Mennyiért kapunk egy jó bringát?

Vegyük meg az első ötvenezres gépet, vagy meg se álljunk félmillióig? Kis körkép arról, mennyivel jobbak a méregdrága bringák, és egyáltalán, szükség van-e rájuk.

Drága bringát? Neked? Teljesen felesleges!

Ha nem is ilyen élesen, de velem is lejátszódott az alábbi párbeszéd, amikor kerékpárt vásároltam, és vázoltam, mire is szeretném használni.

Természetesen a bringák kapcsán is igaz, olcsó húsnak híg lehet a leve, de a kínálat legaljától picit felfelé mozdulva már kifejezetten jó gépeket lehet kapni.

Vegyük például az én helyzetemet: akkoriban a Velencei-tó körbetekerése volt a cél – persze minél gyorsabban –, továbbá a Balatoni bringakör újabb teljesítése meg néha egy kis tekergés a környéken. Nos, ha van rá mód, erre az amatőr szintre se vegyük meg az első bevásárlóközpont legolcsóbb bringáját. A kerékpárom – egy trekking bringáról beszélünk – például megállt 140 ezer forintnál, és tökéletesen lehet használni arra, amire nekem kell.

Hogy mit kapunk ezért a pénzért?

  • első teleszkópot
  • alumínium vázat
  • v-fékeket
  • teljesen jól használható váltókat
  • és ebbe az árba még a csomagtartó, lámpa, csengő, lakat alkotta szett is belefért – szóval egyszerű, hétköznapi felhasználásra simán lehet 200 ezer forint alatt megbízható bringákat találni, de jobb, ha szakboltban vásárolunk, illetve nem árt, ha többféle nyerget próbálunk ki.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a gazdaságos kerékpárok használhatatlanok, vagy éppen a 4-500 ezres vagy még drágább darabok feleslegesek, de nem szabad elfelejteni azt sem, amiről több forgalmazó beszél: a magyar piac árérzékeny. Itthon már egy 2-300 ezres bringa vásárlását is megfontoljuk, magasabb összeget meg tényleg csak vastagabb pénztárcával és indokolt esetben költenek az emberek.

Sőt, ha van rá lehetőségünk, és tényleg rendszeres kerékpárhasználók vagyunk – akár a hétköznapokon, akár hétvégenként, például a hegyekben vagy bárhol a természetben –, akkor érdemes egy-két szinttel jobb darabot vásárolni. A félmilliós árcédulán innen is könnyedén találunk már komoly darabokat, amelyek – a profikat leszámítva – szinte minden igényt kiszolgálnak.

Ebben a kategóriában még nagyobb figyelmet fordítanak a felhasznált anyagokra, még jobb a vázgeometria, kisebb a súly, ellenállóbb a váz, tárcsaféket, első-hátsó teleszkópot kapunk – már ha maradunk a trekking és hegyikerékpár vonalnál.

És azt se felejtsük el, hogy bizonyos árszint felett már nemcsak a minőséget fizetjük meg, hanem a gyártó nevét is, hiszen ha nekünk mindenképpen olyan bringa kell, mint amilyet Lance Armstrong használ, azért nagyobb összeget kell letenni.

Összességében elmondhatjuk, 200 ezer forint körül simán találhatunk bringát átlagos használatra (CTM, Kellys, hogy kevésbé neves, de jó márkát ajánljunk), 4-500 ezer forintért pedig a felhasználók döntő többsége vehet megfelelő bringát magának. Ha meg feljebb akarunk és tudunk menni, ott vannak az 1-2 milliós full karbon csodák – kérdés persze, ezekre tényleg szükségünk van-e.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Izgalmas helyzetek, nehéz emelkedők és egyéni csúcs a Kiss Péter-emléktúrán
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Bokasérülése ellenére minden a tervek szerint ment a privát Ub-n
Nem látott a jobb szemére, meg is büntették, mégis megnyerte az Ultraman Floridát
Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.