„Katasztrófa” – videó a vb-futamról

A heves esőzés megtizedelte a múlt heti országúti kerékpáros-világbajnokság mezőnyét, ami miatt sokan – köztük a két magyar induló is – feladták a versenyt. Megmutatjuk, milyen volt a vasárnapi futam.

Mint korábban megírtuk, a vasárnap Yorkshire-ban megrendezett országúti kerékpáros-világbajnokság férfi mezőnyversenyének futamán a szűnni nem akaró eső miatt sokan feladták a küzdelmet. A 195 indulóból csupán 46-an értek célba, sajnos a két magyar bringás, Dina Márton és Kusztor Péter sem szerepelt a beérkezők között.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség hivatalos Facebook-oldalán tette közzé a vasárnapi futamról készített összefoglalót, amelyen jól látszik, a versenyzők kerékpárjának kerekei hogyan gázolnak át a néhol 10-12 centiméter mély pocsolyákon (0:24–0:31).

AZ ÖSSZEFOGLALÓ

Men Elite RR Highlights – Yorkshire2019

Watch the highlights from the Men Elite Road Race on the final day of the 2019 UCI Road World Championships! 🌈

Közzétette: UCI – 2019. szeptember 30., hétfő

A helyzet komolyságát a rendezők és a film készítői sem titkolták, a beszámolóban „Szörnyű időjárás” felirattal érzékeltették, milyen körülmények között küzdötték végig a 262 kilométeres távot a kerekesek.

Philip Gilbert bukása 00:35-nél látható, ahogy esés közben másokat is magával ránt. Ez volt a nap első esése, s mint később kiderült, nem az utolsó. A derék belga is a „futottak még” kategóriáját gyarapította, ő sem fejezte be a versenyt.

1:06-nál jól látható, ahogy Van Der Poel még a mezőny élén teker. Ekkor már csak a 33 kilométer volt hátra, de a holland bringás a cél előtt 12 kilométerrel teljesen „elfogyott” (1:26–1:37), és csupán a 43. helyen ért célba – de sokakkal ellentétben legalább befejezte a versenyt.

Az igazi dráma azonban a végére maradt, az összefoglalót 2:05-től érdemes követni. 200 méterrel a cél előtt még az olasz Matteo Trentin vezet, ekkor szinte a semmiből vált ritmust a 23 éves csodagyerek, Mads Pedersen, és mindenki megdöbbenésére 6:27:28-as idővel megnyeri Dánia első országúti vb-címét.

A kisfilm – talán a versenyzéshez kevésbé méltó körülmények miatt – a közösségi oldal követői között is kiverte a biztosítékot, több hozzászólást el kellett távolítani, amelyek közül a legenyhébb így szólt: „Kész katasztrófa!”

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS-VB
FÉRFI MEZŐNYVERSENY

1. Mads Pedersen (Dánia) 6:27:28 óra
2. Matteo Trentin (Olaszország) azonos idővel
3. Stefan Küng (Svájc) 2 másodperc hátrány
…Dina Márton és Kusztor Péter nem ért célba.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.