Remek ob-szereplés után új szerződés

Filutás Viktor sikeres pályakerékpáros országos bajnokságon van túl, kilenc számból négyet megnyert, ráadásul megdöntötte saját országos csúcsát, valamint húzóembere volt a magyar rekordot döntő kvartettnek.

„Nagyon jó verseny volt – mondta a Csupasportnak a 25 esztendős Filutás Viktor. – Végre normális borításon rendezték a pályakerékpáros országos bajnokságot, nem cycle cross- vagy mountain bike-pályán. Az országos bajnokság előtt partizánként eljártam a Millenárisra edzeni Somogyi Miklóssal, a KSI edzőjével, próbált motoroztatni, hogy egyre gyorsabb legyek, de kis túlzással minden körben defektet kaptam… Rossz a pálya minősége, az ob-t lehetetlen lenne itt rendezni, ezért is remek, hogy Novo Mestóban sikerült lebonyolítani. A Millenáris Velodromban a KSI jégkorong-szakosztálya felhúzatott egy koripályát középre, ami miatt nem lehet UCI-versenyt rendezni, így vagy le kellett volna bontaniuk, vagy kifizetik a kétnapos szlovéniai pályabérlést. Utóbbit választották, aminek személy szerint örültem. Vártam már, hogy elkezdődjön az országos bajnokság, igaz, egy kicsit el lett tolva, novemberben már rég pihenni szerettem volna. Kilenc számból négyet megnyertem, ötben második lettem, így elmondhatom, hogy jól sikerült.”

Filutás Viktor remek formában zárta az évet

A bringás saját két évvel korábbi országos csúcsát (4:26.645 perc) több mint hét másodperccel megdöntve diadalmaskodott az egyéni üldözéses versenyszámban 4:19.290-es idővel.

„Reggel korán kezdődött a program, plusz az utazás miatt fáradt voltam. Szalontay Sándor mögött második lettem a kétszáz méteres leborításban, tíz másodperchez közeli idővel, ami egész jó. Ezután a négyezer méteres futam jött, és számolgattam, hogy milyen köröket kéne menni a rekordöntéshez.

Nem akartam túllőni a célon, ráadásul a tíz nappal korábban rendezett vb-n összeszedtem egy torokgyulladást, antibiotikumot szedtem, így óvatos voltam.

Ehhez képest egy perc hat másodperc volt a meginduló időm, majd ennél csak gyorsabban haladtam. Az utolsó ezer méterre fogytam el, ha végig bírom, akkor a négy perc tizenöt másodperces idő is összejöhetett volna, ami nemzetközi szinten is jónak számít. Ám nem panaszkodom, a 4:19.290-es időnek is örülök, ha az Eb-t nézzük, ott ezzel ha a döntőbe nem is, de a harmincból a tizenötödik helyre jó lettem volna. Nem számítottam rá, örülök neki.”

A 25 éves sportoló tagja volt a magyar válogatottnak, amely megdöntötte a négy kilométeres táv 37 éves magyar csúcsát. A Filutás Viktor, Lovassy Krisztián, Drijver Bertold, Szalontay Sándor összeállítású négyes 4:17.480-as idővel új rekordot állított fel.

„Abszolút meglepetés volt ez, hiszen az sem volt biztos, hogy elindulunk a számban. Az első napon szóba került köztünk, hogy ha már itt vagyunk, jó lenne menni egy remek négyezret, próbáljuk meg. Elkezdtük összeállítani a csapatot, és nekiveselkedtünk. Az állórajtot sem próbáltuk soha, ez is négy-öt másodpercet számít. Szinte amatőr módon álltunk neki. Szalontay Sándor indított, majd beállítottam a tempót, ami űridő volt. A csapatban volt egy ifjúsági versenyző, akinek a mi tempónk még sok volt, de nem baj, reméljük, hamar beletanul, fiatal még. A világelit három és fél perc alatt megy, a mi körülményeinket figyelembe véve örülnünk kell ennek is. Ráadásul a második nap reggelén volt, előző nap hét versenyszámot is rendeztek, így a fáradtság is közrejátszott.”

Filutás Viktor elárulta, új csapathoz szerződik, amelynek főhadiszállása a szlovéniai Novo Mestóban van.

„Két hét pihenő következett az országos bajnokság után. Jólesett a pihenés, bár néha úgy éreztem, hogy kezdem elveszíteni a józan eszem a kerékpározás nélkül. El akartam utazni valami meleg helyre, ám az új csapatommal sok a tennivaló és a papírmunka. Hivatalosan még nem publikus a váltás, nem vagyok titkolózó típus, de amíg a csapatom nem jelenti be az érkezésem, nem szeretném megnevezni.

Annyit elárulok, hogy szlovén Conti kategóriájú csapat, ezzel leszűkítettem a kört, hiszen kettő ilyen van.

Az olasz csapatomat elhagytam, sok probléma volt, tartozások is. Amikor felmondtam, még nem volt másik együttesem, ám szerencsére hamar meglett az új állomáshelyem. A pályakerékpáros ob helyszínén, Novo Mestóban van az irodájuk, a csapatfőnökkel az országos bajnokság előtt megállapodtam, aztán megnézte a versenyeimet. Nagy előrelépés ez a karrieremben, sok itthoni kerékpáros-szakember azt mondta, hogy Valter Attila World Tour-csapata után ez a második legjobb, ahol magyar versenyző van. December elején lesz egy néhány napos, barátkozós edzőtábor, ahol megismerem a stábot és a csapattársaimat. Minden versenyző szlovén, én vagyok az egyetlen külföldi. A csapatnál a pályázásban is bíznak, pláne, hogy remek lehetőség van Novo Mestóban, és azt szeretnék, hogy az U23-asokkal a madisont is gyakoroljam majd. Láttam rajtuk, hogy engem akarnak, nem vízhordónak szerződtettek, hanem élversenyzőnek. Azt mondták, szeretnének velem sprintversenyeket nyerni, plusz jó benyomást keltettem a pályakerékpárban is. Bízom benne, hogy remek szezon előtt állok.”

Nyitókép: Baranyai Betti

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.