Bringásoknak ezért jó edzővel dolgozniuk

Bizonyos állóképességi vagy erőnléti szint elérése után nehézkessé válik magunknak összeállítani az edzéstervet. Általában ez az a pont, amikor érdemes szakember segítségét kérni.

A profiknál természetes az edzővel végzett közös munka, de az amatőr kerekesek esetében sem ördögtől való. Sőt! Lássuk, miben nyújthat segítséget egy mester.

Teljesítményteszt: Amit eddig netán érzésre oldottunk meg, esetleg „kimatekoztunk”, vagy a mérések szükségességét vitatva egyre csak halogattunk, azt most elfelejthetjük. Egy edző nem fog vaktában lövöldözni, a pontos teljesítményünk, teherbírásunk és céljaink alapján tervezi meg felkészülésünket. A teljesítőképességet, ha csak lehetséges, érdemes szakedző vezetésével, az ő felügyelete alatt felmérni.

Ha az edző nem tud jelen lenni a mérésnél, mindenképpen beszéljük át részletesen, hogy pontosan mit is vár tőlünk, milyen adatokra kíváncsi.

Ütemezés: A kerékpározás és a hozzá hasonló (teljesítmény)sportok sajátja, hogy a regeneráció szinte fontosabb, mint a „stressz”, a terhelés, amely a szervezetünket éri az edzéseken. Az állóképességünk ugyanis a pihenőidőszakban fejlődik, nem akkor, amikor gyötörjük magunkat a nyeregben. Ez az a terület, ahol egy edző igazán segíteni tud nekünk. Egy saját magát tréningező amatőr bringás általában túlhajtja magát, ritkább esetben alacsony intenzitáson edz, mondhatni, „csak teker”, továbbá nem megfelelő edzéstípusokat kombinál nem megfelelő mennyiségű pihenőidővel.

Fotó: AFP

Motiváció: Már önmagában az a tény, hogy az edzéseink során rögzített adatokat (pulzus, pedálfordulat, esetleg watt stb.) rajtunk kívül egy szakember is megnézi, jelentősen növelheti a tréningek minőségét, hiszen egy edző ezeket (is) figyelembe véve fogja felépíteni feladatainkat. Ráadásul mellébeszélni sem tudunk; nyilván könnyebb csak saját magunknak megmagyarázni, hogy a körülmények milyen mértékben akadályoztak minket egy megszakított edzésen.

Problémamegoldás: Sok tapasztalat, sok kerékpáros, sok probléma, sok megoldás. Mi csak magunkból indulhatunk ki, míg egy edzőnek nagyságrendekkel több a tapasztalata a körülményekről, amelyek befolyásolhatják az edzésmunkát. Stagnálások, hullámvölgyek esetén jóval többre megyünk egy edző segítségével, mint a könyvek, videók, fórumok végeláthatatlan sorával.

Ráadásul az edzői licenc feltétele a versenyzői múlt, trénerünk tehát minden bizonnyal nem a levegőbe beszél, amikor tanácsokat ad.

Tapasztalatával, szakértelmével és a miénknél – jó esetben – acélozottabb türelmével a sérülések utáni gyorsabb felépülésben is segítő kezet nyújthat egy jó edző.

Sokoldalú fejlődés: Trénerünk valószínűleg nemcsak az edzéstípusok és a teljesítménynövelés területén mozog otthonosan, hanem tanulmányainak köszönhetően az étkezés, a mentális felkészülés vagy épp a csapatdinamika terén is a segítségünkre lehet. Érdemes tehát hallgatni rá!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.