Az év legnagyobb bringás bukásai

Nem voltak eséstől mentesek az esztendő legnagyobb nemzetközi kerékpárversenyei, szinte valamennyi szakág kivette a részét a bukásokból. Íme a mi ranglistánk.

Tony Martin és Chris Froome (országúti kerékpár)

Balszerencsésen kezdődött Tony Martin számára az idei Tour de France. Az első szakaszon 46 kilométerrel a cél előtt a Jumbo-Visma négyszeres időfutam-világbajnok bringása fennakadt egy szurkoló belógó tábláján és elesett. Nemcsak a német, hanem több tucat versenytársa is pórul járt, többek között az első etapot végül harmadik helyen befejező szlovén Primoz Roglic.

 

 

A szerencsétlen sorozat ezzel még nem ért véget, ugyanis nem sokkal a cél előtt lejtmenetben ismét tömeges bukás történt, és többen is a vízelvezető árokba zuhantak. A korábbi súlyos sérüléséből felépülő, négyszeres Tour-győztes brit Chris Froome sem maradt ki belőle, s bár az eset után sokáig ült a földön, végül befejezte a szakaszt.

 

Primoz Roglic (országúti kerékpár)

Rájárt a rúd az idei Tour de France-on a háromszoros Vuelta-győztes szlovén országúti bringásra. A Jumbo-Visma 31 esztendős kerekese többször is elesett a francia körversenyen, így fájdalmai miatt a kilencedik szakaszra már ki sem állt, feladta a küzdelmet.

 

 

Primoz Roglic a Tokióban rendezett nyári olimpiai játékokon vigasztalódhatott, egyéni időfutamban ugyanis olimpiai bajnok lett. Úgy is fogalmazhatnánk, Tokió gyógyír volt a franciaországi sebekre.

 

Connor Fields és Saya Sakakibara (BMX racing)

Kis híján tragédiába torkollott a tokiói olimpián a BMX racing férfi elődöntőjének harmadik futama. Történt, hogy nem sokkal a rajt után a címvédő amerikai Connor Fields kerékpárjának első kereke egy ugrató utáni földet éréskor összeakadt az előtte haladó BMX-es hátsó kerekével, aminek következtében Fields óriásit bukott. Egyes hírek szerint rövid időre az eszméletét is elveszítette. Az esés után a csípőjét fájlalta, ezért kórházba szállították. Nem sokkal később azonban folytatta a versenyzést, bejutott a döntőbe, és végül a nyolcadik helyen zárt.

 

 

A nap másik BMX-eseményén is történt bukás, a nők elődöntőjében az ausztrál Saya Sakakibarát kellett ápolni egy esést követően. Agyrázkódást szenvedett, és nem is tudta folytatni a versenyzést, a kilencedik helyen fejezte be az olimpiát.

 

Mathieu van der Poel (hegyikerékpár)

Az országúti kerékpárban is remeklő holland Mathieu van der Poel – aki az idei Tour de France-on hat napon át viselte az összetettben élen állónak járó sárga trikót – kalandozása a hegyikerékpárban nem sült el jól, legalábbis idén. Az amúgy remek montis tudniillik indult a tokiói olimpián a férfi hegyikerékpárosok terepversenyén is – bár ne tette volna! Az aranyéremre is esélyes holland az első kör elején hatalmasat esett, s bár visszaült a nyeregbe, két körrel a vége előtt feladni kényszerült a viadalt.

 

 

Joggal feltételezhetjük, hogy az eset némiképp kibillentette egyensúlyából a 26 éves tehetséget, aki hegyikerékpárban „csak” harmadik lett az ősz elején megrendezett világbajnokság cross country versenyén, és az év hátralévő részében az országúti szakágban is csupán egy versenyt nyert meg.

 

Mark Cavendish (pályakerékpár)

Kétség sem fér hozzá, a pályaverseny is legalább annyira veszélyes, mint a kerékpársport többi szakága. Legalábbis erről árulkodik a Deceuninck–Quick-Step world team-csapat brit versenyzője, Mark Cavendish esete. A Tour de France-on eddig 34 szakaszgyőzelmet szerző 36 éves bringás óriásit bukott a novemberben rendezett genti hatnapos versenyen. Az esés következtében eltört két bordája, és légmellet kapott. A versenyzőt a genti egyetemi klinikára szállították, és több napon át kezelték.

 

 

A verseny egy másik résztvevője, Jasper De Buyst azt állította, víz került a pályára, amit korábban észre is vett, így időben le tudott lassítani. Egy másik induló, Kenny DeKetele azonban csak későn vette észre a tócsát, ezért elrántotta bringája kormányát, ami többek között Cavendish bukását is okozta.

Címlapon: Primoz Roglic

Címlapfotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.