Hogyan öltözzünk fel a kerékpározáshoz?

Nem, nem a ruha teszi a bringást, de bölcsen tesz, aki jól megfontolja, milyen gúnyát húz magára, mielőtt drótszamárra pattan.

Mint minden szabadtéri tevékenység esetén, bringás túrázáskor is az nyer, aki az időjárásnak megfelelően, felkészülten és rétegesen öltözködik. A kerékpáros ruházatot árusító üzletekben mindig találunk aláöltözetet és bringásmezt egyaránt, melyeket ízlésünk szerint választhatunk ki. (Vannak, akik hozzáöltöznek a kerékpárjukhoz, de ne féljünk, ez nem követelmény.)

Aláöltözet helyett vannak, akik inkább térd- és karmelegítőket használnak. Értelemszerűen csak akkor vegyük fel mindkettőt, ha hideg van. A bringásmez rendkívül praktikus zsebekkel van ellátva, egy ilyennel – no meg némi rutinnal – a túrázáshoz használt hátizsákunkat akár el is hagyhatjuk, mert minden lényeges holmit magunkkal tudunk vinni ezekben a zsebekben.

Hacsak nincs tarkógyullasztó kánikula, érdemes mindig úgy elindulni, hogy egy hangyányit még fázunk, de legalább is borzongunk: öt perc tekerés után úgyis beáll a kellemes hőmérséklet.

A hőháztartásunk érdekében kerüljük a pamutot, mert az nagyon tartja a vizet, és nem kellemes, amikor az emelkedőn kiizzadott verejték a sejteket is megfagyasztja bennünk, amikor a lejtőn lefelé robogva a póló a testünkre tapad.

Pamut és egyéb anyagok helyett a technikai anyagból készült sportruházatot részesítsük előnyben. Őszi-téli tekeréskor beszerezhetünk kifejezetten kerekesek számára kifejlesztett széldzsekit, és – e sorok írója által meleg szívvel javasolt – technikai mellényt is.

Korábban már írtunk róla, hogy a kerékpáros kesztyű nagyon fontos kellék, enélkül ne induljunk el. Télen egy jó minőségű hosszú ujjú kesztyű nemcsak a horzsolásoktól, de a kékre fagyástól is hatékonyan menti meg a praclijainkat.

A téli bringázásra megfelelő öltözettel kell készülni

Lábfejünk melegen tartására két megoldást javaslunk: 1. meleg kerékpáros- vagy sífutózokni, esetleg kamásli beszerzését; 2. otthon maradást a farkasordító hidegek idején. Tekerni lehet egy kényelmes sportcipőben, amiben nem „vándorol” a lábunk előre-hátra, de hajtás szempontjából nincs jobb a patentpedálhoz alkalmas kerékpároscipőknél. (Erről később, egy külön cikkben még írni fogunk).

Ami az alsóruházatot illeti, minden technikai nadrág alkalmas a tekerésre, még a legegyszerűbb futóalsó is. Ugyanakkor a legjobban akkor járunk, ha a jellegzetes, kipárnázott kerékpárosnadrágot használjuk. Vigyázat: a gatya párnázott része nem helyettesíti a megfelelően kiválasztott és beállított nyerget (tehát ha utóbbi nincs, a fenekünk akkor is feltöretik, méghozzá könyörtelenül). Férfiak általában alsónemű nélkül, a hölgyek akár sportbugyival együtt viselik.

Nem hátrány, ha a fejünket is megóvjuk az extrém időjárási következményektől. A sisak alá vehetünk kissapkát vagy kendőt, a bukó fölé pedig esővédőt, ha nagyon szeretnénk. Amikor nagyon hideg van, praktikus a csősál használata is.

A piszkos anyagiakról szólva fontos megjegyezni, hogy ha a megfelelő kerékpáros túraruházattal szeretnénk felszerelkezni, arra legfeljebb a farmer- vagy pamutgatyánk megy rá, a fél vagyonunk nem (feltétlenül). Manapság már elérhető áron hozzá lehet jutni olyan sportviselethez, amely hőmérséklet, nedvességáteresztés, -védelem és – igen, kedves hölgytársaim – esztétikai szempontból is kielégítő.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Izgalmas helyzetek, nehéz emelkedők és egyéni csúcs a Kiss Péter-emléktúrán
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Bokasérülése ellenére minden a tervek szerint ment a privát Ub-n
Nem látott a jobb szemére, meg is büntették, mégis megnyerte az Ultraman Floridát
Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.