Ötven nap alatt körbetekeri Olaszországot a magyar pedagógus

Czeczei János Tarvisióban kezdi a túrát, majd csaknem ötezer kilométer kerékpározás után ugyanide ér vissza.

Július tizenegyedikén indul Tarvisióból, és tervei szerint augusztus huszonkilencedikén ér vissza ugyanoda, ennyi idő alatt tekeri körbe Olaszországot, ami alatt csaknem ötezer kilométert tesz meg…

Július tizedikén a családom kíséretében autóval utazom Tarvisióba – mondta a 49 éves Czeczei János. – A nagy kihívás másnap kezdődik. Reménykedem, hogy minden a terveim szerint alakul, és ugyanide érkezem vissza ötven nap múlva. Számítások szerint visszaérkezésemkor négyezer-négyszáznyolcvan kilométer lesz a hátam mögött, ám az eltévedésekkel és a látnivalók megtekintésével könnyen lehet, hogy elérem az ötezer kilométert. A felkészülés során kapott bátorítások, felajánlások, segítségek és buzdítások mind azt mutatták, hogy nagyon sok jó ember van.

Egész életében fontos szerepet játszott a sport. Kinek és milyen üzenetet szeretne átadni ezzel az úttal?

Sokoldalú sportolónak tartom magam, nem ragadtam le egyetlen mozgásformánál sem, kipróbáltam magam rengeteg területen, így labdarúgásban, canyoningozásban, via ferratában, teniszben, síelésben vagy tengeri kajakozásban. Mindegyikben örömömet leltem és lelem a mai napig. Szeretném, ha mindenki ugyanúgy át tudná érezni a sport által adott élményt és boldogságot, amelyet én rendszeresen megtapasztalok. Ezt próbálom nap mint nap maximálisan átadni a diákoknak és a sportkedvelőknek egyaránt.

Fontos, hogy legyenek álmaid és céljaid, amelyeket a lehetőségeid szerint minél hamarabb próbálj megvalósítani és elérni, hiszen az idő a legértékesebb a világon – ha elmulasztasz valamit, lehet, hogy sohasem tudod majd pótolni.

Az igazi nagy élmény átélése nekem a komfortzóna átlépése után kezdődik. Azt tudom csak mondani: ne várakozz!

Miért Olaszországot tekeri körbe?

A sport miatt sokszor jártam Olaszországban, megismertem a kultúrát és az emberek életmódját. Beszélem a nyelvüket, kedvesnek tartom őket, közel áll hozzám a habitusuk. Szeretem ezt az országot.

Hogyan szervezte meg az utat? Nyilván nem kis kiadással jár a túra.

A túra gondolata már három éve megszületett a fejemben, és tudatosan készülök a megvalósítására. A szükséges felszerelést apránként tudtam beszerezni az alacsony pedagógusbérem miatt. A felszerelésem húsz-huszonöt kilogrammot fog nyomni, sok mindent kell vinnem, például gázpalackot, főzőedényt, sátrat, javítóeszközöket, láncot, fékpofákat és egyéb dolgokat. Öt liter víz mindig lesz nálam, ugye ez már plusz öt kiló. Elméletben teljesen jól tervezhető egy ilyen teljesítménytúra, az útvonal és szállás is, de például egy nem várt időjárási tényező boríthatja. A családom megnyugtatása végett az első négy napra foglaltam szállást, ennél előbbre nem tervezek. Napi száz kilométert fogok tekerni, általában kora reggel indulok, ekkor még nincs nagy meleg, és a testem jobban tud alkalmazkodni a helyi körülményekhez.

Sok szép helyen jár majd, lesz ideje megnézni a látnivalókat?

Tervezem. Ahogy számolom, nettó hat óra lesz a tekerési időm, pihenésekkel bruttó nyolc. Körülbelül délután három órára megérkezem a napi célomhoz, ezután szeretném megnézni a közelben lévő nevezetességeket.

Milyen nehézségekre számít?

Nehézségekben bőven lesz részem. Az utam első felében a nagy hőséggel kell megküzdenem, a nyugati oldalon a hőség és a magas szintkülönbség csökkenti majd energiakészletemet.

Aztán az Alpokban a rövidnadrágomat téli kabátra kell cserélnem, számítások szerint harmincötezer méter szintkülönbséget kell majd leküzdenem.

Napi öt-hatezer kalória bevitelére lesz majd szükségem, emellett öt-hat liter folyadékot kell elfogyasztanom. A regeneráció fontossága sem elhanyagolható, valamint a mentális egészségem is ugyanennyire fontos. Aki tájékozódni akar az utamról, kövesse a közösségi oldalamat, ott folyamatosan aktív leszek.

Nyitó kép: TirszinFotó

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Peák Barnabás: Rossz volt az idei év, jövőre remélem szerencsésebb leszek
Világbajnoki címek, rekordok, kerékpáros-baleset – ilyen volt Brown Viktória éve
Még mindig nem hordanak elegen bukósisakot
Garantált a minőségi edzés az első személyzet nélküli, automata teremben
Miből áll össze az ideális sportolói reggeli?

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.