Érdemes heti többször biciklire pattanni

Ha kerékpárral közlekedünk, védjük a környezetünket, elkerüljük a zsúfolt helyeket, amelyek járványhelyzetben nagyobb kockázatot jelentenek, nem mellesleg a bringázás jótékonyan hat a szervezetünkre.

A rendszeres kerékpározás hozzájárul az ideális testsúly megőrzéséhez, illetve segít a fogyásban is. A magyarázat abban rejlik, hogy kerékpározva nagy mennyiségű kalóriát égetünk el; ha a bevitt kalóriamennyiség kevesebb az elégetettnél, megkezdődik a fogyás.

A kerékpározás alkalmas az izomtömeg növelésére is. Ezt az állítást azonban a helyén kell kezelni, hiszen a kerékpározás túlnyomórészt a lábizmokat fejleszti. A felsőtest izomzatát más sportokkal és mozgásformákkal kell erősítenünk.

Ha napi rendszerességgel ülünk biciklire, jelentős mértékben javulhat a légzésünk. Sok vita folyik arról, hogy a városi utakon szabad-e egyáltalán maszk nélkül kerékpározni. Egy londoni kutatás szerint a kerékpárosok kevesebb légszennyezettségnek vannak kitéve, mint az egymás mögött haladó autósok. Ez persze függ a dugóban töltött idő hosszától és a gépkocsik szűrőberendezéseitől is. A kutatás megállapításaitól függetlenül érdemes inkább a kevésbé forgalmas utcákat választani, ahol a balesetveszély is kisebb.

Érdemes tudni, hogy a kerékpározás kifejezetten kis igénybevételnek teszi ki az ízületeket, így sérülés esetén nagyszerű alternatíva lehet az úszás mellett. Természetesen nagy figyelmet kell fordítani az ülés és a kormány helyes beállítására, máskülönben derék- és hátfájás jelentkezhet.

Aki rendszeresen ül biciklire, jobban alszik. Habár ez a legtöbb mozgásformáról elmondható, a biciklizés nagyszerű lehetőség arra, hogy 40 év felett is rendszeresen mozogjunk. A mozgásnak köszönhetően levezethetjük a felgyülemlett stresszt, így nyugodtabban alhatunk.

A mindennapi testmozgás jelentős mértékben növeli az esszenciális fehérjék termelését, illetve a fehérvérsejtek aktivitását, ennek köszönhetően szervezetünk ellenálló-képessége nő, védettebbek leszünk a különböző megbetegedésekkel és fertőzésekkel szemben. Aki rendszeresen sportol, nagyobb eséllyel kerüli el a szezonális megbetegedéseket, illetve hamarabb kilábalhat belőlük.

Nincs másra szükségünk, csupán egy megfelelő kerékpárra, és indulhatunk is. Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelések fontosságáról, amelyek súlyos sérülésektől óvhatnak meg bennünket! Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a forgalmas útszakaszokon a kerékpárosok testi épsége a leginkább veszélyeztetett, ezért közlekedjünk mindig körültekintően!

(x)

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A testépítő naponta egyszer egyen! – Kali Muscle új élete börtön és szívműtét után
Az eltökélt nő kihívása: három hónap alatt megmászni mind a 14 nyolcezres hegyet
A várólistáról a világbajnokságra – Kovács-Garami Katalin is indul a maratonon
A durva sziklalabirintus – csak igazi profiknak ajánlott útvonal!
A legjobb ultrafutó titka: öt kemény edzés a világcsúcsokért

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.