Szerdán rajtol a 42. Tour de Hongrie!

Május 12-től öt napon keresztül tart a régió legrangosabb nemzetközi kerékpáros körversenye, amelyen minden eddiginél erősebb mezőny gyűlt össze, benne tizenkét magyar bringással.

Az utóbbi évtizedben jelentős kerékpáros-eseménnyé nőtte ki magát a Tour de Hongrie, amelyet 42. alkalommal rendeznek meg, ezúttal a fővárosban és nagyrészt Nyugat-Magyarországon. A méltán neves országúti viadalra számos World Team is jelezte érkezését, így biztosak lehetünk abban, hogy színvonalas versenynek lehetünk szemtanúi. Nézzük, mit érdemes tudnunk a kelet-közép-európai régió legrangosabb országúti bringás versenyéről!

 

Történelem

Az első magyar körversenyt 1925-ben rendezték meg három szakaszon, összesen 87 induló részvételével. Jerzsabek Károly, az MTK kerekese nyert, de a dobogó többi fokára is magyar bringások állhattak fel. Négy évvel később már meghívást kaptak Németország és Ausztria legjobbjai is, az összetett győzelmet a drezdai Oskar Thierbach szerezte meg. Újabb egy évvel később ötnaposra bővült a verseny, majd 1936-ban, illetve 1938 és 1941 között elmaradt, sőt a II. világháború alatt mindössze kettőt tartottak meg (1942, 1943), a háború után pedig négy évet kellett várnunk az első Tour de Hongrie-ra: 1949-ben taroltak a francia bringások, a győztes jutalma pedig egy Csepel kerékpár volt.

Az ötvenes években három, a következő évtizedben pedig négy körversenyt rendeztek, de aztán „kialudt a láng”, amelyet a rendszerváltást követően, 1993-ban gyújtottak újra.

Az emiatt történelminek nyugodtan nevezhető Tour de Hongrie-n bár Steig Csaba két remek szakaszgyőzelmet is aratott, végül összetettben nem fért fel a dobogóra.

Innen egészen 2008-ig – kettő kivételével – minden esztendőben megrendezték a versenyt, majd hétéves csend következett. A viadal fennállásának kilencvenedik évfordulóján, 2015-ben először nyert luxemburgi kerekes, Tom Thill vitte el a pálmát. A két évvel későbbi körversenyt azért véssük emlékezetünkbe, mert a mindössze 18 éves Peák Barnabás a második helyen végzett az összetett versenyben. Tavalyelőtt két honfitársunk is a dobogóra állhatott: Dina Márton ezüst-, Valter Attila bronzérmes volt. Utóbbi 2020-ban tette fel a koronát Tour de Hongrie-s teljesítményére: hegyi befutóval ő nyerte meg a viadalt. Lengyel Tamás 2005-ös sikere óta Valter az első magyar, aki öt nap után pezsgőt bonthatott a dobogó felső fokán.

 

Az olasz Damiano Chima is indul a körversenyen. Fotó: AFP/Luk Benies

 

Etapok

A nemzetközi mezőny öt nap alatt 794 kilométert tesz meg, Siófokról rajtol május 12-én, és Budapesten fejezi be május 16-án. Elsőként a Siófok–Kaposvár közötti 173 kilométeres szakaszt teszik meg (szintemelkedés: 1280 méter), majd másnap jöhet a 183 kilométeres Balatonfüred–Nagykanizsa etap (szintemelkedés: 1648 méter). Május 14-én a Veszprém–Tata szakasz vár a legjobbakra (142 kilométer, 1585 méter szintemelkedés), egy nappal később, május 15-én pedig a 202 kilométeres, összesen 3221 méternyi szintemelkedéssel nehezített Balassagyarmat–Gyöngyös–Kékestető útvonal. A megméretés utolsó napjára, május 16-ra marad a mindössze 92 kilométeres fővárosi szakasz a Hősök terére tervezett befutóval.

 

A mezőny

Az idei Tour de Hongrie-ra minden eddiginél erősebb mezőny érkezik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 22 csapat közül kilenc World Team-istálló. A neves csapatok között találjuk – többek között – az Israel Start-Up Nationt (itt teker az olimpiai bronzérmes, háromszoros Tour de France-győztes brit Chris Froome), a Jumbo-Vismát vagy éppen a Bahrain Victorioust.

