A hidegben is fontos a helyes táplálkozás

Az őszi-téli hónapok beköszöntével elsősorban vitaminpótlással készítsük fel szervezetünket a vírusok elleni védelemre – ebben segít Zsigovits Angelika táplálkozástudományi szakember.

A hideg idő és az influenzaszezon beköszöntével célszerű az étrendünket is úgy alakítani, hogy a szervezetünk fel legyen készülve erre az időszakra. Zsigovits Angelika segítségével megtudtuk, mire érdemes figyelni, lássuk is mit tanácsol egy okleveles táplálkozástudományi szakember.

„Sokan szeretnék megelőzni a betegségeket, amihez szorosan kapcsolódik a megfelelő táplálkozás – mondta érdeklődésünkre Zsigovits Angelika. – Ez az egésznek a kulcsa. Hasonlóan a sportolókhoz vagy azokhoz, akik fogyni szeretnének, nem elég, hogy egy-egy versenyt vagy fontos eseményt megelőzően néhány napig megfelelően étkezünk – az általános étkezési szokásaink, életmódunk, rutinunk juttat el bennünket a célunkhoz, és véd meg a vírusoktól.”

A szakértő szerint kezdjük az alapokkal, majd figyelhetünk az extrákra.

„A zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén nagyon fontos a szezonalitás, amit azért hangsúlyozok, mert ha a boltok polcain ez nem is látszik, akkor is érdemes eszerint választani – egyrészt ezekben a zöldségekben, gyümölcsökben van a legtöbb mikrotápanyag, másrészt fenntarthatóbb a gazdaságnak. Ám nemcsak ezek a vitamindús élelmiszerek védik az immunrendszerünket, hanem az étkezési szokásaink is nagyban befolyásolják. Fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű gabonafélét együnk, ugyanakkor a megfelelő folyadékbevitelre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Sokszor speciális dolgokra gondol az ember, ha az egészséges táplálkozásról beszélünk, de először az alapokra kell figyelni, aztán jöhetnek az extrák.

Növényi és állati eredetű fehérjében gazdag élelmiszereket fogyasszunk vegyesen, aztán ebben az időszakban szuper opciók a fermentált zöldségek, savanyúságok. Igaz, hogy sokan szkeptikusak, de a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is jól megőrzik tápanyagtartalmukat, ezek is hasznosak a szervezetnek.

Persze figyeljünk, hogy ne süssük túl sokáig és túl magas hőfokon őket, mert a vitaminok hőérzékenyek.”

Zsigovits Angelika szerint a magvak és a halfélék fogyasztására is figyelni kell.

„Segíthetnek még a probiotikumokat tartalmazó tejtermékek. Egyre több kutatás foglalkozik ugyanis a bélrendszerünk védelmi szerepével a különböző betegségekkel szemben, elég nagy szerepe van az immunvédekezésben is. Fontosak a különféle magvak, mint például a lenmag, a tökmag vagy a kesudió. A halféléket se felejtsük el, mert a betegségek megelőzésében sokat segítenek. Meg kell említeni még a rengeteg fajta levest és főzeléket, amelyeket imád a magyar gasztronómia. A hideg hónapokban különösen jólesik, segíti a folyadékpótlást, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást is, és valljuk be, sokkal könnyebb így bevinni a folyadékot a hidegben, mint csak ásványvízzel.”

Mi van akkor, ha nem szeretünk egyes zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek most szezonálisak, vagy egyszerűen nem kívánjuk őket?

„Ilyenkor próbáljuk meg a különféle leveseket, főzelékeket, turmixokat, zöldségkrémeket, vagy ha így sem nyerő, forduljunk a táplálékkiegészítők felé.”

A szakember szerint az őszi-téli időszakban kiemelten figyeljünk a C- és D-vitamin bevitelére.

„Nemcsak a megfelelő energiabevitel és a megfelelő tápanyagarány fontos, hanem a vitaminok és az ásványi anyagok is, ezek segítik az immunrendszer megfelelő működését.

A napos órák csökkenésével növeljük a D-vitamin-bevitelt. Ez bizonyítottan csökkenti a betegségek kialakulását, ráadásul jó vérnyomás-szabályozó képessége van.

Az őszi-téli időszakban naponta ezerötszáz-kétezer nemzetközi egységet vigyünk be, túlsúly esetén a dupláját is adagolhatjuk. Fontos, hogy délelőtt szedjük, mert élénkítő a hatása. A C-vitamin az alap. Naponta hatvan-nyolcvan milligrammot kell bevinni, de az sem baj, ha ezt meghaladjuk. Ha valaki napi szinten folyamatosan eszik zöldséget és gyümölcsöt, neki megvan a kötelező beviteli adagja, ám emellett is szedhetünk C-vitamint. Figyeljünk, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert a túlzott C-vitamin-bevitel gyomorpanaszt és emésztési problémákat okozhat. A bevitt mennyiséget osszuk több részre, és a nap folyamán többször keveset vigyünk be a szervezetbe, hogy elhúzzuk a felszívódását.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.