Szepesi Tibor: térdműtét járvány idején

Otthonában gyógyul a hazai szabadstílusú BMX-szakág egyik legnagyobb ígérete, miután az orvosok megoperálták a keresztszalagját, s rehabilitációja alatt a diplomamunkáját írja.

Hogyan sikerült a varratszedés?

Köszönöm, jól. A napokban történt egy fővárosi magán-egészségügyi szolgáltató rendelőjében.

Fotó: Sportivo

Mi is történt pontosan?

Kétezertizennégyben megsérült a keresztszalagom, amelyet még a régi eljárással műtöttek meg. Ebből fakadóan a beavatkozást követő fokozatos terhelés miatt a külső porcrész kopásnak indult, ráadásul minden évben érte valami kisebb sérülés. Mindezek miatt a keresztszalag nemcsak megnyúlt, hanem el is szakadt.

Igaz, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások is nagy szerepet játszottak a műtétben?

Igen. Édesapámmal együtt építettünk otthon egy pályát, hogy gyakorolhassak, mivel az önkormányzati üzemeltetésű pályákat bezárták. Egyik alkalommal edzés közben rosszul estem, és az egyik térdem megcsavarodott, majd bedagadt. A szakorvos nem észlelt semmi súlyosat, csupán annyit mondott, pihentessem. A gyógytornász azonban érezte, hogy a térdem kissé instabil, ezért javasolta, menjek el MRI-vizsgálatra, amelyen kiderült, hogy a keresztszalaggal és a porccal van baj. Bár az orvos azt mondta, nem kell feltétlenül megműttetnem, de a karantén alatt már javasolta. Megbeszéltem a menedzseremmel, és mivel egy darabig úgysem rendeznek versenyeket, a műtét mellett döntöttünk.

Mit kell tudnunk a beavatkozásról?

Július tizenhatodikán volt Siófokon, három órán keresztül tartott. Azt hittem, egy óra alatt végzünk, de nagyobb falat volt, mint hittük. A műtétet követő néhány nap szörnyű volt. Történt ugyanis, hogy a műtéthez szükséges szalag egy részét az egészséges, jobb térdemből kellett kiszedni. Ezért három napig nem tudtam a lábamra állni. Lelkileg és testileg is megterhelő időszak volt, de amióta kiengedtek a kórházból, jobban érzem magam, a barátnőm és a családom segít átvészelni ezt az időszakot.

Fotó: Sportivo

Hogyan folytatódik a kezelés?

Hetente három alkalommal járok gyógytornászhoz. Egy-egy kezelés akár két-három óráig is eltart, mert többen is foglalkoznak velem egyszerre. Az állapotomtól függ, hogy mennyi ideig kell még a rehabilitációt végeznem, mindenesetre nagyon örülök, hogy a vártnál sokkal gyorsabban gyógyulok.

 

Lenne hová visszatérnie?

Még nem látom pontosan. Amennyiben kedvezően alakul a nemzetközi járványügyi helyzet, folytatom a felkészülést és a versenyzést. Sajnos nagyon sok támogatást megvontak tőlünk, így minden nagyon bizonytalan. Egyik napról a másikra kihúzták a talajt a lábunk alól. Nagyon sok versenyt terveztünk erre az évre, de az összeset lefújták. Emlékszem, éppen a világkupa-sorozatra készültem az Egyesült Államokban, amikor hívott a menedzserem, és közölte a rossz hírt. Nem sokkal később kaptam egy másik hívást, amelyben azt mondták, két napom van, hogy hazatérjek. Lelkileg nagyon megterhelőek voltak ezek a napok.

Talán így most több ideje lesz egyetemi tanulmányaira.

A Szent István Egyetemen az élelmiszermérnöki szakon vagyok végzős hallgató, és most írom a diplomamunkámat. Ha minden jól megy, novemberben mehetek államvizsgázni, s ha sikerül, decemberben átvehetem a diplomámat. Nem tudom, hogy akkor már bringázhatok-e, de legalább lesz egy diploma a zsebemben.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.