A 42. Tour de Hongrie programja:

2021. május 11., csapatbemutató
2021. május 12., 1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 km)
2021. május 13., 2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)
2021. május 14., 3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km)
2021. május 15., 4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös–Kékestető (202 km)
2021. május 16., 5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km)

Jól csengő nevekben sem lesz hiány, hiszen számos versenyző már a Tour de France-on, a Giro d’Italián vagy éppen a Vuelta a Espanán is bizonyított. Jelen állás szerint a Jumbo-Visma színeiben nyeregbe ül a holland Mike Teunissen, aki tavalyelőtt megnyerte a Tour de France első szakaszát, de megcsodálhatjuk a Bahrain Victorious-istálló erősségét, az ausztrál Heinrich Hausslert is, aki a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán is nyert már szakaszt. A német DSM is nagy nevekkel érkezik: elég, ha csak az amerikai időfutammenőre, Chad Hagára gondolunk, ő már jegyzett etapgyőzelmet a Giro d’Italián. Szintén magáénak tudhat egy-egy Giro-szakaszgyőzelmet az olasz Damiano Cima (Gazprom-RusVelo) és az ugyancsak olasz Andrea Guardini (Giotti Victoria Savini Due) is, ők mindketten ott lesznek a mezőnyben.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a 132 induló között ott lesz a 2013-as U23-as vb időfutamgyőztese, az ausztrál Damien Howson (BikeExchange), és szintén megtaláljuk a karavánban az Israel Start-Up Nation dán kerekesét, Mads Würtz Schmidtet, aki 2015-ben volt U23-as időfutam-világbajnok. A Bora-Hansgrohéval eljön a háromszoros világbajnok Peter Sagan bátyja, a szlovák Juraj Sagan, és a lengyel időfutambajnok Kamil Gradek (Vini Zabu) is ott van a rajtlistán.

 

Az amerikai Chad Haga. Fotó: AFP/Luca Bettini

 

Győztesek

A Tour de Hongrie több mint kilenc évtizedes története során legtöbbször magyar kerékpáros állhatott fel a dobogó felső fokára összetettben, szám szerint 19 alkalommal. Négyszer osztrák, háromszor szlovák, két-két alkalommal pedig német, olasz, valamint ukrán bringás bizonyult a legjobbnak. Egy-egy összetett győzelmet mondhat magáénak Ukrajna, Svájc, Franciaország, Hollandia, Jugoszlávia, Luxemburg, Észtország, Kolumbia és Lettország.

A Tour de Hongrie eddigi győzteseinek nevét ide kattintva olvashatják el.

 

Ria, ria, Hungária!

Peák Barnabás. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Noha ezúttal nem lesz ott a mezőnyben 2020 Tour de Hongrie-bajnoka, Valter Attila (Groupama-FDJ), illetve a 2019-es magyar körverseny második helyezettje, Dina Márton (EOLO-Kometa) – mindketten a május 8-án rajtolt Giro d’Italián vesznek részt –, számos hazai országúti bringásért is szoríthatunk magyar viadalon: a Giotti Victoria Savini Due színeiben a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergelyért, továbbá csapattársáért, Filutás Viktorért, aki remélhetően a rajtra felépül koronavírus-betegségéből. Szintén drukkolhatunk a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettjének, Peák Barnabásnak (BikeExchange), a 2016-os magyar bajnok Pelikán Jánosnak (Androni Giocattoli Sidermec), a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péternek (Novo Nordisk), illetve az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Eriknek (EOLO-Kometa).

Nemcsak a külföldi istállók, hanem a magyar válogatott színeiben is izgulhatunk néhány honfitársunkért, így Karl Ádámért, Orosz Gergőért, Palumby Zsomborért, Szöllősi Ferencért, Rózsa Balázsért és Hrenkó Norbertért. Összesen 12 magyar résztvevője lesz az eseménynek.

 

A 2021-es Tour de Hongrie-n résztvevő csapatok:

Trek-Segafredo (amerikai) World Team
Team BikeExchange (ausztrál) World Team
Team Jumbo-Visma (holland) World Team
Israel Start-Up Nation (izraeli) World Team
Astana-Premier Tech (kazah) World Team
Bahrain-Victorious (bahreini) World Team
Bora-Hansgrohe (német) World Team
Team DSM (német) World Team
EOLO-Kometa (olasz) Pro Team
Novo Nordisk (amerikai) Pro Team
Androni Giocattoli-Sidermec (olasz) Pro Team
Sport Vlaanderen-Baloise (belga) Pro Team
Caja Rural-Seguros-RGA (spanyol) Pro Team
Gazprom-RusVelo (orosz) Pro Team
Uno-X Pro Cycling Team (norvég) Pro Team
Vini Zabu (olasz) Pro Team
Bingoal Pauwels Sauces WB (belga) Pro Team
Mazowsze Serce Polski (lengyel) Continental Team
Adria Mobil (szlovén) Continental Team
Giotti Victoria-Savini Due (román) Continental Team
Voster ATS Team (lengyel) Continental Team
Magyar válogatott

A Tour de Hongrie eseményeit az M4 Sport élőben közvetíti. A közvetítések menetrendjéről itt olvashatnak többet.

Címlapon: a holland Mike Teunisssen

Címlapfotó: AFP/Marco Bertorello

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.