A Mátrában pallérozódó bringás a terepversenyek után országúton is villogna

Sashalmi Richárd, a Börzsöny Mountain Bike Trail egyik nyertese a Mátra lábánál él, így minden adva van számára, hogy fel tudjon készülni a hegyi versenyekre.

Csupán néhány éve biciklizik komolyabban, de már több dobogós helyezést is elért mountain bike-ban, és az országúti kerékpározással is jól halad.

„2020-ban a Bükk Maraton volt az első versenyem, ott még rövid távon, 30 kilométeren indultam. Éreztem, hogy nagyon jól megy, és meglepetésemre a kategóriámban az első helyen végeztem” – mondta Sashalmi Richárd, aki ekkor még egyedül készült fel a megméretésre. A saját érzéseire hagyatkozva végezte az edzéseit, és mivel eredményesnek bizonyult, tudta, hogy folytatnia kell. Ezután a „Top Maraton”-sorozaton kezdett el versenyezni, szintén rövid távon, és mindenhol dobogós eredményt ért el. A következő évben már a középtávot is megpróbálta. Az elmúlt időszakban többek közt olyan versenyeken indult, mint a Kassa Maraton, a Tour de Mátra, a Crosskovácsi Maraton, a Zselic Maraton vagy Pannonhalmán az országos országúti bajnokság.

„Nagykovácsiban középtávon versenyeztem, ezt abszolút elsőként meg is nyertem. Ott nagyon jól ment nekem a pálya, éreztem magamban az erőt, ezt a versenyt emelném ki a sok közül.”

A sportoló fő profilja a terep, ám tavaly már országúton is kipróbálta magát. Ott is érezte, hogy jól megy neki, mivel az élbollyal tudott haladni.

„Ettől az évtől kezdtem el edzővel dolgozni. Most a mountain bike kissé háttérbe szorult, inkább az országútira koncentrálunk. De ha van hegyi versenyem, előtte egy-két nappal kimegyek kicsit gyakorolni terepre, és az elég is szokott lenni, hiszen az erőm és a technikám megvan hozzá. Rózsaszentmártonban élek, fölöttünk a hegyekben elég jókat lehet edzeni.”

Sashalmi Richárd (jobbra, piros-fehérben) terepen kiemelkedő teljesítményre képes

Augusztus 27-én, szombaton rendezték meg az 1. Börzsöny Trail MTB Fesztivált, amelyen Richárd hosszú távon indult. Úgy készült, hogy 60 kilométert kell mennie, ám a rajtban derült ki, hogy ez bizony 72 lesz. Bár elmondása szerint ez a pár kilométer nem számított neki, felkészülten vágott neki a hegynek.

„A pálya ismerős volt olyan szempontból, hogy itt felénk, a Mátrában is hasonló a terep. Mindig nézegetni szoktam a szintrajzot a verseny előtt, fejben összerakom, milyen hosszúak lesznek emelkedők, sőt, az itinert is összeírom magamnak és ráragasztom a vázra. Így osztom be az erőmet a végéig.”

A pálya két jelentősebb emelkedőből állt, az út felvitt egészen a 938 méteres Csóványosra. Voltak benne technikásabb részek, több helyen kavicsok és kövek nehezítették az utat. Ennek ellenére sikerült az élen haladnia, így a darázscsípéseket is megúszta, több versenyzőnek ugyanis egy út menti lódarázsfészek okozott kellemetlenségeket. Végül a kategória első, az abszolút harmadik helyen végzett.

„A lejtmenetnek volt egy nehéz része a hegyoldalban, ahol nagyon kellett figyelni a sok szikla és kiálló gyökér miatt. Egy gurulósabb szakaszon aztán beakadtam egy kőbe, kicsit kifordultam oldalra, de szerencsére nem történt baj, tovább tudtam menni” – összegezi élményeit.

A dobogó tetején

Richárd általában heti 10–15 órát edz, ami azért is nehéz számára, mivel erre csak munka után van lehetősége. Napra pontosan be van osztva, mikor van átmozgató vagy intervallos edzése, mikor kell hosszabbat mennie vagy terepen gyakorolnia. Célja, hogy minél jobb eredményeket és helyezéseket érjen el, a közeljövőben a Turul-kupa országúti versenyen tervezi az indulást.

„Edzővel teljesen más dolgozni, sokkal összeszedettebb vagyok, mintha magamtól csinálnám.

Mivel fizikai munkát végzek egész nap, estére maradnak az edzéseim. Emiatt néha nagyon nehéz felkészülni a versenyekre, elszántnak kell lennem, hogy el tudjak indulni. Szerencsére mindig van motiváció, és a párom is mellettem áll, lévén ő is nagyon sokat biciklizik.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az akaratos testnevelő tanártól a mallorcai maratonin át az ultratávokig
Fejlámpa, esőkabát, napszemüveg és társaik – kötelező kellékek az őszi túrákhoz
Csécsei Zoltán: Elindultam a lejtő aljáról!
A magyarok közül ki futhatja a legjobb időt a Spartathlonon?
A túrával összekötött csapatépítés összehozza a kollégákat

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.