Kínában tévésztár lett, majd két Guinness-rekordot is felállított a magyar triálos

Hegedűs László neve egybeforrt a magyar extrém kerékpározással, teljesítményével beírta magát a kerékpársport történelemkönyvébe.

„Kétezerháromban kezdtem triálozni, alapvetően szerettem gyerekkoromban az extrém sportokat – mondta a 32 éves Hegedűs László. – Először görkorcsolyáztam, majd BMX-eztem, ezután jött a triál. Egyszer láttam egy srácot, aki nagyon ügyesen egykerekezett és pattogott az első meg a hátsó keréken, nagyon megtetszett. Aztán másvalaki harminc-negyven centiméter magasra ugrott mountain bike-kal, ami hihetetlennek tűnt. Ott döntöttem el, hogy ez lesz az én sportágam.”

Nem triállal, hanem mountain bike-kal kezdte, s hamarosan mindennapossá váltak a gyakorlások. Mivel akkoriban nem voltak edzők, és nem is volt sok edzőpartner, egyedül próbálta elsajátítani az alapokat. Az első versenyére 2003 végén került sor, egy amatőr eseményen a huszonnégy indulóból a huszonegyedik helyen végzett. Ez egyáltalán nem szegte kedvét, inkább arra sarkallta, hogy még többet és még keményebben eddzen. Szépen fejlődött, majd 2006-ban junior országos bajnoki címet szerzett, s innen nem volt megállás. 2011-ben Európa-bajnoki ötödik helyezést ért el, megkapta az év triálosa különdíjat, a következő évben neki ítélték az év kerékpárosa díjat, a UCI-világkupa összetett ranglistáján 7. helyezést ért el, majd 2013-ban Kínában megnyert egy tévéshow-t, amit több mint tízmillióan néztek.

„A mostanában nem túl jó hírű Vuhanban vették fel a műsort, a világ megannyi pontjáról érkeztek versenyzők. Külön érdekesség volt, hogy vízre építették a pályát, aki a legtovább jutott, az nyert. A verseny napjára elég durva időjárást jósoltak, meg is érkezett: a hatalmas szél elfújta a sátrakat.

Elég instabilak voltak az akadályok, nagyon oda kellett figyelni. Végül fölényesen nyertem egy japán és egy kínai előtt.”

Ahogy haladt előre, egyre jobb eredményeket ért el. Előbb nyolcadik lett a világbajnokságon, majd profi kategóriában a negyedik helyen végzett a kontinensviadalon. Ám a java csak ezután következett, hiszen 2017-ben és 2018-ban is felállított egy Guinness-rekordot.

BRINGÁZÁS 2022 – MEGJELENT!
Megjelent a Bringázás 2022 magazinunk, benne: amikor a magyar reménység egy vödör víz miatt bukta el a világbajnoki érmet; amikor az orvosok a felépülésre sem adtak sok esélyt a világhírű bringásnak, de néhány hét múlva újra nyeregbe szállt; amikor a válogatott futballista a kerékpárban találta meg az új szerelmet… A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

„Megismertem egy angol srácot, aki lehetőséget adott rá, hogy Londonban megpróbáljam túlszárnyalni a kerékpáros magasugrás csúcsát. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy felkészüljek. A Green Parkban tizenhat évnyi bringázással a hátam mögött megdöntöttem a rekordot: százhetvenkilenc és fél centiméter magas akadályra ugrottam fel. Ebben a kategóriában nemzetközi szinten a legjobbak közé tartoztam, de a csúcsdöntés kemény felkészülést igényelt, jócskán kellett erősítő edzéseket végeznem.”

A következő évben a második rekorddöntése jóval körülményesebb és nehezebb volt, mint az első. Tizenöt, egymástól másfél méter távolságra elhelyezett, 65 centiméter magas korlát átugrásával kellett a legrövidebb idő alatt beérni a célba a 23.5 méter hosszú pályán. Sprint volt a javából, és Hegedűs László 13 másodperc alatt teljesítette, ami azt jelentette, hogy megdöntötte Joe Oakley 13.88 másodperces csúcsát.

„Botrányos időjárás volt. Zuhogott az eső, fújt a szél, ám nekem ez sem szegte kedvem. Aznap két világrekord-kísérlet lett volna, ám az időjárási körülmények miatt a másik versenyző visszalépett. Nekem ez eszembe sem jutott, most vagy soha szituáció volt. Mivel vizes volt minden, taktikázni kellett: minél alacsonyabban, minél közelebb hozzájuk kellett átugrani a korlátokat, hiszen amint földet ért a kerék, máris ugranom kellett tovább. Viszont ha túl alacsony az ugrás, elérem a korlátot, és sikertelen a kísérlet.

Ez nehezebb volt, mint az egy évvel ezelőtti rekorddöntésem. Két sikertelen próbálkozást követően harmadjára sikerült megdöntenem a világcsúcsot.”

Hegedűs László szerint ha egy kihívás teljesítése előtt valakiben egy cseppnyi kétely is van, nem szabad megpróbálni.

„Ha csak kis dilemma is van valakiben, tilos elkezdeni. Amikor készülök egy kihívásra, hívunk videóst és fotóst, ám mindig benne van a pakliban, hogy azt érzem, aznap, abban a pillanatban nem fog menni. Igaz, sohasem volt rá példa, hogy nem próbáltam meg valamit, ám olyan már előfordult, hogy egymás után kétszer végrehajtottam a gyakorlatot, s kérték, harmadszor is csináljam meg, de azt már nem vállaltam. A hatalmas koncentrációt igénylő két sikeres gyakorlat annyit kivett belőlem, hogy nem voltam biztos benne, harmadszor is menne. Nem birtokoltam maximálisan a testi és lelkierőmet. Ilyenkor győz a józan ész, ám ha magabiztosnak és minden területen felkészültnek érzem magam, hiába veszélyes a kihívás, bármiben benne vagyok.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.