Címvédésre készül a vb-győztes testépítő

Legígéretesebb testépítőnk, Nyircsák József idei célja, hogy ismét a világ legjobbja legyen korosztályában, a májusi Eb-n pedig csak megfelelő formában vállalja a szereplést.

Legutóbb október huszonötödikén, a kolozsvári junior-világbajnokságon lépett közönség elé. Mi történt azóta?

A verseny után egy hétig pihentem, majd ismét elkezdtem az edzéseket – felelte Nyircsák József junior-világbajnok testépítő. – A tömegnövelés állt a felkészülés középpontjában, vagyis gyűjtögettem a pluszkilókat. Két hete diétázom, most így hangolódom a tavaszi szezonra.

Amelyről később ejtünk néhány szót, de előtte árulja el, miért nem állt porondra a novemberben Santa Susannában tartott felnőtt-világbajnokságon!

Szívesen mentem volna, de előtte legalább hat fellépésem volt, és ez már sok volt nekem. A felnőttvébét közvetlenül megelőző versenyen jelzett a testem, én pedig hallgattam rá. Úgy tűnik, nem nagyon bírta a sok vízhajtást és a diétát. Jobbnak láttam, ha nem kockáztatom az egészségemet, ráadásul fáradt, kiégett testtel semmire sem mentem volna.

 

 

Ezek szerint nem bánta meg, hogy nem utazott el a vébére.

Egyáltalán nem, jóllehet a szövetség felajánlotta, hogy támogat és benevez. Megértőek voltak, és elfogadták a döntésemet.

A pandémia miatt meglehetősen foghíjas volt a mezőny a felnőttvébén. Egyes vélemények szerint a magyar különítmény ezért szerepelt olyan sikeresen. Mit gondol erről?

Ez egyáltalán nem igaz, mindenki, aki fontosnak tartotta a szezont, becsületesen felkészült, és elment a versenyre. Hasonló volt a vélekedés a junior-világbajnoksággal kapcsolatban is, sokan mondták, hogy nem igazán erős mezőnyben lettem első. Ez sem igaz, ráadásul idegenben, a házigazda Románia számos testépítőjét megelőzve sikerült vébécímet nyernem.

Tavaly azért bőven akadtak sikerei. Hogyan látja?

Szerencsére minden a tervek szerint alakult. A szezonnyitó versenyen, a kontinensbajnokságon még nem voltam »éles«, de a juniorvébén hoztam a jó formát, s aranyérmet nyertem kategóriámban, a Games Classicban. Pontosan így terveztük el.

A kétezertizenkilences budapesti junior-világbajnokságon épphogy lecsúsztam a dobogóról, tavaly viszont a felső fokára állhattam, méghozzá idegen környezetben.

Milyen célokat tűzött ki maga elé erre az évre?

Egy darabig az sem volt biztos, hogy nekivágok a tavaszi idénynek, mert amellett voltam, hogy folytatom a tavaly megkezdett tömegnövelést. Végül úgy döntöttem, mégis részt veszek két tavaszi versenyen. Először a Magyar Kupán, amely egyben kvalifikációs verseny a májusban Santa Susannában rendezendő kontinensbajnokságon. Az Európa-bajnokságra azonban csak akkor utazom el, ha jó formában leszek. Ami az Eb-t illeti, nem leszek elkeseredve, ha nem én nyerem meg. Fő célom, hogy a tavalyihoz képest jobban szerepeljek, és hogy kijavítsam a hibáimat. Ha sikerül, elképzelhető, hogy dobogóközelben zárom a versenyt. Az év legfontosabb megméretése azonban a junior-világbajnokság, amelyen szeretném megvédeni világbajnoki címemet.

 

 

A hazai szövetség elnöke, Huber István szerint ön az egyik legígéretesebb magyar tehetség a férfiak mezőnyében. Teherként nehezedik a vállaira, vagy inkább erőt merít belőle?

Egyáltalán nem élem meg nyomásként, sőt! Szerencsére nincs bennem megfelelési kényszer, mivel nem másokért, hanem magam miatt csinálom az egészet. Az elnök szavai inkább pluszmotivációt jelentenek. Érzem, hogy számítanak rám, és rosszabb napjaimon, amikor például nincs kedvem edzeni, jó visszagondolni ezekre a szavakra.

Meddig lát előre?

Még csak huszonkét éves vagyok, szeretném kitölteni a junioréveimet, tehát huszonhárom éves koromig mindenféleképpen versenyzek. Utána is szeretnék aktív maradni, mindaddig, amíg versenyképes vagyok, és fel tudom venni a küzdelmet versenytársaimmal szemben.

 

Nyircsák József jelentősebb eredményei

Junior-világbajnok (2020, Kolozsvár, Games Classic), junior-világbajnoki 2. (2019, Budapest, Games Classic), junior-világbajnoki 3. (2020, Kolozsvár, klasszikus testépítés), junior Európa-bajnoki 5. (2020, Santa Susanna, klasszikus testépítés), felnőtt Európa-bajnoki 5. (2020, Santa Susanna, Games Classic)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.