.

A Telekom Vivicittá Félmaratonon 1:08.22-t futott, a Generali Night Run Félmaraton és a hétvégi ob-n 1:06.58-at. Lesz ez még jobb is?

Nem titok, egyéni csúcsot, vagyis több mint két másodperccel jobb időt szerettem volna futni az országos bajnokságon, de ez több okból sem sikerült. Háromkörös volt a verseny, és már az első után láttam, ebből nem lesz csúcsdöntés.

Kacskaringós volt a pálya útvonala, nem voltak benne egyenes részek, ahol tempót tudtam volna menni, ráadásul helyenként macskakövön kellett futnunk. Látszott, hogy elsősorban hobbifutóknak kialakított terep volt, de mivel az atlétikai csapatbajnokságot is Székesfehérváron tartották, észszerű döntésnek tűnt, hogy ott rendezik a félmaratoni ob-t is. A nyárias meleg sem segítette a futókat. Úgy érzem, bennem van a hatvannégy perc, csak kell hozzá egy jó verseny. Az ősszel valószínűleg indulok egy külföldi félmaratoni viadalon, amelyen ez sikerülhet.

A tavasszal azt mondta, rövidebb távokra vált. Ez azt jelenti, hogy egyelőre elbúcsúzik a maratoni távtól?

Két hét múlva indulok egy maratoni versenyen, egyéni csúcsot is szeretnék futni, de egyelőre nem kívánom elárulni a részleteket.

 

A 2021-es férfi félmaratoni országos bajnokság végeredménye (a teljes eredménylistát itt tölthetik le)

1. Csere Gáspár (BEAC) 1:06.58
2. Farkas Dárius Ádám (BEAC) 1:08.33
3. Lomb Ádám (PVSK) 1:08.38

Csere Gáspár első helyezései a félmaratoni távon 2021-ben

Generali Night Run Félmaraton (augusztus 1.), 1:06.58, pályacsúcs
Telekom Vivicittá Félmaraton (július 11.), 1:08.22
Félmaratoni országos bajnokság (szeptember 12.), 1:06.58

 

 

Címlapfotó: Tumbász Hédi

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.