Országúti kerékpár a szobában, vérre menő versenyek a virtuális valóságban

Zömbik Zsolt szabadidejében túrázik, fut és kerékpározik is, ám előfordul, hogy az okostrénere és egy videojáték segítségével a szobában teker a bringáján.

Zömbik Zsolt életében fontos szerepet játszik a sport, túrázik, fut és kerékpározik is. Az utóbbi időben a kerékpározás előtérbe került, igaz, mostanság a szobában, virtuálisan teker az okostrénere segítségével.

Kerékpár a TACX NEO 2 okostrénerben

„Kétezerháromban az első gyermekem születése előtt úgy éreztem, nem mozgok eleget, muszáj volt kitalálnom valamit – mondta a 46 esztendős Zömbik Zsolt. – Ráadásul a kilók is felszaladtak, így futni kezdtem. Azért választottam ezt a sportot, mert utáltam, azt gondoltam, jó kihívás lesz. Néhány hét múlva át is fordult a dolog, megszerettem a futást. Heti ötöt edzettem, tíz-húsz kilométeres távokat teljesítettem. Később áttértem a terepfutásra, az erdőben jobban szerettem sportolni. Két éve munka miatt Írországba költöztem, szerencsére ott folytattam a futást, ám a koronavírus-járvány miatt hazajöttem, s vettem egy országúti kerékpárt. Saját ötlet volt, majd felkerestem egy edzőt, aki edzésterveket írt nekem. Éreztem a fejlődést, egyre jobban ment.

Egy éve vettem egy TACX NEO 2 nevű okostrénert, ami új fejezetet nyitott az életemben.

Zömbik Zsolt virtuálisan és élőben is versenyez

Ezzel az eszközzel beltérben, virtuálisan tudok egyedül vagy másokkal együtt tekerni. Ha tehetem, kint bringázom, de a trénernek is megvan az előnye, hiszen, ha kint szakad az eső, vagy rossz idő van, edzhetek bent is. Normál esetben hetente hatszor bringázom, s mellette kétszer-háromszor eljárok futni. Korábban sokat túráztam, ez mára minimálisra csökkent.”

A TACX NEO 2 működése egyáltalán nem bonyolult. A kerékpárt a hátsó kereke kivétele után be kell tenni a gépbe, majd elindítani a Zwiftet. Ez egy többjátékos online kerékpáros fizikai edzésprogram, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy együtt eddzenek és versenyezzenek a virtuális világban.

„Itt ugyanúgy tekerek, mintha kint lennék a szabadban. Versenyekre szoktam nevezni, még csak el sem kell hagynom a szobát. A többi bringással sokat beszélgetünk, kialakulnak virtuális barátságok, remek közösségünk van. A laptopomon fut a program, ami össze van kötve a tévével, de sokan tabletet vagy telefont használnak. Az edzések még a kinti bringázásnál is intenzívebbek. Ha úgy adódik, ott kicsit visszaveszek a tempóból, itt viszont folyamatosan magas szinten kell tekerni. A játékban nincsenek autók vagy úthibák sem, kint ezekre figyelni kell.

Munka előtt ideális edzésforma, hiszen a tréner felállítása és – az edzés végeztével – az elpakolása csak pár perc, a kerékpárról a szennyeződést sem kell lemosni, és az öltözködés is jóval egyszerűbb.

Később szeretnék egy külön szobát berendezni, amelyet felszerelek ventilátorokkal és más hasznos eszközökkel.”

Zömbik Zsolt jövő nyáron részt vesz az Olaszországban megrendezésre kerülő Granfondo Stelvio Santini amatőr kerékpárosversenyen. A közepes (137 kilométeres) távon indul, amelyen háromezer méter a szintkülönbség. Felkészülését nehezíti, hogy nincsen lehetősége hasonló emelkedőn edzeni, az okostréner és a Zwift program azonban remekül modellezi a valóságot. A sportoló elmondta, fontos szerepe van a mozgásnak az életében, az évek múlásával is fitt szeretne maradni.

„Amikor Dublinban éltem, rengeteg csodálatos helyen futottam. Az egyik észak-írországi futóversenyt a Trónok Harca című sorozat helyszínén rendezték, bámulatos volt. A jövő? A futás és a kerékpározás megmarad, hiszen élvezem, ráadásul az egészséges életmód miatt is fontos a rendszeres mozgás. Fitt akarok lenni, nem szeretnék hatvanévesen lerobbanni. Ráadásul ülőmunkát végzek, így különösen jólesik mellé a sportolás. Bevallom, az utóbbi időben egy kicsit háttérbe szorult a futás a kerékpározás mellett, de ha tehetem, igyekszem futni is – na meg ha időm engedi, túrázom is.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bevállalta egyéniben, magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.