Téli bringázásokhoz a síkesztyű is megfelelő, de az izzadással vigyázni kell

A bringázáshoz használt kesztyű szerepe majdnem olyan fontos, mint a bukósisaké: megvéd a lassan gyógyuló horzsolásoktól, és biztosabb vele a fogás a kormányon.

Ha közelebbről szemügyre vesszük, a kesztyűviselésnek szinte kizárólag előnyei vannak. Kisebb esések, elcsúszások esetén ugyanis legtöbbször reflexszerűen a tenyerünket a földre téve igyekszünk tompítani a becsapódást vagy megkímélni magunkat a bőrfelület súlyosabb lehorzsolódásától. Tenyerünk bőrsérülései nagyon lassan gyógyulnak, és a sebek az élet szinte minden területén (írás, gépelés, kézmosás stb.) akadályoznak minket. Jobb, ha szem előtt tartjuk, hogy – ebből a szempontból – kétfajta bringás létezik: aki bukott már, és aki bukni fog.

Kesztyűket manapság szinte mindenfajta kerékpározáshoz készítenek.

1. A legáltalánosabb nyári kesztyű az ujjatlan kivitel. Gyártanak ugyanakkor kifejezetten meleg, nyári időjáráshoz használt hosszú ujjú kesztyűket is. Utóbbiaknál általában a mutató- és a nagyujjnál extra taposású felület található, ezek akkor előnyösek, amikor a fékkezelés megköveteli a biztos és finom adagolást. A hosszú ujjú kesztyű további jótékony hatása, hogy a kéz teljes fedettsége révén – kissé hamis – védettségérzettel lehet tekerni, így bevállalósabban is lehet haladni lefelé. Sok hegyikerékpáros ilyen kesztyűt használ.

A kesztyű hátránya, hogy enni, akár csak egy energiaszeletet kibontani vagy bringát szerelni, igen körülményes benne.

Minél veszélyesebb formáját választjuk a kerékpározásnak, annál nagyobb védelmet adó kesztyűt használjunk! A downhilles kesztyűk – ugye ebben a szakágban igen gyakoriak a kézsérülések – például nem csak a tenyérrésznek köszönhetően védenek.

2. Átmeneti vagy őszi-tavaszi kesztyűk is léteznek, ezek vékonyabb kivitelű, hosszú ujjas darabok. Alternatívaként (nem túlságosan hidegben) használhatunk karmelegítővel kombinált nyári kesztyűt is, így talán a hőleadásunk is jobb lesz valamivel. Nem téli kesztyűk esetén ügyeljünk rá, hogy pontosan passzoljon a kesztyű mérete a kezünkhöz. E tekintetben az ujjakénál sokkal fontosabb a kézfej megfelelő illeszkedése.

3. Hidegben a síkesztyűk és a bringás téli kesztyűk ideje jön el. A síeléshez, különösen a sífutáshoz fejlesztett kesztyűk általában alkalmasak lehetnek kerékpározásra is. Hosszabb téli edzések esetén azonban inkább javasolt egy kifejezetten kerékpározásra tervezett darab. Egy síkesztyű szélállóbb, vízállóbb, vastagabb, melegebb, viszont nem alkalmazkodik akkora teljesítményleadáshoz, mint amekkorával a kerékpározás vagy a sífutás jár, azaz: könnyen beleizzadunk, végül épp emiatt fog átfagyni a kezünk. Egy jó téli kesztyű fontos tulajdonsága, hogy kiereszti az izzadással keletkező nedvességet, így tovább marad elviselhető a hideg.

Téli kesztyűknél fontos az is, hogy legalább egy számmal nagyobbat vegyünk, ugyanis ideális, ha van egy kis mozgástere a (meleg) levegőnek a kezünk és a kesztyű belső fala között.

Fontos megjegyezni, hogy bármit is mondanak a reklámok, csodakesztyű sajnos nem létezik, de bizonyos modellekkel (az adott kesztyűnek ideális körülmények mellett) órákig is lehet edzeni jóval nulla fok alatt is – természetesen attól is függően, hogy mennyire vagyunk fázósak.

Léteznek két- és háromujjas téli kesztyűk is. Ilyenek vásárlása előtt gondoljuk át, milyen bringával használnánk. Egy kétujjas kesztyű például nem túl biztonságos montizáshoz vagy bármilyen hagyományos kormányhoz.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Rockenbauer Pál emlékére: a Másfélmillió lépés Magyarországon titkai
Bringázva tett meg néhány kilométert a maratonin, nagyon megjárta a csaló
Vizezett kóla és főtt sós krumpli is kellett a győzelemhez
Hat utcai verseny is lesz a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.