Érdemes heti többször biciklire pattanni

Ha kerékpárral közlekedünk, védjük a környezetünket, elkerüljük a zsúfolt helyeket, amelyek járványhelyzetben nagyobb kockázatot jelentenek, nem mellesleg a bringázás jótékonyan hat a szervezetünkre.

A rendszeres kerékpározás hozzájárul az ideális testsúly megőrzéséhez, illetve segít a fogyásban is. A magyarázat abban rejlik, hogy kerékpározva nagy mennyiségű kalóriát égetünk el; ha a bevitt kalóriamennyiség kevesebb az elégetettnél, megkezdődik a fogyás.

A kerékpározás alkalmas az izomtömeg növelésére is. Ezt az állítást azonban a helyén kell kezelni, hiszen a kerékpározás túlnyomórészt a lábizmokat fejleszti. A felsőtest izomzatát más sportokkal és mozgásformákkal kell erősítenünk.

Ha napi rendszerességgel ülünk biciklire, jelentős mértékben javulhat a légzésünk. Sok vita folyik arról, hogy a városi utakon szabad-e egyáltalán maszk nélkül kerékpározni. Egy londoni kutatás szerint a kerékpárosok kevesebb légszennyezettségnek vannak kitéve, mint az egymás mögött haladó autósok. Ez persze függ a dugóban töltött idő hosszától és a gépkocsik szűrőberendezéseitől is. A kutatás megállapításaitól függetlenül érdemes inkább a kevésbé forgalmas utcákat választani, ahol a balesetveszély is kisebb.

Érdemes tudni, hogy a kerékpározás kifejezetten kis igénybevételnek teszi ki az ízületeket, így sérülés esetén nagyszerű alternatíva lehet az úszás mellett. Természetesen nagy figyelmet kell fordítani az ülés és a kormány helyes beállítására, máskülönben derék- és hátfájás jelentkezhet.

Aki rendszeresen ül biciklire, jobban alszik. Habár ez a legtöbb mozgásformáról elmondható, a biciklizés nagyszerű lehetőség arra, hogy 40 év felett is rendszeresen mozogjunk. A mozgásnak köszönhetően levezethetjük a felgyülemlett stresszt, így nyugodtabban alhatunk.

A mindennapi testmozgás jelentős mértékben növeli az esszenciális fehérjék termelését, illetve a fehérvérsejtek aktivitását, ennek köszönhetően szervezetünk ellenálló-képessége nő, védettebbek leszünk a különböző megbetegedésekkel és fertőzésekkel szemben. Aki rendszeresen sportol, nagyobb eséllyel kerüli el a szezonális megbetegedéseket, illetve hamarabb kilábalhat belőlük.

Nincs másra szükségünk, csupán egy megfelelő kerékpárra, és indulhatunk is. Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelések fontosságáról, amelyek súlyos sérülésektől óvhatnak meg bennünket! Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a forgalmas útszakaszokon a kerékpárosok testi épsége a leginkább veszélyeztetett, ezért közlekedjünk mindig körültekintően!

(x)

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A kínos doppingügyek után fellélegezhet Kenya, de a veszély még nem múlt el
Hatalmas bukás után kiváló terápia, ha mielőbb újra bringára pattanunk
Új kategóriájában a legjobb hatba kerülés a magyar testépítő álma a Mr. Olympián
Káprázatos eredmények születtek a valenciai maratonin
A fanatizmusnak nincs határa: 58 kilométert futott egy sima körforgalomban

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.