Tekerjen fekve elektromos segítséggel vagy sziklán az extrém bicajokkal

Öt többé-kevésbé szélsőséges bringatípus, amellyel bárkit lenyűgözhet a hazai utakon.

Egy hegyi- vagy egy országúti kerékpár megszokott látvány a hazai utakon, vannak azonban olyan típusok is, amelyek nem mindennap jönnek velünk szembe. Most ezeket gyűjtöttük össze.

REKUMBENS KERÉKPÁR

Magyarul fekvőbringa (fenti képünkön). Ezek azok a darabok, amelyeken teljesen vagy félig fekve, esetleg szinte egy fotelben ülve tekerünk. A rekumbens kerékpárokkal gyorsabban lehet haladni, mint hagyományos testvéreikkel, a kényelmes üléspozíció pedig hosszabb bringán töltött időt tesz lehetővé. Az egyensúly megtalálására kell figyelni, s utána már gyerekjáték a használatuk. A fekvőkerékpár teherhordásra is alkalmas, az ülés mögötti részben kisebb rakteret is kialakíthatunk. Eséskor biztonságosabb, hiszen nem a fejünk koppan a földön, viszont fokozottan kell figyelni, mert alacsonyabban van a bringa és a sofőr is, mint egy hagyományos kerékpáron.

Kinek ajánlott: akiknek a kényelem a legfontosabb, és szívesen tesznek meg gyorsan nagy távokat.

Magyarországi használhatóság: jeles. Gyakorlatilag mindenhol közlekedhetünk rekumbenssel, egyedül az ára karcos az itthon bringára költött összegekhez képest.

Ugye, milyen duci? Mármint a bringa kereke. Hóban, sivatagban nyerő!

FAT BIKE

A kövér bringákat is könnyű felismerni, hiszen hatalmas, széles a kerekük. A fat bike-ot átlagosan kétszer akkora gumikkal látják el, mint egy mountain bike-ot, pedig ugye azokon sem a vékonyabb darabok vannak. Az egyik legújabb őrület speciális körülményeket kíván… Nem véletlen, hogy a sarkkörön túlról terjedt el, hiszen a lánctalpként viselkedő nagy gumik a hóban, illetve a homokban nyújtanak segítséget, máshol viszont csak hátráltatják a használóját.

Kinek ajánlott: akik folyamatosan az Alföld homokos terepén bringáznak, vagy tengerparton, sivatagban, hóban használják.

Magyarországi használhatóság: épphogy elégséges, hiszen legfeljebb homokban hasíthatunk vele, hóból alig van itthon.

E-BIKE

Alapvetően kétfajta elektromos kerékpár van. A robogószerű, gázkarral működő inkább Ázsiában népszerű, és Európában a motorokra vonatkozó szabályozás mellett lehet csak használni őket; a pedelec (PEdal ELEctric Cycle) viszont világszerte hódít.

Ezek a bringák csak akkor segítenek, ha hajtjuk őket, s tekerés közben jön az elektromos rásegítés – ha nem tekerünk, leáll a motor.

A pedelec elektromos kerékpár 25, az s-pedelec 45 km/óráig segíti a haladást, az akkumulátorok hatótávja 30–200 kilométer között változik. A hajtást első vagy hátsó agymotor segítheti, de a legelterjedtebb a középmotor – így a vázon lévő akkupakkról is felismerhetjük a bringát.

Kinek ajánlott: mindenkinek, aki kisebb energiabefektetéssel szeretne nagyobb tempót elérni, jelentősebb távot teljesíteni. Állami támogatás is kérhető rá.

Magyarországi használhatóság: jeles. Mivel az e-bike csak a rásegítés terén különbözik a hagyományos bringáktól, mindenhol használhatjuk, vigyázni maximum arra kell, hogy ha elfogy a töltés, a nagyobb súly miatt nehezebb tekerni.

A lényeg az e-bike esetében is a részletekben rejlik (Fotó: AFP)

DOWNHILL

A dh-bringáknak tulajdonképpen nincs semmi más funkciójuk, mint hogy hatalmas tempóban zúgjunk le velük a különböző hegycsúcsokról. A kialakításuk is ennek megfelelő: hosszú rugóút, strapabíró alkatrészek, masszív, kifejezetten erős váz, ezekből fakadóan pedig az átlagosnál nagyobb súly. Így viszont lefelé még nagyobb lendülettel száguldhatunk, a tartóssághoz pedig muszáj erős alkatrészekkel felszerelni a bringákat, amelyek emiatt másfajta felhasználásra tulajdonképpen alkalmatlanok. Természetesen simán mehetünk downhill bringával az utcán vagy fel a hegyekbe, de nem lesz benne sok köszönet.

Kinek ajánlott: bátraknak, versenyzőknek, azoknak, akik az adrenalin miatt bicikliznek, és nem félnek az őrült lefelé száguldástól.

Magyarországi használhatóság: közepes. Nagy hegyek híján kevesebb az őrült lejtmenet is. Persze ettől még lehet száguldozni dh-bringával itthon, de pl. az Alpokban azért jóval nagyobb élményt nyújt.

TRIÁL

Ha esetleg bizonytalanok vagyunk, hogy pontosan mi is az a triál, írjuk be az internetes keresőbe Hegedűs László nevét, aki világszinten is a legjobb triálosok közé tartozik. Segítségével megtudható, mire is használható egy ilyen kerékpár, amely speciális jellegéből fakadóan szintén szűk területen élvezhető csak. Nincs teleszkóp, nincs váltó, sőt a BMX-bringákhoz hasonlóan gyakran nyereg sincs, úgysem üldögélnek a triálosok ezeken a gépeken. Kicsi, erős váz, erős fékek jellemzik a bringát meg vastag gumik, amelyeket viszont nem szabad nagyon felfújni, mert akkor a kerékpár elpattan az akadályokról.

Kinek ajánlott: ezeknek a gépeknek is szűk a felhasználási területük, versenyzőknek ajánljuk, és csak speciális helyzetekre.

Magyarországi használhatóság: közepes. Bringaparkokban nagy élmény nyújt, de – ha egyáltalán találunk ilyet itthon – sziklás terepen is kiváló móka.

Triálbringával a sziklákon (Fotó: AFP)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
Már csak Boston kell: hatból öt nagy maraton megvan, a hetedik éremre hajt
Beleszédülni a mélységbe – vadító gyalogosfüggőhíd gleccser és tó felett
Valter Attila: A „húsdarálóban” csak arra koncentrálunk, hogy a biciklin maradjunk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Videók

Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek
Új világrekord: helikopterből ugorva 7 és fél kilométert repültek szárnyas ruhában

Hegymászás

Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül
Ki lesz az első? A dicsőség hajszolása tragédiába torkollt a Matterhornon
Nem a Mount Everest meghódítása lesz a legnehezebb Suhajda Szilárdnak

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.