Kikelt a táplálékkiegészítők ellen a legendás testépítő

Az óriási combizmáról elhíresült Thomas Platz szerint teljesen felesleges táplálékkiegészítőket szedni, inkább megfelelő étkezéssel kell megoldani a kellő tápanyagbevitelt.

Kifakadt a manapság nagy népszerűségnek örvendő táplálékkiegészítők ellen Thomas Platz. A 68 éves bodybuilder ismert névnek számít testépítőkörökben, 1981-ben harmadik lett a Mr. Olympián, és elsősorban óriási combizmairól volt ismert – innen kapta a The Quadfather becenevet is. Ahogyan arról a Csupasport is beszámolt, tavaly ősszel arról panaszkodott, hogy a testépítőversenyek eltávolodtak a régi értékektől, mert korábban ezeken a rendezvényeken nem a minél látványosabb és nagyobb izomzat volt az elsődleges szempont a döntésnél. Nos, Thomas Platz most sem fogta vissza magát, és ezúttal a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban fogalmazott meg éles kritikát.

Bár a megfelelő táplálkozás szerinte is az egyik legfontosabb szempont a testépítésnél, azzal egyáltalán nem ért egyet, hogy ehhez a manapság egyre nagyobb teret hódító táplálékkiegészítőkre is szükség van. Erről persze megoszlanak a vélemények, mindenesetre ő abba a táborba tartozik, amely szerint nagyrészt normális étkezéssel is bevihetők a szükséges tápanyagok.

„A táplálékkiegészítőknek az a feladatuk, hogy kiegészítsék a diétát, de az elsődleges forrásnak mindig is a rendes táplálkozásnak kell lennie

– mondta az Instagramon közzétett videóban. – Nem szeretem a táplálékkiegészítőket gyártó cégeket. Összesen tizennégy olyan van, amely világszerte gyártja ezeket a termékeket. Ezek között vannak jobbak és vannak rosszabbak, de a megoldás nem a kiegészítők szedése. Én a húsban és a tojásban található fehérjét fogyasztom. A tejsavó csak melléktermék, úgyhogy nem használok tejsavófehérjét. Ugyanez a tojásfehérje. Ezek csak maradékok. A tejsavótól csak felpuffadok, és állandóan szellentenem kell, de ezt sok testépítő normálisnak tekinti. Az egész valójában azzal indult, hogy néhány haveromat börtönbe zárták, amikor szteroidokat árult, majd amikor kiszabadultak, elkezdtek cégeket alapítani. Nem mondhatom azt, hogy ez rendben van.”

A rend kedvéért azért tegyük hozzá, hogy sok sportolónak és átlagembernek is szüksége lehet a megfelelő táplálékkiegészítőkre, és bizonyára az sem véletlen, hogy sok amatőr és profi sportoló is rendszeresen használja ezeket a termékeket, főleg a Thomas Platz által kritizált fehérjeporokat.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben
Athén–Spárta: Gáspár Péter a top tízbe vágyik

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.